Raki etiketa

Raki etiketa

Pri návšteve Turecka si okrem známych pamiatok či jedla nemôžete nechať ujsť aj typické turecké nápoje. Raki je jedným z nich. Hovorí sa, že Turci vypijú každý rok až 60 miliónov litrov raki.

Alkohol vyrobený z destilovaného hrozna a anízu už asi poznáte z dovoleniek v Grécku, Bulharsku či zájazdov vo Francúzsku. Ak vám táto pálenka nechutila, pravdepodobne to bolo preto, lebo ste ju nepili kvalitnú, respektíve ste ju nepili podľa etikety. Áno, aj destilát raki sa musí piť podľa určitých pravidiel.

Raki nikdy nemôžete piť sám. Vždy musíte mať vedľa seba aspoň jedného človeka, s ktorým sa rozprávate. Rozhovor považujú za ďalšie predjedlo. Nemusíte sa ničoho obávať, aj tu platí pravidlo, čo sa povie pri stole, tam aj zostane.

Nikdy nekonzumujete iba pálenku. Raki sa má podávať s melónom a syrom feta. Takto sa dodrží aj ďalšie známe pravidlo tureckej kuchyne – prepojenie sladkej a kyslej chuti.

Raki sa nekombinuje s ťažkými jedlami. Hlavným cieľom je vychutnať si tento nápoj a menej jesť. Preto sa pri požívaní tureckého nápoja zvykne objednať raki sofrasi (raki stôl), kde dostanete niekoľko rôznych predjedál. Napríklad hummus (roztlačený cícer s tahini), haydari (biely jogurt s cesnakom a mätou), atom (jogurt s pikantnou paprikou), prípadne ich obľúbená şakşuka (vyprážané baklažány s paradajkovo-cesnakovou omáčkou).

Na záver „raki rituálu“ by ste mali ísť do çorbacı (polievkovej reštaurácie). Keď sa dopije raki a na stole už nič nezostane, musí sa ísť na polievku. Je to nepísaným pravidlom. Polievka má prispieť k vytriezveniu a uľahčeniu trávenia. Turci najviac konzumujú práve işkembe çorbası – smotanová držková polievka s čili.

Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si náš blog o tureckej gastronómii, prípadne poďte s nami na BUBO zájazd do Turecka a sami si vyskúšate tento „raki rituál“.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1641 2524€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

929 978€
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: