Rímsky amfiteáter v Catanii

Rímsky amfiteáter v Catanii

Rímsky amfiteáter v Catanii ležiaci na námestí Stesicoro je známou a navštevovanou ruinou v meste. Postavili ho v prvých storočiach existencie Rímskej ríše a dnes je jednou z najvýznamnejších pamiatok mesta Catania na ostrove Sicília. Z krásneho a impozantného amfiteátra, ktorý v časoch najväčšej slávy patril medzi najväčšie v celom Taliansku, sa zachovala len spodná časť, a to vďaka zásahu princa Biscariho z konca 18. storočia, ktorý financoval výkopové práce. O týchto vykopávkach sa hovorí legenda: školská trieda vstúpila do tunelov divadla, ale už sa nemohla dostať von, a tak zostala navždy uväznená v suteréne mesta.

Na svetlo sveta vyniesli archeológovia nádherné mramorové obklady, kolonády a basreliéf zobrazujúci koňa z profilu, ktorý je vpravo orámovaný malým vlysom ​​s kvetinovými motívmi. Rímsky amfiteáter v Catanii pojal vo svojom "peaku" okolo 15 000 divákov na sedenie, čo je počet, ktorý môžete zdvojnásobiť zahŕňajúc stojacich divákov.

Stavbu postavili rovnakou technikou ako pri cisárskych budovách, takže tam bol odolný koementický opus, ktorý bol jadrom obsahu muriva, takmer v trvalom debnení. V rúchach v štvorcových blokoch z lávového kameňa boli tehly použité v oblúkoch a na správne načrtnutie horizontálnych úrovní, na ktoré umiestnili valec, boli skonštruované s použitím ľahkých materiálov, ako je pemza.

V roku 1907 bolo divadlo za prítomnosti kráľa Vittoria Emanuela II. slávnostne otvorené a sprístupnené verejnosti, ale ešte pred prvou svetovou vojnou nechal amfiteáter chátrať. V roku 1945, po bombardovaní spojencami, bol použitý ako útočisko pre obyvateľov Catanie. Z Rímskeho divadla dnes zostali: jaskyňa (priestor určený pre divákov), schodiská, chodby a časť orchestra, všetko ostatné najprv pohltila láva zo sopky Etna a potom ruiny "zakryla" vozovka. V skutočnosti sa veľká časť rímskeho amfiteátra nachádza pod mestskou štruktúrou.

Rímsky amfiteáter v Catanii môžete navštíviť od utorka do nedele od 9.00 h do 13.30 h a od 14.30 h do 17.00 h. Vstup je zdarma.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: