Sema - vírivý obrad tureckých dervišov

Sema - vírivý obrad tureckých dervišov

Sema, vírivý obrad dervišov, je inšpiráciou Mevlana Celaleddin-i Rumi (1207- 1273), ako aj súčasť tureckých zvykov, histórie, viery a kultúry. Sema má sedem častí a každá časť symbolizuje etapu mystickej cesty k dokonalosti nazývanej vzostup ("Miraç" v turečtine).

Súčasná veda definitívne potvrdzuje, že základnou podmienkou našej existencie je otáčanie sa. Neexistuje žiadny predmet alebo bytosť, ktorá by sa netočila, a spoločným znakom medzi bytosťami je revolúcia elektrónov a protónov v ich atómoch, ktoré tvoria všetky veci od najmenších častíc až po hviezdy na oblohe.

V dôsledku tejto podobnosti sa všetko točí a človek pokračuje vo svojom živote, vo svojej existencii prostredníctvom revolúcie vo svojich atómoch, v štruktúrnych prvkoch svojho tela, v obehu svojej krvi, tým, že prichádza zo zeme a vráťte sa k nemu a otáčaním sa so zemou samotnou.

Ceremónia Sema predstavuje mystickú cestu duchovného vzostupu človeka cez myseľ a lásku k dokonalosti („Kemal“ v turečtine). Derviš, ktorý sa obráti k pravde, rastie prostredníctvom lásky, opúšťa svoje ego, nachádza pravdu a prichádza k „Dokonalosti“. Potom sa vracia z tejto duchovnej cesty ako človek, ktorý dosiahol zrelosť a väčšiu dokonalosť, aby miloval a slúžil celému stvoreniu a všetkým stvoreniam bez rozdielu vo viere, triede alebo rase.

Derviši so svojimi pokrývkami hlavy (predstavujúcimi náhrobný kameň ega), bielymi sukňami (predstavujúcimi plášť ega) sa duchovne rodia pravde odstránením svojich čiernych plášťov a cestujú a postupujú k duchovnej zrelosti cez štádiá Sema. obrad. Na začiatku a v každej fáze obradu Sema, držiac ruky v krížovej polohe, predstavujú číslo jeden a svedčia o Božej jednote.

Zatiaľ čo sa otáčajú, majú otvorené ruky, pravú ruku smerujúcu k nebu a sú pripravené prijať Božie dobrodenie, hľadia nahor, otáčajú ľavé ruky smerom k zemi a otáčajú sa sprava doľava, otáčajúc sa okolo srdca.

Toto je jeho spôsob, ako sprostredkovať Boží duchovný dar ľuďom, na ktorých Boh „hľadí s božskou“ bdelosťou. Otáčajú sa okolo srdca sprava doľava a objímajú celé ľudstvo a celé stvorenie s láskou a láskou.

Ak sa rozhodnete pre dovolenku v Turecku, môže sa stať, že toto vystúpenie uvidíte naživo. Niektoré reštaurácie ponúkajú práve takýto večerný program a potom si už len treba vybrať, aké turecké jedlo si k tomu objednáte.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1427 2195€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

850
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: