Šoférovanie na Faerských ostrovoch

Šoférovanie na Faerských ostrovoch Na čo si dať pozor pri šoférovaní na Faerských ostrovoch!

Obľúbeným spôsobom prepravy po Faerských ostrovoch sú zapožičané autá či mikrobusy, ktoré si väčšina návštevníkov vyzdvihne, hneď po pristátí na medzinárodnom letisku na ostrove Vágar. No niektorí si vlastné auto privezú aj trajektom, ktorý sem každý týždeň prichádza z Dánska. Na čo si však dať pozor pri šoférovaní na ostrovoch si priblížime v niekoľkých bodoch:

1. Maximálna rýchlosť mimo miest je 80 km/h a v mestách je to 50 km/h. Tolerancia na alkohol za volantom je do 0.05%. Platia všetky pravidlá cestnej premávky, ako ich vo väčšine prípadov poznáme z iných európskych krajín. Jazdí sa po pravej strane, počas jazdy musíte byť pripútaný, deti mladšie ako 4 roky musia sedieť v auto sedačke, deti mladšie ako 12 r. musia sedieť na zadných sedadlách, platí tu celoročné svietenie. 

2. Pri prejazde mnohých tunelov sa stretnete s tým, že sú veľmi úzke. Pokiaľ sa v tuneli stretnú protiidúce autá, tak sa vyhýbajú na mieste označovanom M - meeting point (stretávací bod). Ten, ktorý má tento vyhýbací ostrovček po svojej pravej strane, má povinnosť sa vyhnúť protiidúcemu autu. To isté platí aj na úzkych cestách, či pri jazde z kopca úzkou cestou platí povinnosť sa vyhnúť protiidúcemu auto, ktoré ide do kopca.

3. Dajte si pozor na ovce. Tie sa síce po ostrovoch pohybujú vrámci ohradených pasienkov, no stane sa, že sa sem-tam vyskytnú aj na ceste a tak môže veľmi jednoducho dôjsť ku kolízíi. Veď oviec je tu približne dvojnásobok ako obyvateľov. No pozor! Ak zrazíte niečiu ovcu, povinnosťou je zavolať políciu, tá vám dá pokutu, pretože ovce tu majú jednoducho prednosť. Zároveň musíte zaplatiť farmárovi ušlú škodu a v neposlednom rade je to škoda spôsobená na aute.

4. Vo veľkých mestách ako je Torshavn si dajte pozor na značky, kde a koľko môžete parkovať. Ak je na tabuli napísané, že na mieste môžete parkovať max. 2 hodiny., nezabudnite si na hodinovom terčíku, prilepenom na prednom skle, nastaviť aktuálny čas zaparkovania a dodržte maximálny čas parkovania, inak vám hrozí pokuta.

5. Nezabudnite na registráciu ohľadom platieb za prejazd podmorskými tunelmi. Tie sú spoplatnené mýtom. Ak si auto požičiate v požičovni, platby za tunely vám budú automaticky strhnuté z vašej kreditnej karty. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3765

Detské zľavy

Dovolenka Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko
F

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3665
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Dánsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1895
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
TOP 10 Faerských ostrovov Blog

Blog TOP 10 Faerských ostrovov

O Faerských ostrovoch hovoríme v BUBO ako o maximálnej európskej severskej exotike. Neobjavený a izolovaný kus sveta, ktorý toho ale skrýva pre…

Katarína Líšková 9 min. čítania
Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov Streymoy

Streymoy Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov

Je najväčším a najľudnatejším ostrovom, pričom tu žije väčšina populácie Faerských ostrovov. Svoje miesto tu má hlavné mesto - Torshavn, no…

Robert Taraba 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: