Sopečná láska

Sopečná láska

Romantické postavy vo filmoch a knižkách sú pre vás, aj pre nás v BUBO, normálne. Ale čo poviete na romantiku dvoch sopiek? Áno, je to možné. Legenda sa spája s dvomi sopkami ležiacimi v Mexiku.

Popocatépetl - bojovník, ktorý bojoval na strane náčelníka Tlaxcaltecas proti neutíchajúcim nájazdom zo strany Aztékov, sa nekonečne zamiloval do jeho dcéry Iztaccíuhatl. Popocatépetl sa rozhodol požiadať Tlaxcaltecasa o ruku jeho dcéry. Ten súhlasil, ale pod podmienkou, že sa mladík vráti z najbližšieho boja ako víťaz, s čím tiež súhlasil a do boja odišiel. Po krátkom čase dal náčelník, otec Iztaccíuhatl, dcére oznámiť, že jej drahý v boji umrel. Po tejto informácií umiera od žiaľu. Pravda je však taká, že ju oklamali a keď sa Popocatépetl vráti živý z boja a dozvedel sa, čo sa stalo, plný smútku sa rozhodol svojej milovanej postaviť obrovskú hrobku tvárou k Slnku.

Z pôvodnej hrobky sa stala až hora, na ktorú po jej dokončení vyšiel s telom svojej milovanej princeznej. Pokľakol nad ňu, naposledy ju pobozkal a umrel. Ako plynul čas, telá ostali pod pokrývkou snehu zahalené na večné veky, až sa z nich stali dve sopky.

Popocatépetl v sebe stále udržiava večný oheň a vášeň pre svoju milovanú. Preto je to sopka stále aktívna. Jej názov je odvodený od slovesa “popoa“, čo znamená dymiť a podstatného mena “tepetl“, teda kopec. Čiže, “dymiaci kopec“ alebo aj v Mexiku prezývaná “Hora, ktorá fajčí“.

Iztaccíuhatl je sopka neaktívna. Názov má odvodený od slova “Iztac“, čo znamená biela a od slova “ciahuate“ – žena. U domácich sa okrem názvu “Biela žena“ stretnete aj s názvom “Spiaca žena“. Iztaccíuhatl teda “spí“ večným zármutkom za svojim drahým, ktorý podľa nej zahynul v boji. Zaujímavosťou ešte je, že má tvar štyroch vrcholov, ktoré sa podobajú na spiacu ženu, ktorá má tvár otočenú k Slnku. Vrcholy sa po našom nazývajú hlava, hruď, kolená a chodidlá.

Na našom zájazde Mexiko veľký okruh budeme okolo sopky Popocatépetl prechádzať, a tak si na túto legendu určite spomeniete. Neváhajte a už teraz si rezervujte svoj termín zájazdu do Mexika.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: