Drevený kostolík Ringebu stavkyrke

Drevený kostolík Ringebu stavkyrke

Počas našej cesty Nórskom navštívime niekoľko drevených kostolíkov, ktoré patria ku kultúrnemu dedičstvu tejto severskej krajiny. Jedným z nich je aj Ringebu stavkyrke ležiaci v doline Gudbrandsalen, ktorý pochádza zo začiatku 13. storočia.

Kostolík patrí k najväčším zo všetkých 28, ktoré sa zachovali v Nórsku až dodnes. Podľa archeológov bol postavený na niekdajšom obetnom mieste starej severskej viery a tiež na mieste, ktorom sa konali v čase Vikingov súdy. Kopček, na ktorom kostol stojí, nazývajú obyvatelia dodnes Glidevollen.

Archeológovia taktiež odhadujú, že najstaršia časť kostolíka pochádza z roku 1220. V týchto časoch mala loď okrúhly tvar, ten ale v dôsledku prestavby v roku 1630 zanikol. Prestavba nasledovala vtedajšie dianie v krajine, ktorým bola reforma cirkvi a prechod z katolíckej na evanjelickú vieru.  

V jeho vnútri nájdeme bohato zdobený oltár, sochu Laurentiusa Rímskeho z roku 1250 a tiež dva kríže z 13. storočia. Pri vstupe sú do trámov dverí vyryté symboly statkov. Tie si tam nechávali vytvárať majitelia ako symbol ochrany nad ich domovom. Okrem iného sa tu nachádzajú aj celkom maličké, ale dôležité runové nápisy.

Počas posledných vykopávok v roku 1980 objavili archeológovia 897 mincí z čias vlády kráľa Håkona IV. Håkonssona, ktorý v Nórsku panoval v rokoch 1204-1263.

Kostolík je dodnes sprístupnený pre verejnosť. Počas letnej sezónny je otvorený denne od 10.00 do 17.00 h. V kostolíku je možné si zarezervovať aj krst alebo sobáš. Ak jeden z mladomanželov alebo niekto z ich rodičov pochádza z doliny Gudbrandsalen, sobáš je bezplatný. Pre osoby mimo doliny bol určený poplatok pre kňaza vo výške 3 500 NOK (cca 330 EUR). Okolo kostolíka je taktiež aj cintorín, na ktorom je možné si dodnes zakúpiť hrobové miesto.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3217 4595€
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3311 3895€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2291 2695€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: