Turecká gastronómia - druhy kebabov

Turecká gastronómia - druhy kebabov

Turecká kuchyňa je jedna z najlepších na svete. V Turecku je bežné, že aj za malý peniaz môžete ochutnať tie najlepšie špeciality. Turecko ako veľká a kultúrne rozmanitá krajina sa formovala už tisíce rokov dozadu a na dnešnom území Turecka žili rôzne národnosti a kultúry, ktoré taktiež formovali tureckú gastronómiu. Pod pojmom turecká gastronómia si môžete predstaviť aj chute z Blízkeho Východu, Perzie, Strednej Ázie, Kaukazu, Balkánu, či severnej Afriky a Grécka.

Ľudia z rôznych etník, ktorí v minulosti alebo aj práve teraz žijú na území Turecka, sa podpisujú pod ich gastronomické dedičstvo. Charakterizovať tureckú gastronómiu ako celok je ťažké, pretože keď sa pohybujete naprieč touto veľkou krajinou, tak sa špeciality stále menia a každé mesto alebo región preslávilo nejaké iné jedlo a my h oochutnávame na našich zájazdoch v Turecku.

Kebab - najznámejšie jedlo a jeho druhy

Najznámejšie turecké jedlo je určite Kebab, ktorý má aj v samotnom Turecku viacero verzií. Teda môžem povedať, že Kebab je spoločný názov pre rôzne mäsité jedlá od jahňacieho cez hovädzie až po baraninu, hlavne musia byť grilované alebo podávané na ražni. Zárukou dobrého Kebabu v Turecku je čerstvé mäso a rozmanité prílohy. Medzi tie najobľúbenejšie verzie patrí obľúbený döner kebab, teda druh kebabu, ktorý je napichnutý na ihle a dlhým nožom (alebo moderným orezávačom) sa odrezávajú tenučké kúsky hovädzieho, jahňacieho či kuracieho mäsa. Narezané mäso sa uloží do ekmeku, pita chlebu či iného pečiva, prihodí sa zelenina, čili, dresing a tento super pokrm je na svete.

Ďalším známym je Iskender kebab, ktorého pôvod pochádza z mesta Bursa. Grilované jahnacie mäso sa nakrája na tenké plátky a položí sa na predom naaranžované kúsky pečeného chrumkavého chleba. Potom sa mäso poleje paradajkovou omáčkou a teplým roztopeným maslom. Jedlo sa podáva čerstvé a ešte horúce v zapekacej miske. Ako príloha je grilovaná zelenina a jogurt.

Adana kebab je druh kebabu typický pre mesto Adana. Pre prípravu tohto kebabu sa používa mleté jahňacie mäso, ktoré má výraznú chuť, pretože je zmiešané z rôznym korením a feferónkami „pul biber“. Násladne sa toto mleté mäso tvaruje na plochom kovovom špízi a pečie sa na vodovodnom rošte, kde horí drevené uhlie. Ako príloha sa k nemu servíruje grilovaná zelenina, surová cibuľa, bulgur a opečený tenký chlieb.

ŞIŞ kebab je pre nás asi najznámejší k- uracie, jahňacie alebo hovädzie mäso nakrájate na kúsky a potom dáte na špíz. Podáva sa taktiež s grilovanou zeleninou alebo s bulgurom. BEYTI kebab je mleté jahňacie alebo hovädzie mäso pečené na grile a zabalené v „lávovom“ chlebe ktoré sa následne poleje paradajkovou omáčkou. Doplnok ktorý taktiež môžete nájsť na tanieri je prírodný jogurt  a pečená zelenina.

Tradičné nápoje

Každý si chce v Turecku vychutnať povestný turecký čaj alebo kávu, ale ja chcem upriamiť pozornosť aj na iný nápoj, ktorý je v Turecku veľmi obľúbený a miluje ho napríklad aj môj otec - ide o nápoj Ayran. Tento biely poklad vám môže pomôcť s trávením. Turecký Ayran je tradičný nápoj vyrobený z jogurtu, vody a soli. Po stáročia je súčasťou tureckej kultúry a patrí medzi najznámejšie a najrozšírenejšie nápoje krajiny.

Ak vás turecká gastronómia zaujíma a chcete sa dozvedieť viac, prečítajte si blog Istanbul – jedlo, reštaurácie a všetko o gurmánstve


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1641 2524€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

929 978€
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: