Udržateľnosť v Dánsku

Udržateľnosť v Dánsku Prístup Dánska k udržateľnosti a ekológii

Dánsko je od minulosti spoločnosťou založenou na poľnohospodárstve, či rybolove. Dáni sa stále cítia úzko spätí s pôdou, vodou a celkovo prírodou okolo nich. Táto úcta k prírode je dôvodom, prečo je Dánsko priekopníkom v presadzovaní udržateľnosti.

Čo je vlastne udržateľnosť? Udržateľnosť znamená pre každého trošku niečo iné. Pre Dánov je udržateľnosť založená na ich prístupe k obnoviteľnej energii, vodnému hospodárstvu, recyklácii odpadu, či zelenej doprave vrátane cyklistickej kultúry, pre ktorú je Dánsko známe vo svete. Dánsko sa po desaťročia snaží budovať dômyselný systém výroby zelenej energie, ktorý prináša čistejší každodenný život. Nie je to len budovanie veterných elektrární, v ktorých je Dánsko naozaj špičkou, jedná sa aj o celkové zvýšenie energetickej účinnosti budov, čo je dôležitým faktorom v krajine, kde sa budovy musia vykurovať viac ako polovicu z roka. Dánske spoločnosti patria medzi svetových lídrov na trhu, pokiaľ ide o zefektívnenie budov, najmä Rockwool (izolácia), Velux (okná), Danfoss (aplikácie vykurovania) a Grundfos (šetrné využívanie vody). 

Dôkazom, že aj mestá ako Kodaň sú budované s ohľadom na životné prostredie, sú budovy, na ktorých strechách sa pestuje zelenina, či ovocie. Bývalé časti prístavu sú pretvárané na moderné pešie zóny s modernými obytnými budovami. Čistota vody a ohľaduplnosť k prírode je taká, že nemáte problém si tu bez problémov hocikde zaplávať. Hoc aj v centre samotného mesta. Krajina, ktorej ekonomiku do veľkej miery živí poľnohospodárstvo, sa čoraz viac sústreďuje na pestovanie plodín bez použitia pesticídov a umelých hnojív. 

Prístup k udržateľnosti cítiť v Dánsku na každom kroku. Triedenie odpadu je tu dlhé roky samozrejmosťou, všetky fľašky, či plechovky sú už dávno zálohované. Krajina, v ktorej je vysoká životná úroveň, si potrpí na kvalitný dánsky, či škandinávsky dizajn, ktorým si zariaďujú svoje domácnosti. Nie je to len otázka peňazí a vkusu, ale aj prístupu k prírode. Každý si tu radšej kúpi kvalitný, no drahý kus nábytku, ktorý mu v domácnosti vydrží skoro celý život, a mnoho kusov v domácnosti sa dedí z generácie na generáciu. Vidieť to aj na obliekaní ľudí a celkovom životnom štýle, ktorý hovorí, menej kvalitného je rozhodne viac. 

Dôkazom, že všetky tieto veci sú bežnou zložkou dánskej (škandinávskej) kultúry, je aj fakt, že klienti, ktorí boli na zájazde s BUBO v Dánsku, to už dávno vedia. Sme hrdí, že roky našim klientom sprostredkovávame, ako sa dá efektívne a príjemne žiť s ohľadom na životné prostredie. My sami sa o to roky usilujeme, či už naším individuálnym prístupom, alebo prístupom BUBO vrámci našej firemnej kultúry s ohľadom na životné prostredie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO

Detské zľavy

Dovolenka Dánsko z rozprávky
F

Európa  

Škandinávia, Dánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1795
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


náročnosť

10 dní

Trvanie

4950
E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2499
Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: