Udržateľný cestovný ruch v Karibiku

Udržateľný cestovný ruch v Karibiku Tipy a rady na správnu dovolenku v Karibiku

My v BUBO od svojho vzniku realizujeme zmysluplnú dovolenku tak, aby sme našu planétu zachovali aj pre ďalšie generácie. Tu sú naše rady, ako sa správať v hyperturistickom Karibiku, ktorý overtourizmom skutočne trpí.
 
Neplytvajte vodou! Najvyššia sezóna je v zime, a to sú suché mesiace, kedy je málo vody.

Neničte prírodu! Karibik už dávno nie je takým, ako za Krištofa Kolumba. Najviac zachovanú prírodu nájdete na Grenadínach a Dominike. Neprispievajte k ničeniu! Nelámte koraly, správajte sa skromne.

Kupujte lokálne veci – lokálne ovocie, lokálne suveníry... 95% výrokov sa sem dováža. No vy buďte výnimoční a podporte lokálnu ekonomiku. Nikdy nekúpte suvenír z koralu, či korytnačieho panciera.

Nikdy nenechávajte odpadky na pláži! Aj keď domáci to robia, vy choďte príkladom.

Skúste lokálny autobus namiesto taxíka či požičaného auta. Zamiešať sa medzi domácich, pri nástupe slušne všetkých pozdraviť. Vnorte sa do Karibiku hlbšie!

Trúfnite si ďalej V krajinách s viacerými ostrovmi nezostaňte iba na hlavnom ostrove! Nájdite energiu ísť ďalej, tak objavíte ukryté poklady… Možno je tam ďalej aj nižšia úroveň služieb (aj keď väčšinou sú služby perfektné), no zaručene nájdete Karibik, ktorý je síce o 10-20 rokov menej vyspelejší než hlavný ostrov, no o to autentickejší a zaujímavejší. Tá námaha sa oplatí! Podporíte takto -presne v intenciách BUBO - ľudí na miestach, kam bežní turisti nezavítajú

Ukážte rešpekt! “Respect” je základným pozdravom Karibiku a domáci si vážia, ak slušnosť a rešpekt viete prejaviť. S vetičkou “Good day”, ”Buenos dias” či  “Bonjour” začnite každú rannú konverzáciu. Čas tu plynie pomalšie, nájdite si ho aj na zdvorilosť.

Do obchodu nevstupujte  bez trička. Plavky sú vhodné iba na pláž, chodiť v nich po meste, či hocikde na verejnom priestore je neslušné. Nepresadzujte svoju kultúru, ale rešpektujte miestnu!

Drogy sú tu nelegálne,
áno, aj marihuana na Jamajke, aj keď to tak nevyzerá. 
 
Viac sa dočítate v našom originálnom encyklopedickom blogu o všetkých Karibských ostrovoch a dozviete od našich školených BUBO sprievodcov priamo na zájazde. Prosím, zdieľajte tieto rady s Vašimi známymi, ktorí Karibik plánujú navštíviť. My v BUBO veríme, že pri správnom cestovaní vedia cestovatelia priniesť domov nielen dôležité poznanie, ale sú to aj najlepší bojovníci pre zachovanie svetového mieru. A to nie je klišé !


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Jamajka, Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

3968 4960€
K

Amerika  

Karibik, Jamajka, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

15 dní

Trvanie

5118
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Jamajka – marihuanový raj a rodisko reggae Blog

Blog Jamajka – marihuanový raj a rodisko reggae

Čo si ako prvé predstavíte, keď sa povie Jamajka? Stačiť vám na to budú 3 sekundy a s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám v hlave premietnu…

Sara Ježová 13 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: