Vodná kríza v Mexico City

Vodná kríza v Mexico City

Situácia vo viac ako 22-miliónovom meste Latinskej Ameriky je aktuálne veľmi vážna. Nie je to niečo, čo začalo momentálne. Pre niektorých obyvateľov hlavného mesta a jeho častí, je táto situácia realitou už približne 10 rokov. Napríklad v časti Iztapalapa, ktorá je najväčším susedstvom v Mexico City, si ľudia denne kupujú vodu, pretože na vodu z kohútika by márne čakali. Do oblastí, kde je s vodou najväčší problém, vláda posiela cisterny s úžitkovou vodou.

Voda, ktorú im privážajú týždenne na prídel je špinavá, znečistená a často zapácha. Nesmú sa však sťažovať, pretože sa potom stáva, že im nedovezú žiadnu. Hovoríme o 800 galónoch vody na týždeň, na jednu domácnosť. Takáto domácnosť môže pozostávať v priemere približne z 10 ľudí. Nie je však garanciou, že sa každý týždeň k tejto vode dostanú, takže je potrebné s ňou narábať naozaj veľmi šetrne, pri praní, umývaní riadu, kúpaní sa.

Ešte počas rozvozu vody môže dôjsť k tomu, že šoféra „prepadnú“ frustrovaní obyvatelia a cisternu mu vyprázdnia predtým, než sa dostane do cieľového bodu. Preto je táto práca veľmi riskantná, a teda, je aj nedostatok týchto rozvážačov vody.

Momentálne sa však táto situácia netýka len najchudobnejších oblastí Mexico City. Čoraz častejšie sa vyskytujú problémy s vodou v centre mesta, či v jeho bohatších štvrtiach, akými sú napríklad Roma, či Polanco, kde sa takisto jednoducho môže stať, že sa sprchujete a prestane tiecť voda na niekoľko hodín, či dní.

Čo stojí za týmto problémom s vodou? Prvým faktorom je veľmi zlý manažment zdrojov vody, veľmi stará infraštruktúra kanalizačných sietí mesta. Staré, deravé potrubia, v ktorých sa stratí až 40% všetkej vody. Ďalším faktorom, ktorý tu zohráva svoju úlohu, tak ako aj všade na svete, sú klimatické zmeny, častejšie suché obdobia, menej dažďov a vysychajúce zdroje vody. Hovorí sa o „Day Zero“, alebo Dni Nula, pre Mexico City, ktorý môže prísť do roku 2030, kedy tu nebude už viac vody. Preto je situácia naozaj veľmi vážna a treba jej venovať veľkú pozornosť. Novozvolená mexická prezidentka, prvá žena v tejto funkcii, Claudia Sheinbaum, sa vo svojej kampani venovala tejto problematike a vystúpila aj s projektmi, ktoré by mali priniesť riešenia. Uvidíme ako sa bude situácia vyvíjať.

A samozrejme, šetrite vodu :)

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2567 3890€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely Blog

Blog Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely

Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví niečo iné. Pravdepodobne však nebude chýbať sombrero, tequila, kaktusy, jeden z novodobých siedmich divov…

Katarína Líšková 26 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: