Voľby na Kube

Voľby na Kube Zvláštny spôsob volieb

Kuba má v nedeľu 26.3.2023 volebný deň. Konajú sa parlamentné voľby, ktorými si na päť rokov zvolia poslancov do Národného zhromaždenia (Asamblea Nacional del Poder Popular - ANPP), najvyšší zákonodarný orgán ostrova. Proces vyvrcholí, keď ANPP na jednom zo svojich prvých rozhodnutí vymenuje nového prezidenta krajiny, pričom túto pozíciu by mal na druhé funkčné obdobie zastávať Miguel Díaz-Canel, vodca a prvý tajomník Komunistickej strany Kuby (Partido Comunista de Cuba - PCC), jedinej povolenej strany.

Opozícia vyzvala k bojkotu, vládna strana zase na „hlasovanie za všetkých“ - možnost zaškrtnúť súhlas so všetkými poslancami. K volebným urnám môže prísť viac ako 8,1 milióna ľudí vrátane 13 000 16-ročných, ktorí môžu prvýkrát využiť svoje volebné právo a budú môcť prísť do jednej z viac ako 23 000 volebných miestností, medzi 7.00 a 18.00 h.

Zvláštny je spôsob voľby - je rovnaký počet kandidátov ako mandátov. O 470 kresiel v jednokomorovom kubánskom zákonodarnom zbore sa uchádza celkovo 470 kandidátov a voliči ich môžu, ale nemusia podporiť. Sú medzi nimi historické postavy revolúcie, ako bývalý prezident Raúl Castro (91), ministri, vysokí členovia PCC, úradníci, hudobníci, vedci, intelektuáli a šéfovia štátnych spoločností.

Podľa štátnej kubánskej agentúry „Voliči budú môcť hlasovať za kandidáta podľa svojho výberu označením políčka vedľa mena, vybrať všetkých kandidátov označením všetkých políčok alebo krúžku umiestneného v strede hlasovacieho lístka.“

Možnosť „hlasovať za všetkých“ je jednotné hlasovacie právo na opätovné potvrdenie „socializmu“ a „revolúcie“, hovoria úrady. Pomohlo by to však aj kandidátom dosiahnuť viac ako 50 % platných hlasov v daný deň, čo je požiadavka na zvolenie. V posledných parlamentných voľbách sa do parlamentu dostali všetci uchádzači.

Autority ostrova uviedli, že „sú vytvorené všetky podmienky na to, aby sa volebné hlasovanie uskutočnilo normálne a bezpečne“. Tieto voľby sú kľúčovým krokom v inštitucionálnej obnove krajiny, ktorá sa začala miestnymi voľbami vlani v novembri. Pozrite si s nami na zájazdoch na Kubu, ako sa krajina mení.

K hlasovaniu dochádza v čase, keď Kuba prechádza najhoršou hospodárskou krízou za posledné tri desaťročia - s prudko sa zvyšujúcou infláciou, bezprecedentnou migračnou vlnou spôsobenou dôsledkami pandémie a ekonomického embarga USA, ako aj štrukturálnymi slabinami krajiny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4501 5489€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3105 4140€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3439 4299€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: