Zapojí sa Podnestersko do bojov o Odesu?

Zapojí sa Podnestersko do bojov o Odesu? strategická oblasť za riekou Dnester

V Podnestersku sa udiali dva výbuchy. Najsovietskejšia krajina sveta sa tak opäť dostala do pozoronosti sveta. Ukazuje sa, na čo ju Rusko kedysi vytvorilo. Pôjde o rozhodujúcu silu v bojoch o Odesu?
Aby sa Moskva dostala do Podnesterska, musela by uskutočniť ofenzívu smerom k Odese, čomu prekážalo nedávne potopenie krížnika Moskva, čo prinútilo ruské vojnové lode vzdialiť sa od ukrajinského pobrežia.
Vlastné sily Podnesterska majú okolo 7 500 vojakov a je otázne, či budú použité pri útoku na Ukrajinu zo západnej hranice.
Predstavitelia v Podnestersku práve oznámili množstvo nových bezpečnostných opatrení, čo ešte viac vyvolalo obavy z možnej eskalácie v odštiepeneckom štáte. Opatrenia zahŕňali zriadenie vojenských kontrolných stanovíšť pri vstupoch do miest regiónu a zrušenie každoročných prehliadok dňa víťazstva 9. mája.
 
Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov dnes novinárom povedal, že je „znepokojený“ správami, ktoré prišli z Podnesterska.
 
Podnestersko, ktoré kontrolujú proruskí separatisti a trvale v ňom sídlia ruskí vojaci, sú tu základne a tiež veľký sklad zbraní, hraničí so západnou Ukrajinou.


O krajine sa veľa dozviete z mojich osobných príhod:
Podnestersko -neexistujúca krajina
Prečo Podnestersko – dejiny republiky
Ako žijú Podnesterci – život v rodine
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania