Zátoka svíň - invázia v raji

Zátoka svíň - invázia v raji

Zátoka svíň, španielsky Bahía de Cochinos, je známa najmä vďaka invázii vzbúrencov proti Castrovi. Invázia v Zátoke svíň v roku 1961 bola neúspešným útokom CIA počas vlády vtedajšieho amerického prezidenta Kennedyho s cieľom odstaviť kubánskeho vodcu Fidela Castra od moci. Od roku 1959 sa predstavitelia ministerstva zahraničných vecí USA a CIA pokúšali Castra odstrániť. 

15. apríla 1961 tri lietadlá vyrobené v USA pilotované Kubáncami bombardovali kubánske letecké základne. O dva dni neskôr Američanmi vycvičení Kubánci, ktorí utiekli zo svojich domovov, keď Castro prevzal vládu, pristáli na niekoľkých miestach. Hlavné vylodenie sa uskutočnilo v Zátoke svíň. Invázna sila sa nerovnala sile Castrových jednotiek, ktoré boli po bombardovaní na útok v zátoke pripravené.

Castrovými jednotkami boli útočníci silne prečíslení a po necelých 24 hodinách bojov sa vzdali. Po invázii kritici obvinili CIA z poskytovania chybných informácií novému prezidentovi a tiež poznamenali, že napriek Kennedyho príkazom boli Batistovi priaznivci zahrnutí do inváznych síl, zatiaľ čo členovia nekomunistického Ľudového revolučného hnutia, považovaní ako najschopnejšia proticastrovská skupina, boli vylúčení.

Zajatí členovia inváznych síl boli uväznení. Od mája 1961 Kennedyho vláda neoficiálne podporovala pokusy o vykúpenie väzňov, ale úsilie výboru Tractors for Freedom pod vedením Eleanor Rooseveltovej nedokázalo získať 28 000 000 dolárov potrebných na ťažké stavebné zariadenia, ktoré Castro požadoval ako reparácie.

Podmienky pre výkupné sa v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov niekoľkokrát zmenili - po usilovných rokovaniach Jamesa B. Donovana nakoniec Castro súhlasil s prepustením väzňov výmenou za jedlo a lieky v hodnote 53 000 000 dolárov. Medzi decembrom 1962 a júlom 1965 boli tí, ktorí útok prežili, vrátení do Spojených štátov.

Dnes je táto zátoka ideálnym miestom na potápanie a šnorchlovanie. Dĺžka zálivu je približne 30 kilometrov a nachádzajú sa tu aj dve ďalšie známe pláže Playa Larga a Playa Girón, kde sa nachádza aj múzeum, ktoré udalosť zo zátoky dokumentuje. 

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

5049
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4994
K

Amerika  

Karibik, Kuba, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

4026
Kuba pred a po Fidelovi
Prémiový blog

Prémiový blog Kuba pred a po Fidelovi

Na Kube som bol po prvý raz pred vyše dvadsiatimi rokmi a vtedy som sem lietal pravidelne. Následne však prišla dlhá pauza a na Kubu som sa vrátil…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť
Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 50 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami
Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: