Zimbabwskí "milionári"

Zimbabwskí "milionári"

Hyperinflácia v Zimbabwe bola jeden z najhorších prípadov hyperinflácie v modernej hospodárskej histórii. Táto kríza, ktorá dosiahla extrémne vysoké úrovne inflácie, zasiahla krajinu v rokoch 2007 až 2008 a postihla širokú vrstvu obyvateľstva, spôsobila hospodársku nestabilitu a následne aj sociálnu a politickú neistotu.

Prečo?

Hlavnou príčinou v Zimbabwe bolo prebytočné tlačenie peňazí zo strany kabinetu. Vláda sa rozhodla financovať svoje deficitné výdavky tlačením stále väčšieho množstva národného dolára. Tento prístup spôsobil rýchly nárast množstva peňazí v obehu, čo vedlo k dramatickému znehodnocovaniu meny.

Aké sú dôsledky?

Následky hyperinflácie boli katastrofálne...

  • Bezcenné peniaze: Hodnota zimbabwianskeho dolára sa rýchlo znehodnotila a peňažné bankovky stratili svoju kupnú silu. Bankovky s vysokými hodnotami sa stali takmer bezcennými a nákupy boli realizované vo veľmi veľkých balíkoch peňazí.
  • Sociálna nestabilita: Hyperinflácia spôsobila obrovskú chudobu a nezamestnanosť. Občania museli bojovať s nedostatkom potravín, základných statkov a služieb. To vyvolalo sociálnu nestabilitu a nespokojnosť medzi obyvateľstvom.
  • Ekonomický kolaps: Hyperinflácia spôsobila kolaps hospodárstva. Podniky prestali fungovať, investori utiekli z krajiny a hospodárstvo sa dostalo do ťažkostí.
  • Emigrácia: Tisícky ľudí opustili Zimbabwe a emigrovali do iných krajín, aby unikli ťažkostiam a hľadali lepšie príležitosti.


Zimbabwe muselo nájsť riešenie na zastavenie hyperinflácie a stabilizáciu ekonomiky. V roku 2009 zaviedla krajina opatrenia, ktoré zahŕňali odstránenie miestnej meny a nahradenie ju inými zahraničnými menami, ako napríklad americký dolár a juhoafrický rand. Týmto krokom sa podarilo zastaviť hyperinfláciu a priniesť určitú stabilitu do ekonomiky.

Aj keď je hyperinflácia v Zimbabwe už minulosťou, zostáva významnou udalosťou, ktorá upozorňuje na dôležitosť zodpovednej a udržateľnej hospodárskej politiky. Krajina sa od tej doby snaží obnoviť svoju ekonomiku a dosiahnuť hospodársku stabilitu.

Spoločne s nami sa tiež môžete stať milionármi, miliardármi, trilioinármi, a ktovie čím ešte, ak nimi, samozrejme, už nie ste. Náš sprievodca vám na mieste na zájazde v Zimbabwe veľmi rýchlo ukáže ako sa zorientovať a tiež dostať k miliónom lusknutím prsta. Veď predsa, kto spraví z jedného 1$, 1 miliardu $ behom niekoľkých minút?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

19.09. → 27.09. +37 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

3295
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

5740
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

4320
Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody

Jeden z prírodných divov sveta, posvätné miesto pre domácich a ohromujúci zážitok pre návštevníka. Také sú Viktóriine vodopády, ktoré rozľahlé…

Jakub Kopča, Viktor Háber 17 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov Blog

Blog Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov

Okúpali sme sa v jednom z najdivokejších prírodných bazénov na svete. Devil's pool alebo Diablov bazén je prírodný bazén na rieke Zambezi, ktorý sa…

Nikola Deckous 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: