Zimbabwskí "milionári"

Zimbabwskí "milionári"

Hyperinflácia v Zimbabwe bola jeden z najhorších prípadov hyperinflácie v modernej hospodárskej histórii. Táto kríza, ktorá dosiahla extrémne vysoké úrovne inflácie, zasiahla krajinu v rokoch 2007 až 2008 a postihla širokú vrstvu obyvateľstva, spôsobila hospodársku nestabilitu a následne aj sociálnu a politickú neistotu.

Prečo?

Hlavnou príčinou v Zimbabwe bolo prebytočné tlačenie peňazí zo strany kabinetu. Vláda sa rozhodla financovať svoje deficitné výdavky tlačením stále väčšieho množstva národného dolára. Tento prístup spôsobil rýchly nárast množstva peňazí v obehu, čo vedlo k dramatickému znehodnocovaniu meny.

Aké sú dôsledky?

Následky hyperinflácie boli katastrofálne...

  • Bezcenné peniaze: Hodnota zimbabwianskeho dolára sa rýchlo znehodnotila a peňažné bankovky stratili svoju kupnú silu. Bankovky s vysokými hodnotami sa stali takmer bezcennými a nákupy boli realizované vo veľmi veľkých balíkoch peňazí.
  • Sociálna nestabilita: Hyperinflácia spôsobila obrovskú chudobu a nezamestnanosť. Občania museli bojovať s nedostatkom potravín, základných statkov a služieb. To vyvolalo sociálnu nestabilitu a nespokojnosť medzi obyvateľstvom.
  • Ekonomický kolaps: Hyperinflácia spôsobila kolaps hospodárstva. Podniky prestali fungovať, investori utiekli z krajiny a hospodárstvo sa dostalo do ťažkostí.
  • Emigrácia: Tisícky ľudí opustili Zimbabwe a emigrovali do iných krajín, aby unikli ťažkostiam a hľadali lepšie príležitosti.


Zimbabwe muselo nájsť riešenie na zastavenie hyperinflácie a stabilizáciu ekonomiky. V roku 2009 zaviedla krajina opatrenia, ktoré zahŕňali odstránenie miestnej meny a nahradenie ju inými zahraničnými menami, ako napríklad americký dolár a juhoafrický rand. Týmto krokom sa podarilo zastaviť hyperinfláciu a priniesť určitú stabilitu do ekonomiky.

Aj keď je hyperinflácia v Zimbabwe už minulosťou, zostáva významnou udalosťou, ktorá upozorňuje na dôležitosť zodpovednej a udržateľnej hospodárskej politiky. Krajina sa od tej doby snaží obnoviť svoju ekonomiku a dosiahnuť hospodársku stabilitu.

Spoločne s nami sa tiež môžete stať milionármi, miliardármi, trilioinármi, a ktovie čím ešte, ak nimi, samozrejme, už nie ste. Náš sprievodca vám na mieste na zájazde v Zimbabwe veľmi rýchlo ukáže ako sa zorientovať a tiež dostať k miliónom lusknutím prsta. Veď predsa, kto spraví z jedného 1$, 1 miliardu $ behom niekoľkých minút?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

18.07. → 26.07. +25 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

3974 4320€
Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody

Jeden z prírodných divov sveta, posvätné miesto pre domácich a ohromujúci zážitok pre návštevníka. Také sú Viktóriine vodopády, ktoré rozľahlé…

Jakub Kopča, Viktor Háber 17 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov Blog

Blog Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov

Okúpali sme sa v jednom z najdivokejších prírodných bazénov na svete. Devil's pool alebo Diablov bazén je prírodný bazén na rieke Zambezi, ktorý sa…

Nikola Deckous 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: