Zvláštne kubánske mená

Zvláštne kubánske mená

Pri našich zájazdoch sa snažíme ísť do hĺbky a okrem lovenia zážitkov máme radi aj rôzne príbehy a legendy. Zaujímavé je, ako vznikali rôzne kubánske krstné mená.

Mená označujú našu osobnosť, hovoria o našej dobe a môžu vyvolať veľa smiechu, aj keď majú vysvetlenie.

A niekedy nám mená môžu napovedať aj o zvláštnostiach konkrétneho miesta. To sa deje napríklad na Kube. Vymýšľanie najrôznejších extravagantných mien sa dokonca stalo spoločenským fenoménom, ktorý skúmali aj vedeckí pracovníci. Po revolúcii v roku 1959 došlo v krajine k výraznému nárastu počtu Fidelov, Raúlov a Ernestov (podľa Fidela Castra, Raúla Castra a Ernesta Che Guevaru).

V 80.a 90.rokoch sa stalo populárne napríklad meno Usnavi, ktoré vzniklo od amerického námorníctva US Navy (hlavne v 90.rokoch, keď mnohí Kubánci utekali cez Guantánamo a na základňu prichádzali americké lode). Variáciou tohto mena bolo aj Olnavy ( z anglického "Old Navy").

V tomto období zažilo skutočný rozkvet aj písmeno Y, a tak najčastejšie mená boli Yulieski, Yumili, Yaraleidis, Yander, a mnohé iné. Častým vysvetlením tohto spoločenského fenoménu je, že išlo o spôsob odlíšenia sa a vzdoru, v krajine kontrolovanej štátom.

Rovnako populárne boli aj Odlanier, Disami, Dansisy z anglického “Dance easy”, Danyer z anglického “Danger”. Leydi pochádzalo z "lady", Maivi pre zmenu z "maybe".

Mnoho mien vzniklo aj spájaním dvojice mien a preto na ostrove nájdeme ľudí, ktorí sa volaju napr. Robelkis (Roberto a Belkis), Migdisray (Migdalia a Raymundo), Geyne (Gerónimo a Nelly), Yaneymi (Yanet a Mijail) alebo Mayren (Mayra a René).


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3436 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3600
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3738
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: