Ekológia Španielsko
Všetci v BUBO vieme, že Španielsko má úžasnú kultúru a tradície aj bez býčich zápasov. Preto sme ich neponúkali na našich zájazdoch. Existuje množstvo tradícií, ktoré si nevyžadujú tisíce obetí ročne pre ľudské potešenie.
Udržateľné odsoľovanie morskej vody
Najbežnejšou metódou odsoľovania bola reverzná osmóza. Tá ale potrebuje poriadne pripojenie k elektrickej sieti, čo je nielen drahé ale aj často nedostupné riešenie. Preto sa v poslednej dobe hľadajú riešenia s udržateľným zdrojom energie. Dnes už máme dva funkčné prototypy na kanárskych ostrovoch pri Tenerife a v Denii pri Valencii. Tie používajú technológiu mikrobialnych odsoľovacích buniek. Tie sa používajú k výrobe kvalitnej pitnej vody z mora udržateľným procesom s nízkou spotrebou energie.
Viac o projekteŠpanielsko nechce býčie zápasy
Býčie zápasy majú v Španielsku dlhú históriu a stali sa súčasťou kultúry krajiny. To sa však postupne mení a zdá sa, že samotná vláda mení názor. Najväčším bojovníkom proti tomuto športu sú organizácie na ochranu zvierat. Ročne je na býčich zápasoch týraných a zabitých okolo 35 tisíc býkov - a to iba v Španielsku. Za posledných 10 rokov sa však udiali veľké zmeny a viacero španielskych miest už zápasy zakázalo.
Program na podporu kultúryPodmorská rastlina, ktorá je pľúcami oceánu
Malý ostrov Formentera pri východnom pobreží Španielska so svojimi tyrkysovými vodami a odľahlým pobrežím sa môže pochváliť niektorými z najkrajších pláží na svete. Napriek tomu si väčšina ľudí neuvedomuje, že veľkú časť tejto krásy má na svedomí endemická rastlina Posidonia Oceanica, podvodná tráva, ktorá sa nazýva „pľúca Stredomoria“. Je neuveriteľne účinná pri filtrovaní vody a produkcii kyslíka. V skutočnosti jeden m² Posidonie produkuje toľko kyslíka, ako jeden hektár amazonského dažďového pralesa.
Posidonia OceanicaVegetariánska strava
Práve rok 2017 bol pre Španielsko prelomový a po celej krajine začali rásť vegánske a vegetariánske reštaurácie ako huby po daždi. Madrid a Barcelona sú pre vegánov hotovým rajom. Španielska tradičná kuchyňa je postavená na mäsa a šunke, preto môže byť v menších mestách výber jedál náročnejší, no stačí iba vedieť, čo si objednať. Gazpacho (studená paradajková polievka), patatas bravas, tradičná španielska omeleta alebo i samotná paella - všetky tieto fantastické jedlá si môžu vychutnať aj vegetariáni, a my v BUBO ich rozhodne odporúčame.
Viac o gurmánstveŠpanielske zlato prírody
Po stáročia ľudia klepali na borovice a extrahovali z nich živicu. V jednej španielskej provincii však miestni veria, že táto prastará prax by mohla zachrániť vidiecke mestá a zároveň pomôcť planéte. Borovicová živica bola používaná rôznymi civilizáciami už tisíce rokov. V Španielsku a vo veľkej časti Stredozemného mora sa okrem iného používala na tesnenie lodí, liečenie popálenín a zapaľovanie fakieľ. Zatiaľ čo sa pracovníci v minulosti zameriavali na extrakciu stromov vysoko agresívnymi metódami, kedy dochádzalo k jeho úplnemu zničeniu, odvtedy došlo k posunu, ktorý minimalizuje počet rezov do kôry a znižuje poškodenie stromu.
Viac o živiciEurópa
Andorra, Španielsko, Francúzsko
náročnosť
Trvanie