Španielske zlato

Španielske zlato

Po stáročia ľudia klepali na borovice a extrahovali z nich živicu. V jednej španielskej provincii však miestni veria, že táto prastará prax by mohla zachrániť vidiecke mestá a zároveň pomôcť planéte.

Región Castilla y León, ktorý sa rozprestiera severne od Madridu, je mozaikou rozsiahlych pohorí, vysokých náhorných plošín a stredovekých miest. Zatiaľ čo väčšina návštevníkov prichádza obdivovať hrady Castillo, ktoré prepožičiavajú regiónu jeho meno, uprostred pohorí Tierra de Pinares a Sierra de Gredos, sa rozprestiera hustý, 400 000 hektárov chránený les voňavých borovíc zo živice. Táto zalesnená hranica je chránená pred horúcim španielskym slnkom a lemovaná chodníkmi a je obľúbenou turistickou destináciou pre miestnych obyvateľov a turistov. A ak sem zavítate v správnom ročnom období a budete mať trochu štastia, možno uvidíte robotníkov prikrčených pri kmeňoch stromov, ktorí pokračujú v stáročnej tradícii zbierania „tekutého zlata“ borovice.

Borovicová živica bola používaná rôznymi civilizáciami už tisíce rokov. V Španielsku a vo veľkej časti Stredozemného mora sa okrem iného používala na tesnenie lodí, liečenie popálenín a zapaľovanie fakieľ. Ale podľa profesora z oddelenia lesného inžinierstva na Madridskej polytechnickej univerzite, až v 19. a 20. storočí sa ťažba borovicovej živice stala v regióne Castilla y León skutočne ziskovou.

Keďže technológia a industrializácia v polovici 19. storočia pomohli premeniť hustú mliečnu šťavu na plasty, laky, lepidlá, pneumatiky, gumu, terpentín a dokonca aj potravinárske prísady, majitelia hustých lesov Pinus pinaster v Castilla y León videli príležitosť. Čoskoro sa robotníci pustili do kôry živicových borovíc v celom regióne, aby získali cennú šťavu. Tento časovo náročný proces zažíva v poslednom desaťročí znovuzrodenie.

Napriek tomu, že proces extrakcie zostal prakticky nezmenený od začiatku priemyslu, súčasní výrobcovia živíc vyvinuli efektívnejšie a ergonomickejšie nástroje, ako aj chemické produkty, ktoré stimulujú sekréciu živice. V dôsledku toho sa výrazne zlepšili výnosy a produktivita. Zatiaľ čo sa pracovníci v minulosti zameriavali na extrakciu stromov vysoko agresívnymi metódami, kedy dochádzalo k jeho úplnemu zničeniu, odvtedy došlo k posunu, ktorý minimalizuje počet rezov do kôry a znižuje poškodenie stromu.

Prečítajte si viac v našom blogu o Barcelone.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Španielsko, Portugalsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1890 2100€
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2537 2985€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2092 2490€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 33 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: