13 dní Kubánskej krízy - najhorúcejšia chvíľa ľudstva

13 dní Kubánskej krízy - najhorúcejšia chvíľa ľudstva

16. október 1962 bol prvým z 13 dní, počas ktorých sa ľudstvo dostalo najbližšie k svojmu zničeniu. Práve v tento deň dostal americký prezident J.F. Kennedy správu o umiestnení jadrových rakiet len 90 míľ (150 km) od svojich hraníc na ostrove Kuba, s potenciálom zasiahnuť väčšinu územia USA.

Po skúsenostiach z nepodarenej invázie Američanov pri Zátoke svíň kubánsky líder, Fidel Castro, nenechával nič na náhodu v záujme zachovania moci nad krajinou. Jeho sofistikovaná sieť špiónov mu neustále prinášala správy o plánoch Američanov o Castrove zosadenie či rovno zabitie. Fidel potreboval zbraň väčšieho kalibru, ako mu poskytovali vymoženosti svojej krajiny. Pozval si teda na pomoc svojich partnerov zo Sovietskeho zväzu.

Castro im elokventne a presvedčivo vykreslil potrebu brániť svoju vlasť (a moc) pred americkými imperialistami, čo vedel zabezpečiť iba sovietskou technikou. Sám Che Guevarra dotiahol detaily zásielok rakiet R-12, ktoré boli schopné niesť aj termonukleárnu hlavicu. 

Po tom, čo americké tajné služby objavili tieto rakety na ostrove, sa začal najintenzívnejší dvojtýždňový kolotoč diplomacie a vyjednávania na všetkých úrovniach. Predávanie správ medzi americkým a sovietskym lídrom súkromne a na verejnosti eskalovali až do extrémnych stupňov, ktoré viacerí členovia rozhodovacieho kruhu označili ako "malý kúsok od jadrovej vojny”. A teda stupeň od samotného zničenia ľudstva po následky.

Jeden z ilustrujúcich faktov je aj pripravenosť DEFCON (defense readiness condition - stupeň obrannej pripravenosti). Ide o 5 stupňov pripravenosti armády na prípadný útok. DEFCON 5 znamená najnižšiu úroveň v období neohrozeného mieru a DEFCON 1 jadrovú vojnu. V histórii americkej armády nikdy nedošlo k DEFCON-u 1. Najvyšší stupeň pripravenosti bol DEFCON 2, práve počas Kubánskej (alebo Októbrovej) raketovej krízy. Na porovnanie, po útoku na Dvojičky v NYC bol stupeň pripravenosti DEFCON 3. 

Po nespočetných rokovaniach medzi poslami lídrov diplomacií na pôde Bezpečnostnej rady OSN či výmenami osobných listov nakoniec vznikla konečná dohoda. Američania stiahnu svoje rakety z Turecka a zaviažu sa ctiť si suverenitu Castrovho režimu. Na oplátku Sovieti stiahli svoje rakety z Kuby a Fidel zúril. Rozhodlo sa bez neho.

O všetkých fascinujúcich zvratoch a detailoch nielen týchto 13 dní, ale celých kubánskych revolučných dejinách, si povieme na našich zájazdoch na Kubu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

2405 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2441 3130€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2693 3590€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: