Ako ISIS zničila Palmýru

Ako ISIS zničila Palmýru

Palmýra, známa aj ako „Nevesta púšte", bola starovekým mestom v dnešnej Sýrii. Jej význam rástol v období Rímskej ríše, kedy sa stala kľúčovým obchodným centrom na Hodvábnej ceste. Mesto bolo známe svojou jedinečnou architektúrou, ktorá kombinovala grécko-rímske, perzské a miestne štýly. V období najväčšieho rozmachu, okolo 3. storočia n.l., Palmýra prosperovala vďaka obchodným cestám spájajúcim Stredomorie s Orientom.

Sýrska občianska vojna začala v roku 2011 keď v arabských krajinách eskalovala takzvaná Arabská jar a skončila sa v roku 2017. Vojna poskytla priestor pre vznik a expanziu teroristických skupín vrátane ISIS (Islamský štát v Iraku a Sýrii). ISIS využila chaos a destabilizáciu krajiny na získanie kontroly nad územiami v Sýrii a Iraku. V rokoch 2015-2017 sa Islamský Štát zmocnil Palmýry. 

V máji 2015 získala ISIS aj územie, na ktorom sa nachádzajú významné vykopávky a pozostatky antického mesta Palmýra. Sýrske vládne sily, vyčerpané a rozptýlené bojmi na viacerých frontoch, nedokázali mesto ubrániť. Keď už mali teroristi v rukách pamiatky nevyčísliteľnej hodnoty, našli si kopec dôvodov, prečo tento kus histórie treba zničiť. Samozrejme im prekážal ideologický charakter pamiatok, ktorý nebol v súlade s ich vierovyznaním. Ekonomický dôvod je jasný, to čo malo hodnotu a dalo sa ukradnúť predali na čiernom trhu. Dokonca sú dôkazy o tom ako mučili lokálnych archeológov a snažili sa zistiť, kam ukryli artefakty. Ničenie bolo tiež súčasťou propagandy. Vyhadzovanie do vzduchu pamiatok, ktoré prežili 2000 rokov prilákalo pozornosť celého sveta a je to najsignifikantnejšia rana na pozostatkoch, ktorá dnes, po vojne, dodáva miestu úplne inú pachuť. 

Najväčšiu škodu zanechali na mieste, kde ešte do roku 2015 stáli steny Belovho chrámu je dnes už len kopa sutín, z ktorej sa týči jediný kus stavby, vchod do chrámu, ktorý odolal explózií stoviek kíl výbušnín. Ďalšie pamiatky, ktoré neprežil otrasné ničenie je chrám Baal Shamin, Víťazný oblúk, vežové hrobky týčiace sa na okraji mesta. Čiastočne zničili aj rímske divadlo, kde sa však stále dá ísť. Toto divadlo je pre návštevníkov silné miesto, pretože sa stále dajú nájsť zábery ako sa tu konali hromadné popravy v réžií IS. 

Napriek množstvu deštrukcie, ktoré sa na tomto mieste udialo je Palmýra stále miesto hodné návštevy. Ba čo viac, cesta na toto miesto vás prevedie tvrdou realitou a zanechá vo vás silné emócie. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Sýria, Irak, Libanon


náročnosť

10 dní

Trvanie

2450 3500€
E

Ázia  

Sýria, Libanon


náročnosť

10 dní

Trvanie

4389
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: