Antonio Maceo

Antonio Maceo

Tento Brondzový titan ako ho nazývali sa narodil 14. júna 1845 v Santiagu de Cuba na Kube. Bol jedným z trinástich detí Mariany Grajalesovej a Marcosa Macea, majiteľa farmy s deviatimi kavalériami.

Maceo vyrastal vo vidieckej štvrti Guaninicún de Lleonart, v okrese San Nicolás de Morón a v štvrti Santo Tomás, na okraji mesta. Mladosť strávil v regióne Majaguabo, kde mala jeho rodina majetky.

16. februára 1866 sa vo farskom kostole San Luis v Oriente oženil s Máriou Magdalenou Cabrales Fernández, s ktorou nemal žiadne deti.

Zaciatok povstania alebo  ,,Yarin výkrik ,,

Po výkriku Yara (iniciovaného Carlosom Manuelom de Céspedes 10. októbra 1868) sa o dva dni neskôr so svojimi bratmi José a Justom v Majaguabo pripojil k povstaniu. Kapitán Juan Bautista Rondón, s ktorým bojoval v ten istý deň v Tí Arriba, bol jeho prvým veliteľom a za svoju statočnosť bol povýšený na seržanta, neskor dňa 20. októbra menovany za poručíka a 12. novembra za kapitána.

Bojoval v El Cobre, El Cristo, Jiguaní, Cupeyales, zúčastnil sa aj dobytia Mayarí.

16. januára 1869 bol povýšený na veliteľa a o desať dní neskôr na podplukovníka.

Bojoval okrem iného v El Salado, Majaguabo Arriba, Maniabón, Baitiquirí, Arroyo Blanco, La Sidonia a Palmarito.

14. mája 1869 pri obliehaní San Agustín de Aguarás zomrel jeho otec, seržant Marcos Maceo.

2. októbra 1870 v Majaguabo bol vážne zranený.

Maceo Bol asistentom Máxima Gómeza a v rokoch 1871 až 1874 niekoľkokrát bojoval proti španielskym vojakom.

22. marca 1872 bol povýšený na plukovníka, toho roku bojoval na Jamajke, Arroyo Blanco, Santo Domingo, Rejondón de Báguanos, El Yanal, Samá, Casanovas a Santa Fé , kde bol opäť zranený.

8. júna 1873, dva dni po bitke pri El Zarzal, bola jeho hodnosť zvýšená na brigádneho generála.

9. januára 1874 sa zúčastnil bitky pri Melones.

6. mája 1877 bol povýšený na generálmajora.

6. augusta toho roku bol šesťkrát zastrelený v bitke pri Mangos de Mejías.

V marci 1878 sa stretol so španielskym generálom Arseniom Martínezom Camposom v Baraguá a odmietol Zanjónsky mier, dokument, ktorý ustanovil kapituláciu Kubánskej oslobodzovacej armády a ukončil tak takzvanú desaťročnú vojnu (1868-1878).

Odišiel na Jamajku a v roku 1890 sa vrátil na Kubu, hoci bol vyhostený. V roku 1895 sa spolu s malou skupinou opäť presunul na Kubu a pripojil sa k povstalcom na čele s Josém Martím, s ktorým sa stretol spolu s Máximom Gómezom, aby stanovili stratégie a koordinovali akcie.

Maceo pri rôznych príležitostiach porazil jednotky Martíneza Camposa a ovládol východnú provinciu. Po Martího smrti riadil operácie v Pinar del Río a na konci roku 1895 vstúpil do Havany, čím prinútil Martíneza Camposa odísť do dôchodku.

Zomrel 7. decembra 1896 v boji so španielskymi silami v Punta Brava.

Jedna z jeho sôch sa nachádza aj v Havane v parku Antonia Macea, ktorý hraničí s Malecónom, príznačne otočená chrbtom k Amerike.

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3436 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2700 3600€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2804 3738€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: