Atmosféra na zápase New Jersey Devils

Atmosféra na zápase New Jersey Devils Fandenie na štadiónoch NHL

Tento rok sa mi podarilo v rámci dovolenky v New Yorku dostať sa na zápas NHL. Osobne som zažil atmosféru zápasu New Jersey Devils - Colorado Avalanche (neskorší majster uplynulého ročníka) počas základnej časti. Pokiaľ zamierite na zápas "diablov", ktorých dresy si obliekajú aj slovenskí hokejisti Tomáš Tatar a Šimon Nemec, a chcete vedieť, čo vás čaká, prečítajte si tento príspevok.

NJ Devils hrajú domáce zápasy v meste Newark na štadióne Prudential Center. Celá hala disponuje kapacitou pre 16 514 divákov a "červeno-čierni" tu hrajú svoje domáce zápasy od roku 2007, kedy halu dostavali za 375 miliónov dolárov. Na tomto štadióne, ktorý patrí v NHL medzi kapacitou stredné až menšie haly, aj v jeho okolí nájdete mnoho reštaurácií a podnikov vyzdobených logom NJ Devils či suvenírových a fanúšikovských obchodov.

Pri vstupe na štadión, keď už sa blíži zápas, si musíte dávať pozor na niektoré veci. Napríklad vás nepustia dovnútra s jedlom či nápojom. Rovnako tak si so sebou nemôžete zobrať ruksaky a kabelky. Ochrankári vás na to upozornia a zavedú vás k úložným skrinkám, kde si zložíte svoje veci a uzamknete si ich štvormiestnym kódom (cena 8 dolárov). Následne musíte prejsť ochrankou. Vchodov je veľa a aj pri plnej kapacite dochádza k relatívne rýchlym a systémovo zvládnutým kontrolám.

Na štadióne sa tiež musíte preukázať vytlačeným či elektronickým lístkom, musí to byť originál (nie screenshot) a na štadióne tiež nie je wifi zadarmo. Za pivo tu obvykle zaplatíte tiež 8 dolárov, ceny jedla aj pochutín sú tu až dvojciferné. Pokiaľ neviete nájsť svoje miesto na sedenie, pomôžu vám guidi.

Zápas nebol ani zďaleka vypredaný. Videlo ho 12 181 divákov. New Jersey v tom čase prakticky už nemalo šancu na play-off, Colorado bolo suverénne prvé, a tak v zápase až tak o nič nešlo. To sa viac odzrkadlilo aj na atmosfére. NHL je celkovo známa tým, že je najlepšou ligou sveta, no zrovna atmosféra je tu poslabšia, menej sa tu fandí a ľudia sa sústredia skôr na rozhovory medzi sebou či vyjedanie dobrôt. Príležitostne zaznie skandovanie či pokrik "let's go, Devils!"

Diváci ožijú najmä pri veľkých šanciach či presilovkách svojho tímu. Mal som to šťastie, že v tomto zápase vyhrávalo Colorado 3:0, no NJ Devils aj vďaka gólu Tatara, ktorého tu prezývajú "tuna" (tuniak), otočili na 5:3 a v závere hala skutočne burácala a všetci diváci skandovali a tlieskali spolu, čo je veľký, až zimomriavkový zážitok.

I keď nie ste fanúšikmi hokeja a nemáte radi ticho, nudiť sa tu nebudete. Američania majú šport okrem iného aj ako šou. A to poriadne skomerčnenú. Počas hoc aj niekoľkosekundových prerušení sa tu neustále premietajú zaujímavé reklamy, prebiehajú súťaže v hľadisku, ktoré zameriava kamera a ukazuje to na hornej kocke. Nechýba šou maskotov, rôzne žrebovania či výzvy divákom, aby zatancovali či napodobnili emotikon.

Moja priateľka po skončení zápasu vyhlásila, že tento zápas NHL bola "šou prerušovaná hokejom". A tak by sa presne v skratke dala definovať atmosféra na zápasoch NHL. Určite odporúčam zamieriť do niektorej z hokejových arén. Príležitosť zažiť naživo zápas NHL a rovnako tak aj NBA máte aj na našich zájazdoch do USA.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2433 2703€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA