Berberská dedinka Chenini

Berberská dedinka Chenini

Chenini je opustená berberská dedinka v okrese Tataouine na juhu Tuniska. Chenini, ktorý sa nachádza na kopci neďaleko modernej dediny s rovnakým názvom, bola taktiež opevnená sýpka alebo ksar na vrchole kopca.


Rovnako ako ostatné ksary vytvorené komunitami severo-afrických Berberov, aj Chenini bol postavený na vrchole kopca - v tomto prípade medzi dvoma hrebeňmi kopca - aby ho pomohol chrániť pred nájazdníkmi. Najstaršie stavby na svahu pochádzajú z 12. storočia, niektoré z budov sa dodnes používajú na skladovanie obilia pre dedinčanov žijúcich v údolí pod ním.


Chenini a okolitá štvrť Tataouine sú tiež spojené s filmovou sériou Star Wars. V tejto oblasti sa natáčalo veľa scén pre filmy, jeden z mesiacov domovskej planéty Luka Skywalkera sa volal Chenini.

Od roku 2023 obývalo Chenini približne 500 berberských farmárov a pastierov, ktorí žijú v jaskyniach vytesaných zo skál, z ktorých mnohé boli modernizované. Obec čelí demografickému poklesu, keďže mladšie generácie odchádzajú za prácou do Tunisu a Európy.

Chenini má obmedzené vybavenie a prístup na internet nemal až do roku 2013. Pre stredoškolské vzdelanie a lekársku pohotovosť musia obyvatelia cestovať do Tataouine, asi pol hodiny autom.


Obec má moderný náprotivok s názvom New Chenini, ktorý má tečúcu vodu a elektrinu a od roku 2023 bol domovom približne 120 rodín.

Chenini je u nás v BUBO pravidelnou zastávkou na trase ksarov v južnom Tunisku spolu s dedinami Ksar Ouled Soltane a Ksar Hadada.

Zo zaujímavosti v dedine sa nachádza Mosquée de Sept Dormants - Mešita siedmich spáčov, jedno z niekoľkých miest spojených so zbožnou legendou.

Chenini a výlet po stopách Berberov, pred-arabských potomkov severnej Afriky, vrelo odporúčame si nenechať ujsť, kedže tieto miesta nie sú len malebné, piesok je práve len saharský a miestne špeciality ako rohy gaziel ochutnáte len v týchto oblastiach.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3890
K

Tunisko, Alžírsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

4650
K

Tunisko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1793
Volubilis - rímske pozostatky v Afrike Prehliadka

Prehliadka Volubilis - rímske pozostatky v Afrike

Maroko je rôznorodá krajina, ktorá ponúka okrem turistiky vo Vysokom Atlase, zlatých pláží v Casablance či Agadire a historických medín v Marakéši…

Lucia Petrikovičová 16 min. čítania
Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely Blog

Blog Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely

Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví niečo iné. Pravdepodobne však nebude chýbať sombrero, tequila, kaktusy, jeden z novodobých siedmich divov…

Katarína Líšková 26 min. čítania
Gibraltár - skala, ktorá je dôležitejšia, než si všetci myslíme Blog

Blog Gibraltár - skala, ktorá je dôležitejšia, než si všetci myslíme

Kúsok Británie na Pyrenejskom polostrove. Gigantická skala týčiaca sa do nebies. Zrejme toto vám napadne ako prvé, keď začujete Gibraltár. Malá…

Viktor Háber 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: