Biela čarodejnica - strašidelná legenda Jamajky

Biela čarodejnica - strašidelná legenda Jamajky Rose Hall Great House

Veľký dom Rose Hall pri populárnom letovisku Montego Bay je populárnou turistickou atrakciou, ku ktorej sa viaže zaujímavý príbeh. Legenda tohto ostrova v Karibiku hovorí o tom, že na tomto pozemku straší White Witch (teda Biela čarodejnica). Ľudí tu má prenasledovať duch ženy - Annie Palmer.

Tá sa narodila na Haiti anglickej matke a írskemu otcovi. Väčšinu svojho života strávila na Haiti. Keď jej rodičia zomreli na žltú zimnicu, adoptovala si ju opatrovateľka, ktorá ju naučila čarodejníctvu a tiež voodoo. Presťahovala sa na Jamajku a vydala sa za Johna Palmera - majiteľa Rose Hall Plantation. Annie zavraždila Palmera spolu s dvoma nasledujúcimi manželmi a mnohými otrokmi z plantáží, neskôr ju zavraždil otrok Takoo. Je táto legenda pravdivá? Skôr nie.

Príbehom sa totiž zaoberal novinár John Castello v roku 1868. Castello bol majiteľom miestnej Falmouth Post, keď vydal malú brožúru Legenda o Rose Hall a chybne opisuje pamätník v kostole sv. Jakuba „Anne Palmerovej“. Skúmanie legendy za posledné roky dospelo k záveru, že príbeh bol beletrizovaný a modelovaný podľa hlavnej postavy v slávnom jamajskom románe - The White Witch of Rosehall od Herberta G. de Lissera (1929).

Annie Palmer, ktorá nemala vzťah k Rose Hall, vraj skutočne existovala a podľa všetkého nemala sklony k sadizmu. Jej meno sa vraj mýli s Rosou Palmer - tá mala štyroch manželov, ale žiaden nezomrel tým, že bol zavraždený. Skutočná pani Annie Palmerová bola manželka kustóda svätého Jakuba narodeného na Jamajke a dcéra dr. Patersona, kustóda z Hannoveru, a jeho manželky. Meno Annie Palmer nie je neznáme ani v popkultúre. Johnny Cash nahral pieseň s názvom „The Ballad of Annee Palmer“. Tento spevák dlhé roky vlastnil neďaleký Cinnamon Hill Great House. 

Pokiaľ si chcete pozrieť Rose Hall a ísť k údajnému hrobu Annie Palmer, poďťe na zájazd na Jamajku. Viac tipov na návštevu Jamajky a zážitky z ostrova čítajte v blogu Čo vidieť na Jamajke.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Jamajka, Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

3968 4960€
K

Amerika  

Karibik, Jamajka, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

15 dní

Trvanie

5118
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Jamajka – marihuanový raj a rodisko reggae Blog

Blog Jamajka – marihuanový raj a rodisko reggae

Čo si ako prvé predstavíte, keď sa povie Jamajka? Stačiť vám na to budú 3 sekundy a s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám v hlave premietnu…

Sara Ježová 13 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: