Biliónové bankovky zo Zimbabwe

Biliónové bankovky zo Zimbabwe

Ak si radi zo zájazdov nosíte domov netradičné suveníry, prípadne zbierate mince a bankovky zahraničných mien, máme pre vás v BUBO tip. Počas zájazdu 3x Naj Afriky sa po prehliadke majestátnych Viktóriiných vodopádov zastavte v malých obchodíkoch, ktoré majú na opačnej strane cesty pred vstupom rozložené domáci. Okrem klasických magnetiek, masiek a šatiek tu zoženiete bankovky v hodnote až 100 biliónov dolárov!

Ide konkrétne o zimbabwianske doláre, ktoré sa v krajine používali do roku 2009. Krajina v rokoch, ktoré mu predchádzali, bojovala s ťažkou ekonomickou situáciou - vysokou nezamestnanosťou, chudobou a obrovskou hyperinfláciou. Tá sa podľa Centrálneho štatistického úradu vyšplhala z ročnej miery 32 % v roku 1998 na odhadovanú najvyššiu hodnotu až 11 200 000 % v auguste 2008. Práve vtedy zaviedla centrálna banka novú bankovku v hodnote 100 biliónov dolárov.

V januári 2009 úradujúci minister financií Patrick Chinamasa v snahe čeliť nekontrolovateľnej inflácii oznámil, že Zimbabwčania budú môcť používať na podnikanie aj iné, stabilnejšie meny popri zimbabwianskom dolári. V apríli 2009 bol dokonca v snahe bojovať proti inflácii a podporiť ekonomický rast zimbabwiansky dolár úplne pozastavený na neurčito.

Postupne sa začalo obchodovať s americkými dolármi, juhoafrickými randmi, botswanskými pulami, eurom či librou. Napriek tomu, že sa situáciu podarilo stabilizovať, inflácia zostáva aj v dnešných dňoch v krajine pomerne vysoká. Nie je to ale porovnateľné s obdobím pred rokom 2009 a biliónové bankovky už predstavujú naozaj iba zaujímavý suvenír.

Pokiaľ si chcete nejakú domov zakúpiť, treba určite zjednávať. Či už sa rozhodnete kúpiť si iba jednu bankovku, alebo rovno celý set, obchodníci ich majú takmer v každom stánku a konkurencia je veľká. Nám sa napríklad podarilo zjednať set 10 kusov bankoviek za 10 dolárov. Aj nákup suvenírov sa takto môže zmeniť na ďalší ulovený zážitok!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

3974 4320€
Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody

Jeden z prírodných divov sveta, posvätné miesto pre domácich a ohromujúci zážitok pre návštevníka. Také sú Viktóriine vodopády, ktoré rozľahlé…

Jakub Kopča, Viktor Háber 17 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov Blog

Blog Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov

Okúpali sme sa v jednom z najdivokejších prírodných bazénov na svete. Devil's pool alebo Diablov bazén je prírodný bazén na rieke Zambezi, ktorý sa…

Nikola Deckous 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: