Cejlónsky čaj. Určite ste sa s týmto názvom už stretli. Napriek tomu, že Cejlón sa v roku 1970 premenoval na Srí Lanku (v preklade “žiarivý ostrov”), slovné spojenie “Cejlónsky čaj” sa vďaka obrovskej popularite po celom svete používa dodnes. My v BUBO jeho špičkovú kvalitu veľmi dobre poznáme a okrem toho, že ho môžete ochutnať v našom basecampe na Dunajskej ulici v Bratislave, venujeme sa jeho poznávaniu aj na našich zájazdoch. Vedeli ste, že predtým, ako sa na Srí Lanke - kedysi Cejlóne - začal pestovať čaj, venovali sa miestni pestovaniu kávy? Dnes, súdiac podľa kvality a chuti srílanskej kávy, pôsobí táto informácia až neuveriteľne. Body, ktoré Srí Lanka stráca za kávu, dvojnásobne získava za čaj. Prvé čajové kríky boli na Srí Lanku privezené (prepašované) Britmi v roku 1824 z Číny. Potom, čo v sedemdesiatych rokoch devätnásteho storočia zničila pleseň prakticky všetky kávové plantáže Srí Lanky, predstavil britský botanik James Taylor Srílančanom pestovanie a výrobu čaju. Prvé roky sa tomuto biznisu príliš nedarilo, popularitu si získal až začiatkom osemdesiatych rokov. V priebehu osemdesiatych rokov však produkcia čaju prudko stúpla, a status jedného z hlavných príjmov Srí Lanky si drží dodnes. Niet divu, že v čajovom biznise dnes pracuje viac ako milión Srílančanov. K nim patria aj zberači čaju, vo veľkej väčšine Tamilské ženy. Tamilské etnikum má na Srí Lanke zastúpenie cca 15% populácie, no delí sa ešte na dve skupiny. Väčšiu skupinu, viac ako 11% predstavujú srílanskí Tamili, no 4,2% Tamilov tvoria Indickí Tamili, na Srí Lanke prezývaní aj “čajoví Tamili”. Pochádzajú totiž z Indie, a na Srí Lanku ich privážali Briti práve kvôli zberaniu čaju, predstavovali totiž lacnú pracovnú silu. Poďme sa ale venovať samotnému čaju. Vedeli ste že biely, čierny aj zelený čaj sa vyrábajú z listov tej istej rastliny? Ide o čajový krík, latinsky Camelia Sinensis, z ktorého sa zberajú tri až štyri mladé, čerstvo vyrastené lístky. Ak by ste čajový krík nechali voľne rásť a netrhali mu listy, narástol by až do výšky približne 10 metrov. Tým, že sa ale čajové plantáže pravidelne - asi raz týždenne - oberajú, udržujú sa vo výške asi 1,5 m. Čajový krík je večne zelená rastlina, oberá sa teda po celý rok a dožíva sa 30 až 40 rokov. Po zbere jeho listov sa výrobný proces pri každom druhu čaju líši. Ak by ste chceli vyrobiť biely čaj, zberali by ste iba najvrchnejšie, ešte nerozvinuté lístky a nechali ich na slnku usušiť. Tento druh čaju je aj napriek “jednoduchej” výrobe jeden z najdrahších, je to práve kvôli tomu, že sa vyrába iba z tých najmenších lístkov. Ak by ste chceli vyrobiť zelený čaj, zberali by ste 3-4 vrchné lístky a vysušili by ste ich za pomoci teplého vzduchu. Výroba čierneho čaju je však náročnejšia, a práve tento proces si chodíme na našich zájazdoch pozrieť a vysvetliť. Po zbere putujú listy na sušiace sitá, kde oddychujú 20 hodín a zbavia sa približne 50 % vody. Takto predsušené listy sa v špeciálnych strojoch jemne zožmolia, pričom sa poruší ich povrchová štruktúra. Vďaka tomu sa v listoch spustí proces oxidácie, niekedy nesprávne nazývaný aj fermentácia. Listy sa nechajú oxidovať asi 2,5 hodiny, kedy vlastne čierny čaj získava svoju charakteristickú vôňu, chuť aj farbu. Takto zoxidované listy pokračujú do sušičky. Mnohé fabriky na Srí Lanke dodnes používajú na sušenie tradičnú metódu sušenia za pomoci horiaceho dreva, čo takisto dodáva cejlónskemu čiernemu čaju jeho špecifickú chuť. Po tomto procese sa z vysušeného čaju odstraňujú zvyšky vlákien zo stoniek či stredu listov, ktoré sú v našej šálke nežiaduce. Toto sa zvyčajne robí pomocou statickej elektriny, ktorá pritiahne vlákna ako magnet. Ďalšie hrubšie vlákna sa z čajovej zmesi odstraňujú v strojoch, ktoré rozoznávajú farby a bledšie vlákna vyradia bokom. Tieto vlákna majú svoje ďalšie využitie, používajú sa na plantážach ako hnojivo. Keď máme čaj zbavený vlákien, vytriedi sa podľa veľkosti a pokračuje na balenie. Jemnejšia zmes vám po zaliatí dá čaj intenzívnej chuti a farby, väčšie listy zase ponúkajú jemnejšiu arómu, farbu aj chuť. Dôležité je vedieť, že zelený aj biely čaj sa zalieva viackrát, biely dokonca až trikrát. Čaj je výnimočný nápoj. V zime vás zahreje, v lete ochladí, unaveného povzbudí a rozrušeného upokojí. Tak čo poviete, vyberiete sa s nami na Srí Lanku a ochutnáte čerstvý voňavý čaj priamo vo fabrike? Určite pôjde o top zážitok, keďže budete piť jeden z najlepších čajov sveta.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Srí Lanka
- Srí Lanka - slzy rajskej záhrady
- Srí Lanka - návrat do rajskej záhrady
- Srí Lanka - sloní raj
- Polonnaruwa - opičie kráľovstvo Srí Lanky
- Galle - Srí Lanka
- Pinnawala - domov sloních sirôt
- Port City Colombo - Srí Lanka
- Srí Lanka - 35 rokov záchrany korytnačiek
- Srílanské makaky
- Dambulla - srdce Srí Lanky
- Srí Lanka - Pol Sambol
- Arrack - tradičné pitie na Srí Lanke
- Srí Lanka - Posvätný strom Bódhi
- Srí Lanka sa otvára
- Srí Lanka - jaskynné chrámy v Dambulle
- Srí Lanka - národný park Yala
- Korenie Srí Lanky
- Čo symbolizujú budhistické stúpy?
- Oddych na pobreží Srí Lanky
- Svadby na Srí Lanke