Cejlónsky čaj - významná komodita Srí Lanky

Cejlónsky čaj - významná komodita Srí Lanky Buďte čajoví!

Cejlónsky čaj. Určite ste sa s týmto názvom už stretli. Napriek tomu, že Cejlón sa v roku 1970 premenoval na Srí Lanku (v preklade “žiarivý ostrov”), slovné spojenie “Cejlónsky čaj” sa vďaka obrovskej popularite po celom svete používa dodnes. My v BUBO jeho špičkovú kvalitu veľmi dobre poznáme a okrem toho, že ho môžete ochutnať v našom basecampe na Dunajskej ulici v Bratislave, venujeme sa jeho poznávaniu aj na našich zájazdoch. Vedeli ste, že predtým, ako sa na Srí Lanke - kedysi Cejlóne - začal pestovať čaj, venovali sa miestni pestovaniu kávy? Dnes, súdiac podľa kvality a chuti srílanskej kávy, pôsobí táto informácia až neuveriteľne. Body, ktoré Srí Lanka stráca za kávu, dvojnásobne získava za čaj. Prvé čajové kríky boli na Srí Lanku privezené (prepašované) Britmi v roku 1824 z Číny. Potom, čo v sedemdesiatych rokoch devätnásteho storočia zničila pleseň prakticky všetky kávové plantáže Srí Lanky, predstavil britský botanik James Taylor Srílančanom pestovanie a výrobu čaju. Prvé roky sa tomuto biznisu príliš nedarilo, popularitu si získal až začiatkom osemdesiatych rokov. V priebehu osemdesiatych rokov však produkcia čaju prudko stúpla, a status jedného z hlavných príjmov Srí Lanky si drží dodnes. Niet divu, že v čajovom biznise dnes pracuje viac ako milión Srílančanov. K nim patria aj zberači čaju, vo veľkej väčšine Tamilské ženy. Tamilské etnikum má na Srí Lanke zastúpenie cca 15% populácie, no delí sa ešte na dve skupiny. Väčšiu skupinu, viac ako 11% predstavujú srílanskí Tamili, no 4,2% Tamilov tvoria Indickí Tamili, na Srí Lanke prezývaní aj “čajoví Tamili”. Pochádzajú totiž z Indie, a na Srí Lanku ich privážali Briti práve kvôli zberaniu čaju, predstavovali totiž lacnú pracovnú silu. Poďme sa ale venovať samotnému čaju. Vedeli ste že biely, čierny aj zelený čaj sa vyrábajú z listov tej istej rastliny? Ide o čajový krík, latinsky Camelia Sinensis, z ktorého sa zberajú tri až štyri mladé, čerstvo vyrastené lístky. Ak by ste čajový krík nechali voľne rásť a netrhali mu listy, narástol by až do výšky približne 10 metrov. Tým, že sa ale čajové plantáže pravidelne - asi raz týždenne - oberajú, udržujú sa vo výške asi 1,5 m. Čajový krík je večne zelená rastlina, oberá sa teda po celý rok a dožíva sa 30 až 40 rokov. Po zbere jeho listov sa výrobný proces pri každom druhu čaju líši. Ak by ste chceli vyrobiť biely čaj, zberali by ste iba najvrchnejšie, ešte nerozvinuté lístky a nechali ich na slnku usušiť. Tento druh čaju je aj napriek “jednoduchej” výrobe jeden z najdrahších, je to práve kvôli tomu, že sa vyrába iba z tých najmenších lístkov. Ak by ste chceli vyrobiť zelený čaj, zberali by ste 3-4 vrchné lístky a vysušili by ste ich za pomoci teplého vzduchu. Výroba čierneho čaju je však náročnejšia, a práve tento proces si chodíme na našich zájazdoch pozrieť a vysvetliť. Po zbere putujú listy na sušiace sitá, kde oddychujú 20 hodín a zbavia sa približne 50 % vody. Takto predsušené listy sa v špeciálnych strojoch jemne zožmolia, pričom sa poruší ich povrchová štruktúra. Vďaka tomu sa v listoch spustí proces oxidácie, niekedy nesprávne nazývaný aj fermentácia. Listy sa nechajú oxidovať asi 2,5 hodiny, kedy vlastne čierny čaj získava svoju charakteristickú vôňu, chuť aj farbu. Takto zoxidované listy pokračujú do sušičky. Mnohé fabriky na Srí Lanke dodnes používajú na sušenie tradičnú metódu sušenia za pomoci horiaceho dreva, čo takisto dodáva cejlónskemu čiernemu čaju jeho špecifickú chuť. Po tomto procese sa z vysušeného čaju odstraňujú zvyšky vlákien zo stoniek či stredu listov, ktoré sú v našej šálke nežiaduce. Toto sa zvyčajne robí pomocou statickej elektriny, ktorá pritiahne vlákna ako magnet. Ďalšie hrubšie vlákna sa z čajovej zmesi odstraňujú v strojoch, ktoré rozoznávajú farby a bledšie vlákna vyradia bokom. Tieto vlákna majú svoje ďalšie využitie, používajú sa na plantážach ako hnojivo. Keď máme čaj zbavený vlákien, vytriedi sa podľa veľkosti a pokračuje na balenie. Jemnejšia zmes vám po zaliatí dá čaj intenzívnej chuti a farby, väčšie listy zase ponúkajú jemnejšiu arómu, farbu aj chuť. Dôležité je vedieť, že zelený aj biely čaj sa zalieva viackrát, biely dokonca až trikrát. Čaj je výnimočný nápoj. V zime vás zahreje, v lete ochladí, unaveného povzbudí a rozrušeného upokojí. Tak čo poviete, vyberiete sa s nami na Srí Lanku a ochutnáte čerstvý voňavý čaj priamo vo fabrike? Určite pôjde o top zážitok, keďže budete piť jeden z najlepších čajov sveta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

13 dní

Trvanie

2932 3575€
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2104 3141€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

9604 13720€
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Zvieratá Srí Lanky
Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 35 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka
Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: