Srí Lanka je známa svojou vynikajúcou kuchyňou a Pol Sambol je bez debaty jedna z top vecí aká tu ochutnáte. Hovorí sa, že miestni obyvatelia jedia tri krát denne: na raňajky majú kari s ryžou, na obed kari s ryžou a na večeru, aby mali trošku zmenu, si dajú ryžu s kari. Nám by sa takéto stravovanie mohlo zdať príliš jednotvárne, ale Srílanské kari je tak rôznorodé, že aj keby ste ho jedli celý rok, každé vaše jedlo by pozostávalo z iných surovín. Nie je to len kari a ryža, ale aj rôzne prílohy, ochucovadlá, ktoré jedlu dodávajú vždy inú chuť. Jedno z najobľúbenejších ochucovadiel je Pol Sambol. Na prípravu je veľmi jednoduchý a pani Hiruni, domáca v rodine, kam chodíme na obed, nás vždy rada naučí, ako na to. Takže najskôr si otvoríme kokosový orech a vyškriabeme z neho dužinu. Dostaneme teda niečo ako čerstvý, strúhaný kokos. V mažiari rozdrvíme čili papričky, s nakrájanou cibuľkou a soľou, až kým nám z toho nevznikne červená pasta. Do tejto pasty potom vmiešame náš nastrúhaný kokos a celé to pokvapkáme citrónovou šťavou. Kokos sa nám zafarbí načerveno, sýtosť farby záleží na tom, ako máte radi štipľavé a teda koľko čili dáte. Hotovo. Pol Sambol podávame ako prílohu k akémukoľvek jedlu. Určite by bol chutný aj k rezňu.
Tipy a zážitky - Srí Lanka
- Arrack - tradičné pitie na Srí Lanke
- Korenie Srí Lanky
- Rybolov na Srí Lanke
- Barista Kandy - konečne káva!
- Srí Lanka, čaj, návšteva fabriky
- Poklady Srí Lanky - zlatý a strieborný čaj
- Srílanské makaky
- Dambulla - srdce Srí Lanky
- Srí Lanka - slzy rajskej záhrady
- Srí Lanka - návrat do rajskej záhrady
- Srí Lanka - sloní raj
- Polonnaruwa - opičie kráľovstvo Srí Lanky
- Srí Lanka - Posvätný strom Bódhi
- Galle - Srí Lanka
- Pinnawala - domov sloních sirôt
- Srí Lanka sa otvára
- Srí Lanka - jaskynné chrámy v Dambulle
- Srí Lanka - národný park Yala
- Čo symbolizujú budhistické stúpy?
- Oddych na pobreží Srí Lanky