Cape Malay Cuisine

Cape Malay Cuisine

Cape Malay Cuisine je  zrodená z duší otrokov, ktorá má vo svojom srdci jedno motto: postarajte sa, aby naši ľudia dostali jedlo. Kapská malajská kuchyňa je viac ako jedlo, je to príbeh, ktorý naďalej žije v ústach každého človeka, ktorý sa vydá do Kapského Mesta, aby ho ochutnal. Jedlo, chuť, život, takto vám domáci opíšu dušu jedla, ktoré vám donesú na tanieri.  V roku 1600 vstúpili cudzie nohy na cíp Afriky. Holanďania prišli s otrokmi až z Japonska na jednej strane sveta a Brazílie na druhej. Väčšina však bola dodaná z Indonézie, Malajzie a Indie. Títo vyhnanci viedli život plný krutosti a utrpenia v rukách svojich väzniteľov, ktorí možno kolonizovali ich telá, ale nikdy ich srdcia. A tak sa komunita Cape Malay zrodila zo spletitej siete presvedčení, kultúry, viery a jedla na nakŕmenie duše.

Komunita Cape Malay je moslimská komunita a jej kuchyňa vyrástla a stále si zachováva hlboké korene v islamskej tradícii varenia. Od rôznorodosti použitých korenín až po spôsob konzumácie jedla, teda rukami.  Malajská kuchyňa je veľmi rýchla a zameraná na kvantitu. Tradičné je napríklad dusené jahňacie mäso, ktoré stále nájdete na jedálnych lístkoch v Bo-Kaap, prevažuje tu chuť klinčekov, muškátového orieška a octu. Chute sú silné a jemné zároveň, teda všetko naraz. Toto jedlo, ktoré sa podáva s prílohou ryže, varenej zeleniny a zemiakovej kaše, je rovnako ako mnoho iných položiek jedálneho lístka, alebo receptov zdravé a sýte, pričom porcie sú veľké a určené pre dvoch až viac ľudí.

V komunitnej tradícii Kapských Malajcov sa toto jedlo musí variť, aby uživilo rodiny. Mnohé ženy boli v tom čase otrokmi holandských domácností a tak varili aj svojim pánom. Európske chute sú o niečo jemnejšie ako tie východné, takže tieto ženy museli nájsť spôsoby, ako obísť recepty predkov, ktoré vyžadovali napríklad príliš veľa chilli.

V časti Bo-Kaapu si môžete kúpiť teplé, na malé kúsky nakrájané slané a paprikové steakové koláče alebo koesisters, cukrovinky špecifické pre Cape Malay vyrobené z vyprážaného cesta (do hneda) a potom namočené v cukrovom sirupe a posypané kokosom. Vyrábajú sa čerstvé a podávajú sa za horúca na počkanie. Ak budete chcieť vyskúšať bredie (dusené mäso) v správnej reštaurácii Bo-Kaap, určite zvoľte Biesmiellah. Slovo bredie je malajského pôvodu a formu varenia zaviedli otroci. Ide o druh zeleniny a mäsa (zvyčajne jahňacie) duseného dlhú dobu. Legenda hovorí, že toto jedlo sa zrodilo z odrezkov a darov zeleniny, ktoré majitelia otrokov venovali svojim podriadeným, ktorí sa potom museli vrátiť domov a prísť na to, ako všetko uvariť tak, aby to bolo nielen chutné, ale aj bohaté, a tak sa zrodil recept bredie. Zvyčajne sa používa kardamón, klinčeky, škorica a v niektorých prípadoch chilli a v ich srdci je charakteristická zelenina.

Všetci naši BUBO klienti, ktorí prídu do Kapského mesta, majú možnosť ochutnať kapsko-malajskú kuchyňu v tých najlepších, alebo zážitkových reštauráciách. Výber je len a len na vás. Ochutnáte bredie, alebo bobotie?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Zimbabwe, Zambia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

16 dní

Trvanie

3856 5670€
K

Afrika  

Džibutsko, Etiópia, Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4968 5985€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

20.08. → 28.08. +39 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2373 3595€
Vasco da Gama – moreplavec, ktorý zmenil dejiny svetového obchodu
Prémiový blog

Prémiový blog Vasco da Gama – moreplavec, ktorý zmenil dejiny svetového obchodu

Pred viac než 500 rokmi sa z lisabonského prístavu vydal na more muž, ktorého meno sa navždy zapísalo do dejín – Vasco da Gama. Tento odvážny…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
TOP 10: Najvýhodnejšie cestovateľské kombinácie
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najvýhodnejšie cestovateľské kombinácie

Dnes prichádzam s jednoduchšou témou - cestovateľskými radami. Ako ušetriť pri návšteve exotiky na letenke? Spojte si viac krajín do jednej cesty.…

Ľuboš Fellner 34 min. čítania
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: