Cape Malay Cuisine

Cape Malay Cuisine

Cape Malay Cuisine je  zrodená z duší otrokov, ktorá má vo svojom srdci jedno motto: postarajte sa, aby naši ľudia dostali jedlo. Kapská malajská kuchyňa je viac ako jedlo, je to príbeh, ktorý naďalej žije v ústach každého človeka, ktorý sa vydá do Kapského Mesta, aby ho ochutnal. Jedlo, chuť, život, takto vám domáci opíšu dušu jedla, ktoré vám donesú na tanieri.  V roku 1600 vstúpili cudzie nohy na cíp Afriky. Holanďania prišli s otrokmi až z Japonska na jednej strane sveta a Brazílie na druhej. Väčšina však bola dodaná z Indonézie, Malajzie a Indie. Títo vyhnanci viedli život plný krutosti a utrpenia v rukách svojich väzniteľov, ktorí možno kolonizovali ich telá, ale nikdy ich srdcia. A tak sa komunita Cape Malay zrodila zo spletitej siete presvedčení, kultúry, viery a jedla na nakŕmenie duše.

Komunita Cape Malay je moslimská komunita a jej kuchyňa vyrástla a stále si zachováva hlboké korene v islamskej tradícii varenia. Od rôznorodosti použitých korenín až po spôsob konzumácie jedla, teda rukami.  Malajská kuchyňa je veľmi rýchla a zameraná na kvantitu. Tradičné je napríklad dusené jahňacie mäso, ktoré stále nájdete na jedálnych lístkoch v Bo-Kaap, prevažuje tu chuť klinčekov, muškátového orieška a octu. Chute sú silné a jemné zároveň, teda všetko naraz. Toto jedlo, ktoré sa podáva s prílohou ryže, varenej zeleniny a zemiakovej kaše, je rovnako ako mnoho iných položiek jedálneho lístka, alebo receptov zdravé a sýte, pričom porcie sú veľké a určené pre dvoch až viac ľudí.

V komunitnej tradícii Kapských Malajcov sa toto jedlo musí variť, aby uživilo rodiny. Mnohé ženy boli v tom čase otrokmi holandských domácností a tak varili aj svojim pánom. Európske chute sú o niečo jemnejšie ako tie východné, takže tieto ženy museli nájsť spôsoby, ako obísť recepty predkov, ktoré vyžadovali napríklad príliš veľa chilli.

V časti Bo-Kaapu si môžete kúpiť teplé, na malé kúsky nakrájané slané a paprikové steakové koláče alebo koesisters, cukrovinky špecifické pre Cape Malay vyrobené z vyprážaného cesta (do hneda) a potom namočené v cukrovom sirupe a posypané kokosom. Vyrábajú sa čerstvé a podávajú sa za horúca na počkanie. Ak budete chcieť vyskúšať bredie (dusené mäso) v správnej reštaurácii Bo-Kaap, určite zvoľte Biesmiellah. Slovo bredie je malajského pôvodu a formu varenia zaviedli otroci. Ide o druh zeleniny a mäsa (zvyčajne jahňacie) duseného dlhú dobu. Legenda hovorí, že toto jedlo sa zrodilo z odrezkov a darov zeleniny, ktoré majitelia otrokov venovali svojim podriadeným, ktorí sa potom museli vrátiť domov a prísť na to, ako všetko uvariť tak, aby to bolo nielen chutné, ale aj bohaté, a tak sa zrodil recept bredie. Zvyčajne sa používa kardamón, klinčeky, škorica a v niektorých prípadoch chilli a v ich srdci je charakteristická zelenina.

Všetci naši BUBO klienti, ktorí prídu do Kapského mesta, majú možnosť ochutnať kapsko-malajskú kuchyňu v tých najlepších, alebo zážitkových reštauráciách. Výber je len a len na vás. Ochutnáte bredie, alebo bobotie?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

18.07. → 26.07. +25 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

5166 5740€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: