Chute Srí Lanky – Pol Roti

Chute Srí Lanky – Pol Roti

Kokosové placky Pol Roti sú neodmysliteľnou súčasťou srílandskej kuchyne. Pol (kokosové) roti (chleba/placky) sa dajú jesť na slano ako príloha i na sladko ako dezert (alternatíva lievancov). Vďaka kokosu majú lahodnú chuť a sú sýte. Na našom zájazde Srí Lanka – rajská záhrada si v tradičnej dedine ukazujeme prípravu týchto placiek, kde ich spolu s kari a sambolom aj ochutnávame.

Základom receptu roti aj kokosového sambolu je kokos – neodmysliteľná súčasť srílandskej gastronómie. Mnohí ľudia sa boja spracúvať kokos, pretože nevedia, ako ho rozbiť. Na našom zájazde na Srí Lanke nám kokos pripravujú domáci tradične – rozbíjajú ho mačetou a strúhajú na hoblinky na tradičnom nástroji – “šámliku” s nožom.

Kokos však môžete spracovať aj v našich podmienkach – silnejším úderom na čiary, ktoré sa ťahajú pozdĺž orechu. Ďalej orech viete spracovať nastrúhaním pomocou strúhadla, alebo kuchynského robota. Ak si chcete recept zjednodušiť, môžete tiež použiť suchý strúhaný kokos z obchodu, zmiešať ho s vodou/kokosovou smotanou či mliekom a dať na zopár sekúnd do mikrovlnky.

Recept na približne 9 kusov pol roti:

1,5 šálky strúhaného kokosu

2 šálky múky (miestni používajú mix ryžovej a pšeničnej múky)

½ šálky vody

1 PL kosového oleja/masla/ghee masla

soľ

V prípade, že ich budete jesť na slano ako prílohu a chcete ich vyšperkovať, pridajte:

1 šalotku nasekanú na drobno a čerstvé chilli. 

Spojte kokos, múku a postupne soľ, aby boli akurát slané. Pridajte voliteľne šalotku a chilli. Pomaly začnite prilievať vodu a miesiť cesto, pridajte maslo. Mieste cesto približne 5 minút, výsledné cesto by sa nemalo príliš lepiť na misku, ale malo by byť vláčne (ak sa príliš lepí, pridajte troška múky, avšak neprežeňte to, aby cesto nebolo príliš hutné a výsledné roti príliš tuhé a suché). Z cesta vyformujte približne 9 guličiek. Umiestnite guľôčku na naolejovaný povrch (nie panvicu) napr. tanier a vyformujte z nej kruh s priemerom približne 12 cm.

Hrúbka placiek je na vás, ja volím cca 4 milimetre, aby boli chrumkavé, ale vláčne zároveň. Následne rozpálte panvicu s olejom alebo maslom na miernom ohni a opečte placky 2-3 minútky z oboch strán, Po upečení placky nezakrývajte, pretože vám zvlhnú a nebudú chrumkavé. Roti sa na Srí Lanke podávajú s kari, či dhalom, ale sú výborné aj na sladko, napríklad s nutelou a banánom. 

Dobrú chuť :) 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2010 2680€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: