Kokosové placky Pol Roti sú neodmysliteľnou súčasťou srílandskej kuchyne. Pol (kokosové) roti (chleba/placky) sa dajú jesť na slano ako príloha i na sladko ako dezert (alternatíva lievancov). Vďaka kokosu majú lahodnú chuť a sú sýte. Na našom zájazde Srí Lanka – rajská záhrada si v tradičnej dedine ukazujeme prípravu týchto placiek, kde ich spolu s kari a sambolom aj ochutnávame.
Základom receptu roti aj kokosového sambolu je kokos – neodmysliteľná súčasť srílandskej gastronómie. Mnohí ľudia sa boja spracúvať kokos, pretože nevedia, ako ho rozbiť. Na našom zájazde na Srí Lanke nám kokos pripravujú domáci tradične – rozbíjajú ho mačetou a strúhajú na hoblinky na tradičnom nástroji – “šámliku” s nožom.
Kokos však môžete spracovať aj v našich podmienkach – silnejším úderom na čiary, ktoré sa ťahajú pozdĺž orechu. Ďalej orech viete spracovať nastrúhaním pomocou strúhadla, alebo kuchynského robota. Ak si chcete recept zjednodušiť, môžete tiež použiť suchý strúhaný kokos z obchodu, zmiešať ho s vodou/kokosovou smotanou či mliekom a dať na zopár sekúnd do mikrovlnky.
Recept na približne 9 kusov pol roti:
1,5 šálky strúhaného kokosu
2 šálky múky (miestni používajú mix ryžovej a pšeničnej múky)
½ šálky vody
1 PL kosového oleja/masla/ghee masla
soľ
V prípade, že ich budete jesť na slano ako prílohu a chcete ich vyšperkovať, pridajte:
1 šalotku nasekanú na drobno a čerstvé chilli.
Spojte kokos, múku a postupne soľ, aby boli akurát slané. Pridajte voliteľne šalotku a chilli. Pomaly začnite prilievať vodu a miesiť cesto, pridajte maslo. Mieste cesto približne 5 minút, výsledné cesto by sa nemalo príliš lepiť na misku, ale malo by byť vláčne (ak sa príliš lepí, pridajte troška múky, avšak neprežeňte to, aby cesto nebolo príliš hutné a výsledné roti príliš tuhé a suché). Z cesta vyformujte približne 9 guličiek. Umiestnite guľôčku na naolejovaný povrch (nie panvicu) napr. tanier a vyformujte z nej kruh s priemerom približne 12 cm.
Hrúbka placiek je na vás, ja volím cca 4 milimetre, aby boli chrumkavé, ale vláčne zároveň. Následne rozpálte panvicu s olejom alebo maslom na miernom ohni a opečte placky 2-3 minútky z oboch strán, Po upečení placky nezakrývajte, pretože vám zvlhnú a nebudú chrumkavé. Roti sa na Srí Lanke podávajú s kari, či dhalom, ale sú výborné aj na sladko, napríklad s nutelou a banánom.
Dobrú chuť :)
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Srí Lanka
- Srílanské makaky
- Dambulla - srdce Srí Lanky
- Srí Lanka - Pol Sambol
- Srí Lanka - slzy rajskej záhrady
- Srí Lanka - návrat do rajskej záhrady
- Arrack - tradičné pitie na Srí Lanke
- Srí Lanka - sloní raj
- Polonnaruwa - opičie kráľovstvo Srí Lanky
- Srí Lanka - Posvätný strom Bódhi
- Galle - Srí Lanka
- Pinnawala - domov sloních sirôt
- Srí Lanka sa otvára
- Srí Lanka - jaskynné chrámy v Dambulle
- Srí Lanka - národný park Yala
- Korenie Srí Lanky
- Čo symbolizujú budhistické stúpy?
- Oddych na pobreží Srí Lanky
- Svadby na Srí Lanke
- Farby Srí Lanky
- Ostrov drahokamov, Srí Lanka