Asi by som zacal kde mi chuti najviac. V Cine. Nie aj v Japonsku. Ale aj ta indicka kuchyna... Tak na tuto otazku nik neviem odpovedat alebo kazdy den poviem nieco ine. Ale ked to zhrniem moja srdcovka je Cina. Zabudnite na cinu ktoru mame doma. Ziadna sladkokysla polievka v Cine nie je. Slivkove vino sa vyraba pri Filakove s etiketou made in china. Ziadne banany v zupane a ine nezmysly. To je to iste ako keby sa cinan pokusal robit bryndzove halusky v dedine Weinan v strednej cine. Ale aj tak je najlepsia. Aspon pre mna a dalsich 1,6 miliardy cinanov na tomto svete. Cinan ma porekadlo ze zje vsetko co chodi okrem auta, vsetko co lieta okrem lietadla a vsetko plava okrem lode. Kazde mesto, kazda provincia a ak nie kazda mestska stvrt ma nieco co nikd einde nenajdete. Sam vravim ze daj cinanovi panvicu, varechu a spravi zazrak. Cinsky cisar volakedy nesmel zjest to iste jedlo dvakrat resp. nesmel citit tu istu chut. Cize u nas zname kung pao v preklade znamena cisarske kuracie kusky. Cinske jedlo takisto patri podla mna medzi najmastnejsie kuchyne na svete, ale zaroven aj najlepsie. napisal najmastnejsie? Ved davali reklamu kde majster kuchar Li vari na minime oleja. Ano, mozno davali, ale to nie je Cina. A niekedy mate pocit ze ten olej sa naposledy vymienal za dynastie Ming. Ale zopakujem. Uz som precestoval hodny kus sveta, ale najviac sa tesim na cisnku kuchynu. Uz sem chodim pravidelne 9 rokov a vravim ze som ochutnal snad 30 percent toho, co Cina ponuka. Kazdy den mam nieco co som este neokostoval, neskusil a uspesne priberam. Nie od oleja, ale ze vsetko chcem skusat. Ak mi pridete sem, viem vam vymysliet na kazde stolovanie nieco ine. Cinan sa rad hra s vasimi chutovymi poharikmi. Teraz to obratme. Predstavte si, ze k vam pride navsteva z ciny na 2 tyzdne a chcete im dat kazdy den typicke slovenske jedlo a nesmie sa opakovat. Poviem vam ze mate problem. Sialeny problem. Tak velku kuchynu na slovensku nemame. Bryndzove halusky, fliacky, makove rezance, mozno nemecky rezen...a zacinate uz viac zapinat mozgove zavity. Cinan tento problem nema. Dalo by sa povedat cely zivot nema problem. Mne osobne najviac chuti kuchyna provincie Secuan. Zaroven ju povazujem za najstiplavejsiu kuchynu na svete. Zakladom je velky hrniec v strede okruhleho stola s vriacou vodou a postupne donho hadzete jemne nakrajane kusky masa od jahnacieho cez bravcove az po hovadzie, zeleninu, hribiky, proste vsetko. Za par minut je vsetko pripravene a namacate do roznych omacok, stiplavin. Viete aka sranda je popritom? Len to stiplave...Az rano zistite, kolko ste toho zjedli. Raz som sa stavil s cinanmi, ze toho 100 gramoveho kralicka s 54 chilli paprickami zjem. Ano, zjedol som, len ma bolel zaludok este par dni. Alebo my objednali chili papricky vyprazane, namocene v chili omacke. Vrazedna kombinacia. Tak toto som nezjedol a ponukol rodine co vedla nas sedela. Zhltli to ako keby to bolo udene. Wau Ked pridu slovaci do ciny, hned ich napadne ze ci cinania jedia psov. Ano jedia, ale nie v takom mnozstve ako nam podsuvaju media. Uz mate problem vobec najst cinana ktory je psikov. Ja som ho skusil. Udeneho so sojovou omackou. Vraj u nas koluje povera ze ked zjete psika, vas domaci maznacik to bude citit. Nie neciti, hlupa povera, moj pes ma vital ako nikdy v zivote. alebo co mu ine zostavalo, ze? Viac psov jedia korejci, v omnoho vacsich mnozstvach nez cinania. Ale je pravda, ze ked som cinskym priatelom povedal, ze u nas za to mozu ist za mreze, nestacili sa cudovat. My europania mame dar si mysliet ze to co robime, je to to najspravnejsie. Ale kde je to napisane? Kde je povedane ze jest psa je nehumanne? Povedzte takemu indovi ze chcete hovadzie steaky. Tak sa na vas pozrie ako mozete vobec jest toto svate zvieratko. Alebo moslimovi ci zidovi ze mate chut na prasiatko. Oni ho maju za vyslovene neciste zviera, za hnusne maso asi podobne ako keby vas niekto nutil jest potkana. Ako chuti potkan vlastne? Ako jemna kuracina, ano aj to som jedol, v cine som snad skusil v tejto oblasti takmer vsetko. Jedine co som nedokazal bol kolac z much. Brrr. Predstavte si bublaninu a miesto hrozienok tie male zelene muchy. Alebo velka pochutka. Takzvane storocne vajce. Vajce uvarene pred pol rokom a nasledne zahrabane do zeme. Niekto zakopava slivovicu a niekto vajicka. Ked sa vam to dostane do ruk, tak bielko je cierna zelatina neskutocne zapachajuca a zltko hra roznymi radioaktivnymi farbami a je to slizke. Chuti? Ako vajco, vazne. Ak by som vam zakryl oci a dal stipec na noc a zacnete jest, poviete si Ved je to predsa vajce. Len si nikdy z ciny neberte tento skvost domov a hlavne v lietadle, lebo sa vam stane to co mne. Kupil som dve vajicka a ulozil velmi starostlivo do svojej prirucnej batoziny. Kedze let bol dlhy vyzul som si topanky...V tom sa zacal sirit zapach a letuska zacala patrat odkial to ide. Ked videla moje vyzute topanky, myslela si ze to ide o nich a velmi slusne ale dorazne ma poprosila aby som sa opat obul, lebo zjavne mi smrdia topanky. Chcel som zachranit situaciu a povedal som, ze to nie su moje ponozky ale moje vajcia... mate vidiet tu tvar. Tu uz nic nevysvetlite. skryl som sa a cusal az do konca letu. Ako si objednat v cinskej rstauracii? Treba povedat, ze aj ked ste lingvista a viete aj 10 jazykov sveta v cine nepochodite pokial neviete aspon nieco z cinstiny. Pomaly sa to meni, ale preco by malo 1.3 miliardy sa ucit iny jazyk, ked kazdy stvrty clovek je cinan? Zelezna logika nepusti. Ale spat do stravovacieho zariadenia. Jedalny listok je v cinstine, zaidne obrazky. Co teraz? Jednoduche. Bud si objednate podla toho, ktory znak je vam srdcu blizky a pride vam tak ako raz mne jedno cuso s dlhym chvostom a dva predne zuby vas presvedcia ze ste si objednali potkana. alebo si zoberiete cinsky palicky, privolate casnicku a idete od stola k stolu a pytate sa co maju dobre. Cinania su velmi spolocenski a hrdi ked vam mozu pomoct. A pomoct v otazke jedla su velmi napomocni. Zacnu. Tato ryba je z provincie Shanxi, velmi dobra a ste vyzvany aby ste ochutnali. A je to. Ochutnate, chuti a poprosite ze jednu rybu. Z vedlajsieho stola niekto je kuracie masko, ochutnate...pri tretom stole sa je zelenina v omacke. Takto objednate za par minut. Je to to iste ako keby ste v slovenskych restauraciach isli s priborom a zacali si odkrajovatz rezna. U nas nepredstavitelne, v cine viac menej mozne. Raz som dostal chut bravcove koleno. Ale ako to povedat? Chytil som rukami moje koleno a zakrochtal som. Pochopili sme sa. Co je este na cinskej kuchyni tak vynimocne? Ked mate napriklad francuzske stolovanie v restauracii a po zasadnuti sa na vas pozera niekolko druhov, typov priborov a aj ked tusite ako ich pouzit, stale vo vas je pochybnost ci neurobite spolocenske fopa, po ktorom sa vas kredit znizi. V cinskej restauracii tento problem proste nie je. Mate jedny palicky a hotovo a tie pouzivate pocas celeho stolovania. Jedlo sa v Cine berie ako spolocenska udalost na ktoru sa rodina tesi. Cinska rodina ani tak nevari doma ako u nas doma na slovensku, ale vyraza za svojimi jedacimi dobrodruzstvami do nejedneho podniku. Pri okruhlom stole si zasadne nie len rodinny prislusnici ale aj znamy, ked to tak zoberiem v priemere, vzdy som videl pri stole minimalne 7 ludi. Popri jedle sa rozpravate, smejete, rozoberate co ste ze v ten den zazili a jete. Stolovanie trva minimalne hodinku a pol a popri tom pride niekolko jedal a ten kto pozyva chce byt co najviac stedry. Napriklad co je pre nasinca nepochopitelne je neskutocny hurhaj, ktory tam vladne. My sme boli vychovavani ze pri jedle sa ma byt ticho. Ak budete ticho tak si cinania budu mysliet ze ste sa pohadali. Uz niekolko krat sa mi stalo, ze prisli za mnou kuchari a pytali sa ci je vsetko v poriadku. Nepytali sa ci nam chuti, ale pytali sa ci sme sa nepohadali, nevosli do vlasov. Totiz pri stole sa mate citit uvolneno, robit to co vam je po voli. Preto cinania radi uzatvaraju obchod pri stole, pri vecery, lebo uvidia ako sa spravate a hlavne uvidia aka ste skutocna osoba. Nie ta osoba s kravatou za stolom niekde v skleneno betonovej stavbe. Ale na par veci si musite davat pozor. Ak mate palicky, nikdy ich nezapichujte do jedla, znamena to ze Vam tak nechuti, ze prajete kucharovi smrt alebo nestastie a verte ze cinania su velmi povercivi. Ak vam pride ryba na stol, nikdy ju neobracajte palickami na druhy bok, lebo tim zdoraznujete aby ten kto vylovil rybu sa prevratil pri svojom najblizsom love. Urcite vas niekolko krat vyzvu cinania aby ste si s nimi pripili a to treba tiez vediet. My povieme do dna, cinania kampei v preklade vysusit pohor, to znamena vyprazdnit pohar naraz. Ak si idete strngnut s osobou, ktora je starsia Vas pohar by mal pri tuknuti byt nizsie. Na konci stolovania sa cinania zacinaju sem tam hadat a vy mate pocit ze nieco sa stalo. Omyl. Ide o tom, ze kto zaplati. Ono je uz viac menej rozhodnute, komu budu chybat bankovky v penazenke, ale ide o tom, ze ostatni chcu ukazat ze by radi boli hostitelia. Vzdy sa to skonci dohovorom, ze nabuduce plati ten ci onen. Kedze v masa je vela kosti, hladate tanierik kde date kosti. Uz to slovaka rozculuje, ze tanierik na jedlo je maly, mate si nielen naberat primerane, ale hlavne kosti davat na obrus. Na ten pekne cisty biely obrus? Ano, moji aj tam, aj na zem, proste ako sa vam raci. Samozrejme ze nebudem hadzat kosti na vedlajsi stol, ale s timto si nemate vobec lamat hlavu. Chcete si zafajcit? Ved som vam uz hovoril ze sa mate citit uvolneno a robit co sa vam ziada, tak si zapalite a popritom sa nalieva strasna palenka z pohladu slovaka. Takzvana ohnivy napoj alebo v cinstine paidzou. Ked uz vam poviem ze liter tohto skvostu kupite za euro, uz viete ako vam bude chutit. Uz neraz som kupil flasu a pocas mojho 9. rocneho sprevadzania ju ziaden zajazd nevypil. A to sme mali v autobuse aj vychodoslovakov o ktorych sa hovori ze vedia v tomto sporte remizovat aspon s rusmi. Tu by cinan vyhral. Ak si objednate polievku k jedlu, ta vam pride na koniec, lebo polievka ma splachnut jedlo. A teraz si predstavte, ze k nam pridu cinania a my im niektore veci zakazujeme resp. im prinesieme ich polievku na zaciatok a on ma chudak pocit ze jedlo konci, ze viac nebude. Alebo jedlo mu prinesiete na jednom taniery. Kde su moje misticky? Plne stoly? Koniec, pre nich sme kulturny barbary. Ranajky je nieco co slovak tazko zvlada. Ste zvyknuti na parky, prazenice, syry, kavu.... Omyl v cine sa to neje. Zo syrovych vyrobkov a takisto z jogurta by ich prehnalo. Chleba? To je co? Dzem brrrr. Raz som zohnal pre slovakov este davno chleba s maslom a dzemom v obchode, kde nemci kazdy den prinasali z nemecka pre cudzincov tieto krajne dolezite pokrmy. Stalo to velke peniaze, ale skupina to ocenila az tak ze sa tlieskalo a ranajky z beznych 10 minut sa natiahlo na neuveritelnych 45. Potom to zabil kuchar, ktory ked videl co jeme, prisiel za mnou a spytal sa ako mozeme jest taky sajrat. Chudaka naplo. A potom mi to doslo. Kto ma pravdu co sa ma jest a co nie? 1,6 miliardy alebo 5 milionovy narod? A co vlastne jedia cinania? Ryzovu vodu. Po nej su ako besni, sialene ako my po parkoch, slaninach a inych nezdravych veciach. To co doma vylievate z hrnca po dovareni ryze, ale to davaju na ranajky. Ano prilis to nechuti, ale oni do toho davaju nieco kysle, stiplave a vajicko uvarene v ciernom caji. Teraz je to Mnamka. Ale ako som spominal, cinania sa menia a chcu turistom dopriat to najlepsie a uz na lepsich hoteloch je nieco take ako chleba, maslo, dzem, parky...Ale vedeli by sa slovenske hotely prisposobit cinskym turistom? este sa neprisposobili. Ziadna voda z ryze, ziadne vajce v ciernom caji, len syry, parky...Ked lietam cinskymi aerolinkami, tak vzdy upozornujem. Radsej sa najedzte este na letisku, lebo v lietadle dostanete vodu z ryze. Sem tam mi niekto neuveri, ale ja viem ze uveri. Mam rad ten pohlad ako cudzinec dostane na tacke male hranate a ked odkryje alobal co tam nevvidi? Vodi z ryze. Cinan zacne rychlo jest, tesi sa zo skvelych ranajok, cudzinec zakryje a hodi pohlad ci este nieco nedonesu. A este by som zabudol nasu posadnutost kavou. Vedeli ste, ze podla cinskej mediciny, ktora je tak popularna v nasich koncinach kava vobec nie je zdravaa bola dokonca raz zakazana cinskym cisarom pit? Preboha, ja do tej ciny uz nepojdem ked citam tieto riadky. Cinan si miesto kavoveho kofeinu, da skvely zeleny caj. Ale pozor. zabudnite na ten nas caj. Cinsky opat inak chuti. Piju viac menej zeleny, nie cierny, cukor do caju by ste marne hladali a ked si ho vypytate, je to podobne ako keby ste si vo francuzskej kuchyni vyziadali kecup a nezalieva sa vobec horucou vodou...Treba si zvyknut ze v krajine draka je vsetko ine. Ak si objednate maso, pride aj s kostami, ved ste si kupili aj kost, tak pozor aby ste sa s radostou nazakusli do maska, lebo navstivite zubara. Ak vas chyti hlad, mozete ist hocikam, ci uz jete priamo na ulici ci v luxusnej restauracii, nemusite riesit otazky typu Je to bezpecne? Nic sa mi nestane? Cina nie je Egypt. A ked vas nepresvedci ani argument ze kde je plno domacich tam je bezpecno tak ze to jedlo je vyvarene v hektolitroch oleja.
Tipy a zážitky - Čína
- Suzhou a Hanzhou- to najkrajšie z Číny
- SARS priamo zo SHANGHAIA, Šanghaja
- Mestské hradby v Xi'Ane
- Kunming a Shilin
- Guilin - najkrajšie príroda Číny
- Huangshan - mosty a schody
- Mrakodrapy v Šanghaji
- Ako sa vyrába hodváb
- Moslimská štrť v Xi-Ane
- Starý Šanghaj mizne
- Hangzhou, chrám Linyin
- Záhrady v Suzhou
- Longmen - jaskyne pri Luoyangu
- Najvyššia vyhliadka na svete
- Hangzhou a Suzhou
- Xi An - historická Čína
- Kamenný les v Kunmingu
- Provincia Yunnan
- Liljang - úžasná Čína
- Roklina skákajúceho tigra