Z moderného a dravého Šanghaja sme sa presunuli viac za čínskou tradíciou do klasických miest Hangzhou a Suzhou. Dva dni sme obdivovali unikátne záhrady, navštevovali starobylé čínske chrámy a hľadeli sme tvárou v tvár starosvetskej a elegantnej Číne, ktorú vedia práve tieto miesta najlepšie ponúknuť. Tesne pred odchodom z prastarého mesta Suzhou (má už 2500 rokov) sme navštívili aj výrobňu jednej z najtradičnejších čínskych komodít – hodvábu. Tento proces som videl desiatky krát v rôznych krajinách orientu, ale nikdy ma neprestane udivovať. Uznajte, komu by napadlo odmotávať zakuklené húsenice a z ich vlákna vyrábať niť? A ako človek na takýto postup vôbec príde? Číňania na to majú jasnú odpoveď – jedného krásneho dňa sedela manželka mýtického Žltého Cisára pod morušovým stromom, pila čaj a z ničoho nič jej do šálky padla húsenica. Keď sa ju pokúšala prstom vybrať objavila konček vlákna a zistila, že z húsenice sa dá oddeliť jemné, ale zato pevné vlákno. Tak sa jej to zapáčilo, že sa rozhodla tento proces naučiť aj pospolitý ľud a odvtedy vedia Číňania vyrábať hodváb. Táto bájka asi pravdivá nebude, ale pravdou ostáva, že Číňania pracujú s hodvábom už vyše 5000 rokov. Proces spracovania je zdokonalený ako to len ide, využíva sa všetko a nič neostane na zmar. Ešte aj exkrementy húseníc sa používajú na vložky do vankúšov a údajne sú veľmi dobré na krčnú chrbticu. Húsenice žijú 23 dní. Majú ideálny život na postieľke z morušových listov a vlastne nič iné nerobia len jedia. Po niekoľkých dňoch dokonca už ani nespávajú. Po 23 dňoch sa začnú kukliť. Tu ich treba preložiť na špeciálne konštrukcie aby sa nekuklili vo dvojiciach. Ak sa zakuklia dve húsenice spolu, tak ich nikdy nikto neodmotá. Ak sa dvojičky predsa vyskytnú aj tak ich Číňania nevyhodia. Kuklu rozoberú a využije sa do paplónov. Keď sa húsenice zakuklia tak ich treba rýchlo zabiť. Ak sa to nestihne tak húsenica vypustí toxín a kuklu prepáli, vtedy naruší vlákno a nedá sa už odmotať. Húsenice sa zabíjajú parou alebo vriacou vodou. Vo vriacej vode sa uvoľní vlákno a môžeme ho odmotať. Vedeli ste, že jedna húsenica vyprodukuje až kilometer vlákna? Je to úžasné. Vlákno z päť až dvadsaťpäť húseníc sa spriada dokopy a výsledným produktom je hodvábna niť. Je to neskutočný proces a práve v Suzhou, tradičnom centre výroby hodvábu a brokátu si ho človek môže pozrieť celý. Od húsenice, cez kuklu až po hodvábne šatky s pestrými vzormi, ktorými je čínska kultúra tak známa. Možno sa pýtate čo s mŕtvymi húsenicami, ktoré vymotáme z ich hodvábnych rúch. Nuž tak tie putujú do kuchyne a môžete ich nájsť na mnohých trhoch Číny. Aj takáto je jedna z mnohých tvárí krajiny stredu – 5000 rokov tradície výroby hodvábu.
Tipy a zážitky - Čína
- Suzhou a Hanzhou- to najkrajšie z Číny
- SARS priamo zo SHANGHAIA, Šanghaja
- Mestské hradby v Xi'Ane
- Kunming a Shilin
- Guilin - najkrajšie príroda Číny
- Huangshan - mosty a schody
- Mrakodrapy v Šanghaji
- Moslimská štrť v Xi-Ane
- Starý Šanghaj mizne
- Hangzhou, chrám Linyin
- Záhrady v Suzhou
- Longmen - jaskyne pri Luoyangu
- Najvyššia vyhliadka na svete
- Hangzhou a Suzhou
- Xi An - historická Čína
- Kamenný les v Kunmingu
- Provincia Yunnan
- Liljang - úžasná Čína
- Roklina skákajúceho tigra
- Hodvábna cesta - kde sa začínala?