Cintorín Krištofa Kolumba a legenda o Zazračnici

Cintorín Krištofa Kolumba a legenda o Zazračnici

Cintorín Krištofa Kolumba (Necrópolis de Cristóbal Colón), vyhlásený za národnú pamiatku a považovaný za jeden z najvýznamnejších monumentálnych architektonických cintorínov na svete, sa nachádza v širsom centre Havany, v časti Vedado.

Tento 56-hektárový cintorín, vybudovaný v roku 1876, je známy svojou pôsobivou náboženskou ikonografiou a prepracovanými mramorovými sochami. Môžete tu vidieť veľké množstvo pamiatok rôznych štýlov a výjavov patriacich kubánskym aj zahraničným sochárom. Môže pripomínať známy cintorín z Buenos Aires, Recoleta, kde sú uložené pozostatky známej Evity Perón.

Pri hlavnej, severnej bráne v neorománskom štýle z Carrarského mramoru, sa nachádza hrob hrdinu bojov za kubánsku nezávislosť, Máxima Gómeza (všimnite si bronzovú tvár kruhového medailónu).

V srdci cintorína je najznámejšia a najnavštevovanejšia kaplnka na cintoríne, Kaplnka Amélie Goyre de la Hoz, ľudovo známa ako La Milagrosa (zázračnica)

Podľa miestnej legendy táto žena zomrela pri pôrode a jej nešťastný manžel navštevoval hrobku niekoľkokrát denne. Vždy pred vstupom zaklopal jedným zo svojich prsteňov (ktoré sú teraz uložené v panteóne), a vždy keď odchádzal, kráčal dozadu, aby ju mohol vidieť čo najdlhšie. Po rokoch boli pozostatky exhumované a Améliine pozostatky boli neporušené, čo je podľa katolíckej viery znak svätosti, a dieťa, ktoré bolo pochované pri nohách matky, sa objavilo v jej náručí. Vďaka tomu sa La Milagrosa stala miestom uctievania a jej hrob každoročne navštevujú tisíce pútnikov v nádeji, že si splnia svoje sny. A ako káže tradícia, jeho návštevníci pred vstupom panteón “otvárajú” pomocou prstenca a pri odchode kráčajú dozadu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4150
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3600
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3623
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: