Od tradičného morčacieho mäsa po sladké dezerty a špeciálne šaláty, brazílska sviatočná večera je dôkazom, ako sa história a kultúra stretávajú na na jednom stole.
Ako hlavné jedlo sa na sviatočnom stole najviac vyskytuje morčacie mäso, bravčová šunka, pečené prasiatko ale aj treska.
Morčacie mäso sa stalo hlavným jedlom Vianočnej večere v Brazílii od 20. storočia. Tento vták je pôvodom z Ameriky a domestikovali ho mezopotámske kultúry ešte pred príchodom Európanov. Po kolonizácii bolo morča dovezené do Európy, kde sa stalo symbolom slávnostných hostín, a neskôr sa vrátilo do Ameriky s týmto symbolickým významom. Brazílčania morčacie mäso milujú - ľahko sa pripravuje na rôzne spôsoby - plnené, pečené alebo s prílohami. Obvykle sa podáva s bielou alebo šafránovou ryžou a čiernymi alebo hnedými fazuľami.
Varená a nakladaná bravčová šunka sa najčastejšie podáva na studeno. Niekedy sa pečie a glazúruje medom, ovocím alebo klinčekmi a najčastejšie sa podáva s ryžou, zeleninou alebo farofou. Farofa je pražená zmes maniakovej múky s cibuľou, cesnakom, vajcom a slaninou.
V Brazílii sa chov ošípaných rozšíril už od koloniálneho obdobia. Pečené prasiatko býva glazované alebo dochutené cesnakom, bylinkami a korením, aby bolo mäso šťavnaté a aromatické. Zvyčajne sa servíruje na stole celé alebo naporcované a dopĺňa sa prílohami ako farofa, ryža, zelenina a ovocie.
Treska, alebo po portugalsky ,,bacalhau", sa dostal a brazílsky stôl vďaka portugalskému dedičstvu a katolíckej tradícii vyhýbať sa červenému mäsu počas náboženských sviatkov. Tresku Portugalci lovili v Severnom Atlantiku, potom ju sušili a solili. Takto ju zakonzervovali a tak treska mohla byť prepravená na dlhé vzdialenosti. Treska sa najčastejšie pečie v rúre alebo zapekná na smotane.
Ako prílohy by sme najčastejšie na vianočnom stoli našli:
Salpicão alebo zemiakový šalát s majonézou - zemiakový šalát v Brazílii nadobudol vlastnú identitu, pripripravuje sa z kuracieho mäsa, ktoré je buď uvarené alebo pečené a natrhané na kúsky; zeleniny - najčastejšie mrkva, kukurica, paprika a hrášok; ovocia - jablko, hrozno alebo ananás, ktoré dodávajú šalátu sladkosť; a majonézy. Niekedy sa na vrch pridajú aj orechy alebo hrozienka. Tento šalát je veľmi populárny, hodí sa do tropického podnebia Brazílie. Často sa servíruje ako príloha s hlavným jedlám - k morčaciemu mäsu alebo bravčovej šunke.
Veľmi populárna je aj ryža s hrozienkami, zeleninové šaláty - najmä mix paradajky, papriky, uhorky, mrkvy, kukurice a hrášku a na dochutenie sa používa olivový olej, citrónová šťava alebo ocot.
Bežné ingrediencie ovocného šalátu sú ananás, pomaranč, mango či iné tropické ovocie a niekedy sa pridávajú aj sušené ovocie alebo orechy. Často sa ovocný šalát poleje medom alebo pomarančovou šťavou.
Ako dezert by sme najčastejšie na stole našli ,,rabanadas” - je to brazílska verzia francúzskeho toastu, sladká a škoricová. Pripravuje sa teda z krajcov staršieho chlebo, ktoré sa namočia do mlieka a vajec, potom sa osmažia na oleji alebo v rúre a nakoniec sa posypú cukrom a škoricou.
Na stole nechýbajú ani pudingy - mliečny puding s karamelovou polevou; kokosový či tapiokový puding.
A nápoje? Medzi obľúbené alkoholické nápoje patrí ,,cachaça” - tradičný brazílsky destilát z cukrovej trstiny, ktorý sa používa aj v koktailoch. Okrem toho aj džúsi z tropického ovocia a ,,guaraná” - čo je populárny brazílsky nápoj s kofeínom.
V Brazílii sú Vianoce počas letného obdobia, preto sú veľmi obľúbené studené jedlá, šaláty a ovocné dezerty. Často sa pri stole stretávajú viaceré generácie a príprava večere je veľká udalosť. Na stôl sa pridávajú aj dekorácie, najčastejšie ovocie, orechy, bylinky či klinčeky v šunke.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Brazília
- Rei Pele Stadium - Maracana v Rio
- Guaraná - brazílsky nápoj
- Streetfood v Rio de Janeiro
- Açaí, superpotravina z Brazílie
- Grafity, Rio de Janeiro
- Kristus Spasiteľ - Rio de Janeiro
- Lanovkou na Cukrovú homoľu
- Električka do Santa Teresa
- Parque Lage, Rio de Janeiro
- Katedrála v Rio de Janeiro
- Knižnica v Rio de Janeiro
- Salvador - v štáte Bahia, Brazília
- Olinda - v štáte Pernambuco, Brazília
- Salvador – tip na hotel
- Bossa nova a Dievča z Ipanemy
- Super zdravé raňajky z Açaí
- Silvester - párty v Riu
- Favely, Rio de Janeiro
- Prehliadka Foz do Iguazu
- Najkrajšia vyhliadka na Rio - Santa Teresa