Čo sa deje na Srí Lanke? Perla indického oceánu je na kolenách

Čo sa deje na Srí Lanke? Perla indického oceánu je na kolenách

Pravdepodobne ste už aj vy zachytili v médiách správy, ktoré informujú o nie veľmi lichotivej situácii v tejto krajine. Svetové médiá sa predbiehajú vo vysielaní záberov plných protestov, rozvášnených davov, neuveriteľnej chudoby, či zástupov ľudí pokorne čakajúcich v rade na prídel paliva. Vlády sa zas predbiehajú v odporúčaniach, kde radia svojim občanom nevycestovať. Aká je však naozaj realita? Čo sú fakty a aké sú riziká, ak sa do krajiny rozhodnete vycestovať?

Fakty

Srí Lanka v tomto období prechádza najhlbšou politickou a ekonomickou krízou od čias samostatnosti. Dôvodov tejto krízy je hneď niekoľko a každý svojou troškou prispel k bezútešnej situácii, v ktorej sa nachádza dnes. Zoznam nižšie nie je úplný, ale pomôže vám lepšie pochopiť súvislosti: 

  1. Srí Lanka bola v roku 2019 vyhlásená Lonely Planet ako krajina, ktorú treba v danom roku navštíviť (Top country for travel). Od ukončenia dlhoročnej občianskej vojny záujem o túto krajinu kontinuálne rástol a počet turistov sa z roka na rok zvyšoval. Až do nešťastnej Veľkonočnej nedele, kedy krajinou otriasli bombové útoky na kresťanské kostoly, ku ktorým sa neskôr príhlásil ISIS. 
  2. Vláda súrodencov Rajapaksa (Gotabaja Rajapaksa bol prezidentom krajiny od novembra 2019, jeho brat Mahinda Rajapaksa bol premiérom a v rokoch 2005 až 2015 prezidentom krajiny, a ďalší traja súrodenci držali ministerské pozície, medzi inými aj ministerstvo financií) spravila niekoľko veľmi zlých investičných rozhodnutí. Nesprávne investície, korupcia, pôžičky a úplatky iba prehĺbili dlh krajiny a hospodársku krízu. Peniaze si požičali od Číny aj Indie, ale pôžičky neskôr neboli schopní splácať. Známy je najmä zbytočný projekt prístavu v prezidentovým rodnom meste Hambantota, ktorý následne odovzdali Číne, ktorá im naň požičala, na 99 rokov.
  3. Veľmi nešťastný bol aj zákon o umelých hnojivách, ktorý krajina prijala doslova “z včera do rána”, potom ako sa prezident rozhodol spraviť zo Srí Lanky prvý plne organický (bio) ostrov a zakázal používanie umelých hnojív. Po 5 mesiacoch bol tento zákon stiahnutý, avšak škody, ktoré sa nepoužívaním správnych hnojív napáchali, boli nezvratné. Oficiálne zdroje hovoria o zníženej produkcii o 30%, ale neoficiálne až o 50% stratách.
  4. Hospodárstvo Srí Lanky je prevažne orientované na poľnohospodárstvo a turizmus. Viac na dovoz, ako na vývoz. Srílančania nestíhali rátať masívne straty v jednom, aj v druhom odvetví, keď začala pandémia. Po bombových útokoch počet turistov v krajine len pomaly rástol a keď už začínali dosahovať čísla v návštevnosti z roku 2018, COVID 19 hermeticky uzavrel hranice na dlhé mesiace.
  5. Keď sa zdalo, že horšie to už v krajine ani nemôže byť, Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Táto vojna zaviazala Srí Lanku v rámci medzinárodných dohôd k dodržaniu sankcií uvalených na Rusko (SWIFT blokáda, dovoz tovarov a služieb - Rusko aj Ukrajina boli silnými odberateľmi srílanskeho čaju), čo malo za následok totálny kolaps ekonomiky. 
  6. Nedostatok paliva bol poslednou kvapkou v trpezlivosti občanov. Ľudia začali volať po odstúpení “Gotu”, ten však nevidel dôvod pre svoju rezignáciu. V máji 2022 po celoštátnych protestoch rezignoval aspoň Mahinda a súrodenci na ministerstvách. Inflácia medzičasom narástla na 54%, v potravinárskom priemysle dokonca na 80%. Drahé potraviny, nedostatok liekov, výpadky elektriny či nulové zásoby plynu na varenie, priviedli túto nadhérnú krajinu úplne na kolená. A ako to už býva, zúfalí ľudia robia zúfalé činy, a práve tie plnia správy po celom svete. Aká je však situácia naozaj?

Riziká

  1. Najväčšie protesty sa konajú najmä v hlavnom meste, v Colombe, ale nejaký menší sa z času na čas koná aj v ostatných väčších mestách v krajine. Protesty sú pokojné a nenásilné, avšak od apríla je v krajine vyhlásený núdzový stav, ktorý umožňuje tak polícii, ako aj armáde použiť v prípade núdze zbrane.
  2. Vďaka nedostatku paliva je doprava zredukovaná na úplne minimum, čo pohyb po krajine na vlastnú päsť komplikuje. Je dôležité mať vždy časovú rezervu, aby ste napríklad nezmeškali odlet svojho lietadla. Organizované skupiny pod záštitou CK však tieto komplikácie nečakajú a pri tankovaní paliva majú prednosť.
  3. Výpadky elektrickej energie sú na dennom poriadku, väčšinou dvakrát denne, vždy na jeden a pol hodiny. Väčšina hotelov má záložné generátory, ale v menších penziónoch môžete zažiť romantické posedenie pri sviečkach, kým sa znovu rozsvieti.
  4. Srí Lanka je známa svojou pohostinnosťou a jedlo je väčšinou servírované formou bufetových stolov. Drahé potraviny, nedostatok plynu na varenie a snaha čo najmenej plytvať jedlom, prinútila reštaurácie servírovať buď jedlá priamo na objednávku alebo ponúka pevné menu, z ktorého si však každý ľahko vyberie. Veľa reštaurácií skrachovalo, a tak pri cestovaní na vlastnú päsť majte vždy preventívne nejaké občerstvenie pri sebe.

Vycestovať, či nevycestovať?

Srí Lanka nás potrebuje. Každú jednu rupiu, dolár či euro, ktoré tu môžeme minúť. Krajina, ktorá žila z turizmu je bez turistov úplne na dne. Všade, kam sme s našou BUBO skupinkou prišli, nám pokorne ďakovali. V očiach sme mohli čítať zúfalstvo ľudí, ktorí doplatili na neschopnosť svojej vlády viesť túto nádhernú krajinu zodpovedne. Napriek ťažkej situácii sa na nás všade usmievali. Ani raz sme neboli v situácii, kedy by sme sa cítili čo i len trošku v nebezpečí. Dajte Srí Lanke šancu a príďte ju zažiť bez davov turistov. Odnesiete si tak viac, než len krásne fotky.

Foto: Sigiriya je najnavštevovanejšia pamiatka na celej Srí Lanke, pred pandémiou sem prichádzalo 3000 ľudí denne - teraz sme tu boli sami...

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2010 2680€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: