Doprava v Mexiku

Doprava v Mexiku

Mexiko patrí medzi najrozsiahlejšie štáty na Zemi a ponúka viacero možností, ako sa v rámci neho prepravovať. Počas nášho zájazdu Veľký okruh Mexikom prejdeme autobusom vyše 3 500 km.

CESTY: V Mexiku je postavených približne 366 000 km ciest, z toho 117 000 km sú spevnené cesty – najväčšia sieť spevnených ciest v rámci latinskej Ameriky. Približne 10 000 km ciest by sme mohli zaradiť do kategórie rýchlostné cesty alebo diaľnice, ktoré sa volajú carreteras. Maximálna povolená rýchlosť je 110 km/h. Na niektorých sa platí mýto, iné sú bezplatné, tzv. carreteras libres.

ŽELEZNIČNÁ DOPRAVA: Vo všeobecnosti nie je v Latinskej Amerike rozvinutá železničná doprava. V rámci Mexika sa v Mexico City a v meste Monterrey na severe nachádza metro a máme tu kratšie vlakové spojenia v Mexico City a meste Guadalajara. Železničná doprava slúži v Južnej Amerike hlavne na prepravu nerastného bohatstva z baní do prístavov v Tichom oceáne, ako napríklad v Čile alebo v Bolívii.

Taktiež, pre časté zemetrasenia v oblasti, je nepraktické rozširovať a budovať tento typ dopravy. Na polostrove Yucatán ale aktuálne prebieha výstavba tzv. Tren Maya alebo Mayskej železnice. Trasa bude mať 1 525 km a bude prechádzať viacerými turistickými miestami na Yucatáne a juhu Mexika celkovo - ako Palenque, Chichen Itzá, koloniálnym mestom Mérida, ale aj letoviskami ako Cancún a Tulum. Výstavba by mala byť dokončená v roku 2024.

LETECKÁ DOPRAVA: Mexiko má najrozvinutejšiu leteckú dopravu v rámci Latinskej Ameriky. Všetky mestá nad 500 000 obyvateľov majú letisko, dokopy ich je tu 1 834. V počte letísk sú na 3. mieste na svete, po USA a Brazílii. Letisko v Mexico City je najväčšie v rámci Latinskej Ameriky a ročne prevezie až 26 miliónov pasažierov. Je tu viac ako 70 domácich aeroliniek, najväčšia je Aero México.

PRÍSTAVY: Tým že má Mexiko vyše 9 300 km pobrežia, námorná doprava tu má veľký význam. Nachádza sa tu 76 morských prístavov a 10 riečnych. Známe sú napríklad Veracruz v Mexickom zálive a Manzanillo, Acapulco či Puerto Vallata na tichomorskom pobreží.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: