Id al-fitr

Id al-fitr Ako vyzerá najväčšia moslimská oslava?

Íd al-fitr sa začína o deň neskôr, ako sa predpokladalo, až dnes (v stredu 10. apríla) ráno. Planetárny mesiac je práve teraz úplne najtenší, úplný kosák, končí sa náboženský mesiac Ramadán a začína sa Šaul - čas, v ktorom zvyknú ťavy nosiť mladé.

Pôstny Ramadán sa končí ráno po modlitbe Fadžr. Posledný mesiac som po tejto modlitbe nejedol a doprial som si až po modlitbe Magrib, keď sa slnko stratilo za obzorom. Akosi som si na to zvykol. Väčšinu Ramadánu som tento rok prežíval v najortodoxnejšej Saudskej Arábii a zažil som zopár neskutočných iftarov. V luxusných reštauráciách, ale aj v lietadlách, na ulici či v mešitách. Píšem o tom v blogu Ramadán na vlastnej koži.

Tento rok to už nebola tá Saudská Arábia z roku 2018, keď som tu bol po prvý raz. Vtedy som vstúpil do McDonaldu a zrazu nastal ohromný krik, ako keby som vošiel úplne nahý do kostola, možno ešte s krvavou sekerou! Vošiel som tam vchodom pre matky a deti - vstup pre mužov bol vedľa. Dnes, a je to len zopár rokov, som nič také nezažil a vchod je iba jeden.

Saudská Arábia sa rýchlo mení. No Ramadán je tu naďalej tradičný.

Pri príchode na hotel sa pýtam, či podávajú raňajky. „Breakfast podávame od 6:30 h,“ dostávam odpoveď a som spokojný, no celkom mi to sedí a pre istotu si to ešte overím: „Raňajky ráno o 6:30?“ a tu dostávam odpoveď, že nie ráno, ale po Magribe o 18:30 h, keď sa láme pôst, v angličtine „breaking the fast“, a tak „break fast“ podávajú od 18:30 h.

Zvykol som si „raňajkovať“ (Suhúr) o 3 či dokonca o 4 ráno a následne som išiel spať a potom druhé jedlo dňa som jedol až ten „break fast“ o 18:30 až 18:40 h, podľa toho, kde som sa v Saudskej Arábii nachádzal. Táto krajina s vyše 2 miliónmi km2 je obrovská a ja som tu prešiel z 13 provincií tie najmenej turisticky navštevované. Tri provincie juhu, ale aj východu, kam sa bežne stále ešte nechodí. V Jemene, na ktorého hraniciach som stál, sa aj dnes strieľajú rakety.

V roku 2018 som prešiel od Rijádu do Džiddy, Mekky, Al-Uly, Hailu, Qasimu... bol to ohromný okruh a aj MUDr. Ruchard Outrata, ktorý v Džidde mnoho rokov pôsobil ako kardiochirurg, mi iba závidel. Bol tu dlho, ale takú širočiznú trasu neprešiel. Našiel som neuveriteľne dobrých ľudí, trhali sa o nás, kto nás pozve domov.

Teraz to už takto nebolo a už nikdy, ale už nikdy nebude. To sa dialo len vtedy, keď sa krajina otvorila po stáročiach tvrdého zákazu, respektíve rok pred jej otvorením. Každý sa mi diví, že som Saudov navštívil v roku 2018... Nie 2019, naozaj 2018?! Naozaj, bol som tu pred oficiálnym otvorením.
Odvtedy som tri razy navštívil Mekku a teraz po prvý raz aj druhé najsvätejšie mesto Medinu.

Saudskú Arábiu sa snažím spoznať dokonale. Čo najlepšie. Kým je takáto výnimočná.

Dnes po úsvite budem oslavovať aspoň na diaľku s mojimi kamarátmi a známymi Eid, najväčší sviatok islamského sveta. Nakúpili sme koláče a rozdávame ich v BUBO Base Campe. Ak sa zastavíte, možno sa ujde aj vám. Charita je veľkým rozmerom Eidu a práve teraz moslimovia platia zakát. Islam je dobro a netreba sa ho báť.

Moslimovia na celom svete dnes začnú svoj deň sladkým koláčikom, napríklad maamou. Ja mám nakúpené čerstvé mäkké datle a dám si tie. Potom sa pomodlia spoločne v mešite a býva riadne plno. Ak ste dnes v moslimskej krajine, odporúčam si privstať na rannú modlitbu Fadžr. Je to ohromný zážitok. Oblečte si nové šaty, ďalšie viete darovať chudobným. Ženy a dievčatá majú na rukách krásne motívy vytvorené henou.

Darovávajú sa aj darčeky, presne ako u nás na Vianoce. Krásne zabalené. Starí rodičia dávajú vnukom „ediáh“ - vreckové. Spoločne sa stretne širšia rodina a spoločne sa je, hoduje a stretáva s milovanými ako u nás na Vianoce. Eid je viac zameraný na charitu a pomoc tým, čo majú menej šťastia.

Aj vďaka tejto cestovateľskej inšpirácii som s deťmi roky zvykol chodievať do detských domovov, piekli sme pizzu pre bezdomovcov či posledne pre ukrajinské deti. U nás to nie je až tak zvykom, no ku mne to akosi samo prišlo a charitu robím aj cez Vianoce - dáva mi to zmysel.

Íd al-fitr resp. Eid al Fitr sa bude oslavovať tri dni a mnohé moslimské krajiny majú štátne voľno. Mestá sú vysvietené podobne ako u nás v zime. Poznám rodiny, ktoré chodia na hroby, starešina rozprestrie na zem svoju džalabiu a každý na ňu nahádže peniaze – toľko, koľko si môžu dovoliť darovať. Smerujú vdovám a sirotám, ktoré v širokej rodine sú.
 
Druhý najväčší sviatok Eid al Adha je krvavší a strávil som ho zopár ráz v domorodých rodinách. Fotografie z neho nájdete v mojom blogu Krvavé rituály sveta. 

Oslavujem Veľkú noc, oblievam a šibem naše dievčatá. No oslavujem aj Eid al Fitr. Sladký sviatok charity a dobra. Po mesiaci sa skončil ťažký pôst. Eid Mubarak, priatelia. Eid sa’id.

Fotografia: práve sa skončila modlitba Asr v najstaršej mešite sveta. Je Veľkonočná nedeľa.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

4554
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

4439
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

13 dní

Trvanie

5589
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: