Kto založil Mekku a Kaabu

Kto založil Mekku a Kaabu Mekka, Makka – Abrahámove mesto


Áno, sám boh, a následne k tomu povolal Adama. No Kaaba sa po Noeho potope sveta zničila a bolo treba vystavať novú. Krajšiu, trvácnejšiu...  A tu prichádza na scénu otec prorokov Abrahám.
Abrahám mal prvorodeného syna Ismaela s egyptskou = arabskou otrokyňou Hagar. Keď mal Ismael okolo pätnásť rokov, bol so svojou mamou Hagar vyhostený z Abrahámovho domu. Dostali sa do púšte a zdalo sa, že umrú od smädu, ale tu sa prihovoril Boh a vyslal archanjela Gabriela a objavila sa studňa (Zamza). Moslimovia veria, že to miesto bola Mekka. Na tomto mieste Abrahám s Ismaelom neskôr postavili Kaabu, základ čierneho kvádra, ktorý predstavuje monoteizmus a je základom viery moslimov. Tieto pasáže v Tóre ani v Biblii nenájdete.
Abrahám začal hadž - púť do Mekky - ako prvý človek. Každé monoteistické náboženstvo sa snaži vziať si z Abraháma to svoje. My tvrdíme, že Ismael bol splodený z cudzoložstva - aj keď odobreného Sárou. Moslimovia tvrdia, že Ismael je prvorodeným synom. Rôzne pohľady a rôzne vysvetlenie na tú istú vec. 
Mesto Medina sa prezýva prorokove (Mohamedove) mesto, Mekke sa hovorí Abrahámove mesto. 
 
Máloktoré miesto na našej Zemi má takú spirituálnu hodnotu ako Kaaba. Vedci vedia, že Kaaba bola svätyňou v predislamských časoch. Odhaduje sa, že Mekka bola predmetom pútí už pred 4000 rokmi. Niečo muselo ľudí na toto miesto lákať. Niečo, čo sa dá ťažko opísať fyzicky, ale duchovne áno. Kaaba bolo miesto, kde sa dá komunikovať s bohmi.
Kmeň Kurajšovcov, ktorý vládol v Mekke, prestaval predislamskú Kaabu asi v roku 608. Súčasťou Kaaby je Čierny kameň, ktorý Boh zoslal prorokom priamo z raja. Tento kameň je dnes súčasťou Kaaby. Hneď vedľa Kaaby sú odtlačky Abrahámových nôh. Milióny pútnikov, aj predislamských časov, považovali odtlačky za posvätné a neustále ich bozkávali a dotýkali sa ich. Kameň je dnes úplne hladký. Pred štvorcovou Kaabou nájdete malý polmesiac, niečo ako nádvorie. Sú rozličné teórie, čo má toto miesto znamenať, no jednou z nich je, že je tam pochovaný Ismael a Hadžar, Abrahámova konkubína a matka jeho prvorodeného syna.
Islam Abraháma rešpektuje ako významného moslima a neprekáža mu, že Abrahám je uctievaný ako patriarcha židov. Práve naopak, korán rozpráva o tom istom bohovi t.j. bohovi Starého Zákona, Nového Zákona a Koránu.
 
O Abrahámovi som napísal dlhý blog, kde som roky putoval od miesta, kde sa narodil, až po miesto, kde je pochovaný. Ak chcete vedieť viac, tak si blog prečítajte. Šťastné cesty životom prajem.

Mohlo by Vás zaujímať: Všetko o islame, sunnitoch a šiitoch
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3643 4554€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

4439
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

13 dní

Trvanie

5589
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Rijád - novodobá metropola v srdci púšte Prehliadka

Prehliadka Rijád - novodobá metropola v srdci púšte

V strede Arabského polostrova sa nachádza región Nadžd, ktorého metropolou je hlavné mesto Saudskoarabského kráľovstva - Rijád. Mesto bolo po…

Erik Almáši 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: