Fialová - farba jari v Mexiku

Fialová - farba jari v Mexiku Je to vďaka stromu "jacaranda"

V Mexiku je vďaka stromu "jacaranda" fialová farbou jari. Každoročne očarí milióny obyvateľov Mexico City a turistov. Jacaranda sa stromom "jari" v Mexiku stal takmer už pred storočím, ale, paradoxne, nie je pôvodom z Mexika - pochádza z Južnej Ameriky. Strom jacaranda sa sem dostal z Brazílie a hovorí sa, že jacarandy pochádzajú z oblasti známej ako "Gran Chaco", ktorá sa rozprestiera na území Argentíny, Bolívie, Brazílie a Paraguaja.

Do Mexika priniesol tieto stromy japonský prisťahovalec Tatsugoro Matsumoto v 30. rokoch 20. storočia. Matsumoto, ktorý pracoval ako záhradník na hrade Chapultepec - bývalom prezidentskom sídle - poradil prezidentovi Pascualovi Ortizovi Robiovi, aby namiesto čerešní vysadil jacarandy, pretože sa lepšie prispôsobia mestskému podnebiu.

Ľalovité a fialové kvety jacarandy nájdeme takmer po celom Mexiku a kvitnú počas jari - od februára do marca, čoho sme svedkami na našich BUBO zájazdoch v Mexiku. Obdobie kvitnutia jacarandy sa opisuje ako "explózia fialových kvetov". Podľa analýzy sa síce stromy jacaranda nachádzajú vo väčšine častiach hlavného mesta Mexico City, ale obzvlášť veľa ich je práve v najbohatších štvrtiach Mexico City, ako napríklad Juárez či Polanco. Tu sú aj ceny nehnuteľností vyššie.

Výška jacarand sa môže pohybovať od šesť do dvadsaťpäť metrov a v priemere strom narastie 1,5 metra za rok. Trvá len asi tri až päť rokov, kým sa jacarandy stanú "dospelým stromom" a začnú kvitnúť. Jej názov má rôzne významy a symboliku. Pochádza z jazyka guaraní, ktorým sa hovorí v Brazílii a Paraguaji, a podľa niektorých odborníkov znamená "voňavý" - v skutočnosti však kvet jacarandy nemá žiadnu vôňu.

Keďže jacaranda kvitne na jar, spája sa so znovuzrodením a čarom ročného obdobia. V amazonskom svete sa jacaranda spája s bohyňou mesiaca a znamená i šťastie. Podľa legendy, ak vám kvet jacarandy spadne na hlavu, prinesie vám šťastie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: