Bulharské jedlo

Bulharské jedlo Balkánska gastronómia

V Borovci sme dali večeru, ideme podľa papiera, čo nám napísala Tina (polovičná Bulharka) a ja si dávam geniálny Tarator a keďže Džuveč nemajú, tak Kuftu, Kebabci – inak totálne turecké jedlo, a potom čosi čomu hovorí domáci “miš maš” a je to vlastne super lečo s asi 20 vajcami. Deti si objednávajú asi 5ty kapustový šalát, ktorý je naozaj super. Čašník, ktorý je zároveň majiteľom, chodí v takom hnedom, trošku špinavom tielku a je to dosť značný rozdiel oproti vyšňoreným čašníkom, ktorí nás obsluhovali predvčerom v Toskánsku. A tak sa tielkovému ospravedlňujem, že si toľko pýtame…a trošku mu to zmierni nervozitu, to vidím. Známi v Sofii nám odporúčajú reštauráciu Starija Činar, ešte na ňu nie sú hodnotenia, ale je to taký bulharský Top, no s lokálnou stravou. Dávame si jeleninu, jahňacie na bulharský spôsob a ja, teľací jazyk. V ďalšej reštaurácii, ktorá je už známa - Hadžidragonov dom - si dávam jahňacie mozočky. Aké to je? Zvláštne, no ja chcem vždy ochutnať všetko. Čo je však geniálne, je studená uhorková polievka Tarator a tú si dávam všade, kam prídeme. Je zaujímavé, že teraz je v Bulharsku taká moderná sieť domácich polievok a majú tam marockú (asi harira – ale oni nevedia, že sa to volá harira, no chutí to tak) a nemajú tarator. Tarator je  ako riedke tzatziki, ale super. Všade si dávam aj šopský šalát. Pre tých, čo im smrdí jahňacina odporúčam jahňa na spôsob svätého Georgíja. Úžasné, jemné a bez akéhokoľvek zápachu. Rakija, Pliska ako digestivum. My na Slovensku máme veľa Bulharov, ktorí sa tu usadili a doniesli so sebou rajčiny, ktoré chutia, ajvar a mnohé recepty, ktoré naše babky a mamy prevzali. Lebo sú super. Teraz som konečne dostal džuveč, ktorý sa nevolá džuveč, ale gjuveč a nebol s ryžou, ale iba s mäsom a zeleninou. Ten náš rodinný recept je teda akýsi divný. Na mnohých rohoch tu rozvoniavajú pekárne a v nich majú aj ďalšiu typickú, bulharskú špecialitu. Volá sa banitsa. Opäť, totálne podobnú na turecký burek. Jemné tenulinké cesto plnené rozšľahanými vajcami a hlavne balkánskym syrom, potom pečený v peci. Dnes som si to dal na raňajky s ayranom (opäť z otomanských čias). Sedíme v luxusnom klube Harem vedľa ružového domčeka rakúskej ambasády, v ktorej servírujú šišu. V tej vode tu plávajú rybičky a šíša je naozaj jemná a dobrá. Skočím za majiteľom a pýtam sa ho, či mu po 500 rokoch útlaku z tureckej strany nevadí, že propaguje takto kultúru najväčšieho nepriateľa? Je to sympaťák a sám vyzerá ako Turek, ako väčšina Bulharov. Smeje sa, že to je ako s koláčmi a banitsou, “chutí nám to a biznis je biznis.” Foto: s vrchným Vladimirom v Hadjidragonovo, 5 minút od hlavnej stanice, severne od Lavovho mosta. Tá reštaurácia je vskutku zážitkom, až na tú kopu turistov.  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

2801 3735€
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

4284 5100€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1801 3053€
Hainan – najvýhodnejšia plážová dovolenka sveta
Blog

Blog Hainan – najvýhodnejšia plážová dovolenka sveta

Hainan je dovolenkou budúcnosti. Ide o ostrov v najjužnejšej provincií Číny a máte tak šancu vykúpať sa v celoročne teplom Tichom oceáne. Čínska…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
KVÍZ: Poznáte európske ostrovy? Týchto 10 otázok vás preverí
Blog

Blog KVÍZ: Poznáte európske ostrovy? Týchto 10 otázok vás preverí

Čierne pláže Islandu či Santorini, príjemný oddych na Malorke či čoraz populárnejšie Azorské a Kanárske ostrovy. Celá Európa je pretkaná nádhernými…

Viktor Háber 11 min. čítania
Panamský prieplav - technický div sveta
Blog

Blog Panamský prieplav - technický div sveta

Ak existuje jedna vec, ktorú musíte urobiť, keď cestujete do Panamy, je to návšteva ikonického Panamského prieplavu. Hovorí sa, že je to jeden z…

Eva Andrejcová 16 min. čítania