Geografia Srí Lanky

Geografia Srí Lanky

Srí Lanka je malý ostrovný štát nachádzajúci sa v južnej Ázii, ktorý je obklopený Indickým oceánom. Má rozlohu 65 610 kilometrov štvorcových a je vzdialený približne 31 km od juhovýchodnej časti Indie. V krajine rozlohou podobnou Slovensku žije vyše 22 miliónov obyvateľov. Ostrov je známy svojimi nádhernými plážami, čajovými plantážami, horskými oblasťami, chránenými národnými parkmi a bohatou históriou a kultúrou.

Srí Lanka má taktickú geografickú polohu, čo umožňuje obchod s rôznymi krajinami a jej zemepisná poloha mala v histórii vplyv na to, že na ostrove žijú rozmanité kultúry a náboženstvá. Má tropické podnebie s vysokou vlhkosťou a výraznými sezónnymi dažďami. Na Srí Lanke panujú dve hlavné monzúnové obdobia, ktoré zasahujú rôzne častia ostrova.

Monzún Yala (juhozápadný monzún) sa na Srí Lanke začína v máji a končí v septembri. Monzún Maha (severovýchodný monzún) trvá od decembra do februára a zasahuje najmä východné a severné pobrežia ostrova. Teploty sa tu celoročne pohybujú od 25°C do 35°C, v závislosti od oblasti. Najteplejšie sú pobrežia krajiny, centrálna časť je hornatejšia a o pár stupňov chladnejšia. Najvyšším vrcholom Pidurutalagala, ktorý dosahuje výšku 2 524 m.n.m.

Srí Lanka má niekoľko stoviek umelo vybudovaných vodných nádrží, ktoré sa tu budovali od staroveku a dodnes majú dôležitú úlohu v poľnohospodárstve. Krajina je tiež známa svojimi chránenými národnými parkmi, ako sú napríklad Yala, Wilpattu a Udawalawe. Tieto parky poskytujú útočisko pre množstvo druhov zvierat, ako sú slony, pávy, krokodíly, leopardy a mnoho ďalších.

Srí Lanka má bohatú kultúru a históriu, ktorá sa datuje až do 3. storočia pred naším letopočtom. Bola to kolónia portugalských, holandských a britských impérií, čo zanechalo trvalú stopu na krajine. V súčasnosti je krajina, ktorú spoznávame na zájazdoch na Srí Lanku, multikultúrnou spoločnosťou s budhistickou väčšinou ale v krajine vo vzájomnej tolerancii žijú aj hinduisti, moslimovia a kresťania.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2265
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy

13.11. → 06.12.

náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: