Guatemala City

Guatemala City

Hlavné mesto Guatemala City je poitickým, kultúrnym a ekonomickým centrom Guatemaly. Leží vo výške 1500 m n. m. a žijú tu tri milióny obyvateľov. Celá metropolitná oblasť má populáciu päť miliónov. Viackrát bolo zasiahnuté živelnými pohromami, napríklad v 2010 výbuchom sopky Pacaya, alebo tropickou búrkou Agatha. 

1500 rokov pred naším letopočtom tu ležalo mayské mesto Kaminaljuyu, ktoré bolo najväčším ceremoniálnym centrom mimo nížin Yucatánu. 300 rokov pred našim letopočtom tu nastal rozmach vďaka výmene sopečného kameňa - obsidianu, a okolo roku 300 nášho letopočtu miestna civilizácia aj s mestom zanikla.

V roku 1775 Pedro de Alvarado pri ruinách Kaminaljuyu založil nové (už španielske) mesto. To sa neskôr v roku 1777 stalo hlavným mestom Generálneho kapitánstva Guatemaly alebo Guatemalského kráľovstva (stále tu vládla španielska koruna). Hlavné mesto sem bolo presunuté z Antigua Guatemala po zemetraseniach, ktoré ju zničili. Podľa toho má aj názov "Antigua" - stará, a dnešnému Guatemala City sa občas hovorí aj "Nueva Guatemala".

V roku 1821 sa tu deklarovala nezávislosť Strednej Ameriky od Španielska, mesto sa zároveň stalo hlavným mestom Spojených provincií Strednej Ameriky - “Provincias Unidas del Centro de America” a neskôr Federálnej republiky Stredenej Ameriky - "República Federal de Centroamerica".

V 1847 sa Guatemala vyhlásila nezávislú republiku a v päťdesiatych rokoch rovnakého storočia tu rástli krásne nové guatemalské budovy ako Carrera Theater.

Obrovské ničivé zemetrasenia v rokoch 1917 - 1918 takmer úplne zrovnali so zemou obe hlavné mestá - aj starú Antigua aj nové Guatemala City. Až v tridstiatych rokoch prezident Jorge Ubico znovunavrátil mestu trochu krásy, dal postaviť veľa budov ako Arco de Correos (oblúk medzi budovami pošty) alebo palác vlády, ktorý je natretý zeleným skorodovaným náterom, pretože to bola obľúbená farba jeho ženy.

V rámci centra mesta nájdeme aj pamätník roku 2017, kedy 40 dievčat tragicky zahynulo v sirotinci, kde ich zneužívali a vláda ich potrebovala umlčať.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Honduras, Salvador, Mexiko, Guatemala, Belize

03.08. → 17.08. +6 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

3398 4530€
K

Amerika  

Mexiko, Guatemala, Belize


náročnosť

13 dní

Trvanie

3582 3980€
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, Salvador, Mexiko, Guatemala, Belize


náročnosť

22 dní

Trvanie

5112 6390€
Poklady Peténu - Guatemala, ako ju nepoznáte Blog

Blog Poklady Peténu - Guatemala, ako ju nepoznáte

Guatemala, krajina o veľkosti približne bývalého Československa, sa delí na 22 krajov. Najväčší z nich sa volá Petén a zaberá rozlohu takmer troch…

Katarína Líšková 8 min. čítania
Nezvyčajné vianočné zvyky Blog

Blog Nezvyčajné vianočné zvyky

Iný kraj, iný mrav a ani vianočné zvyky nie sú výnimkou. Pozrite sa s nami ako trávia sviatky v blízkych i vzdialených končinách sveta.

Pavel Fellner 8 min. čítania
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: