Hlavné mesto JAR - Pretória a čo vidieť

Hlavné mesto JAR - Pretória a čo vidieť

Juhoafrická republika je unikátnou krajinou nielen preto, že je najjužnejšou krajinou obrovskej Afriky, obmývajú ju Atlantický aj Indický oceán a že má skutočne úžasnú flóru a faunu. Výnimočná je aj preto, že má až tri hlavné mestá - Pretóriu, Kapské Mesto a Bloemfontein. Oficiálnym hlavným mestom JAR je však Pretória, keďže tu má sídlo výkonná zložka vlády a prezident. Kapské Mesto je legislatívnou metropolou Južnej Afriky, svoje sídlo tu má parlament. V Bloemfontein zase sídli Najvyšší súd JAR.

Pretória je hlavné mesto, ktoré ľudia na zájazdoch do Južnej Afriky obvykle obchádzajú. Väčšinou si to zamieria práve do Kapského Mesta označovaného za najkrajšie na svete či do Johannesburgu, najväčšieho mesta JAR s modernými budovami a unikátnou atmosférou. Aj Pretória však má čo ponúknuť a pritom je od Johannesburgu skutočne na skok (66 km).

Pretória je medzi domácimi známa ako Tshwane. Toto administratívne hlavné mesto Južnej Afriky je naozaj bohaté na históriu a kultúru. Nachádza sa v severnej časti krajiny a zaujmú vás jeho ulice lemované stromami, historickými pamiatkami a pulzujúcou umeleckou scénou.

Jednou z atrakcií, ktoré v Pretórii musíte vidieť, sú Union Buildings - oficiálne sídlo juhoafrickej vlády s krásnymi okolitými záhradami. Union Buildings navrhol renomovaný architekt Herbert Baker a sú symbolom demokratického dedičstva krajiny. Pri tunajšej prehliadke budov sa možete dozvedieť viac o politickej histórii krajiny. Pred budovou uvidíte aj sochu Nelsona Mandelu v nadživotnej veľkosti. V centre mesta sa zase vyníma socha Paula Krugera - známeho exprezidenta JAR, po ktorom pomenovali aj neďaleký Krugerov národný park.

Najkrajšou pamiatkou Pretórie je, bez pochýb, pamätník Voortrekker. Túto masívnu žulovú stavbu postavili na pamiatku Voortrekkerov, teda afrikánsky hovoriacich osadníkov, ktorí v 19. storočí putovali do vnútrozemia Južnej Afriky. Vo vnútri pamätníka sa nachádza Sieň hrdinov, ktorá vystavuje sochy Voortrekkerov a ponúka nádhernú panoramatickú fresku, ktorá zobrazuje ich cestu krajinou.

Pretória je tiež domovom niekoľkých múzeí a umeleckých galérií - Pretória Art Museum či Juhoafrické národné múzeum vojenskej histórie. Tieto inštitúcie približujú bohatú históriu a kultúru krajiny a ponúkajú pohľad do života obyvateľov Južnej Afriky.

Milovníci zelene si prídu na svoje v Národnej botanickej záhrade Pretória a v prírodná rezervácii Moreleta Kloof. Botanická záhrada je domovom viac ako 8 000 druhov rastlín a prírodná rezervácia má veľa turistických chodníkov a ponúka mnoho príležitostí na pozorovanie vtákov. Odporúčame návštevu Pretórie počas jesene, kedy tu kvitnú krásne fialové stromy Jacaranda.

Viac o Pretórii si povieme na zájazde do JAR.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: