Hoppers - tradičné srílanské slané palacinky

Hoppers - tradičné srílanské slané palacinky

Čo sú Hoppers?

Hoppers, známe tiež ako „appam", sú tradičné srílanské palacinky vyrobené z fermentovaného ryžového cesta a kokosového mlieka. Sú veľmi obľúbené ako street food a často sa konzumujú na raňajky alebo večeru. Hoppers majú chrumkavé okraje a mäkký, trochu nadýchaný stred. Niekedy sa do stredu pridáva aj vajíčko, čo vytvára „egg hoppers".

Pôvod Hoppers

Hoppers pochádzajú zo Srí Lanky a južnej Indie, kde majú dlhú históriu a sú súčasťou tradičnej kuchyne oboch regiónov. V južnej Indii sú známe najmä v štátoch Kerala a Tamil Nadu.

Prečo sú jedným z top srílanských street foodov?

Hoppers sú považované za jeden z najlepších srílanských street foodov vďaka svojej jedinečnej chuti a textúre. Sú ľahké, chutné a môžu sa podávať s rôznymi prílohami, ako sú kari, sambal alebo čatní. Ich všestrannosť a chuťové variácie ich robia veľmi populárnymi medzi miestnymi obyvateľmi aj turistami.

Ako si ich pripraviť?

Ingrediencie:

400 ml jemného kokosového mlieka (100 ml odložených)

1 čajová lyžička ľahko rýchleho sušeného droždia

1 čajová lyžička jaggery (alebo trstinového cukru)

150 g bielej ryžovej múky

50 g kukuričnej múky

100 ml perlivej vody alebo sódovej vody

soľ a čierne korenie

6 až 8 vajec z voľného výbehu (ak chcete egg hoppers)

kokosový olej

Postup:

1. Sušené droždie zmiešajte so 100 ml kokosového mlieka a rozdrveným trstinovým cukrom a nechajte 30 minút „kysnúť“. Pridajte zvyšné kokosové mlieko a dobre premiešajte.

2. Do misky dáme ryžovú múku a kukuričnú múku a múku zalejeme zmesou kokosového mlieka a droždia, šľaháme, kým nám nevznikne hladké cesto, prikryjeme ho (fóliou) a necháme cez noc odstáť.

3. Hodinu predtým, ako plánujete uvariť a podávať násypky, pridajte bublinkovú vodu (sódovú vodu) a šľahajte, aby sa cesto rozriedilo – bude to podobné ako na palacinky alebo crepes. Dochutíme soľou.

4. Rozohrejte panvicu na strednom ohni a pridajte lyžičku kokosového oleja, zohrejte, a pomaly do panvíc pridajte naberačku zmesi zásypového cesta; nakloňte panvicu a krúživým pohybom cesto premiešajte, aby sa dostalo až po okraj panvice. Do panvice rozbite vajce a potom panvicu prikryte a varte asi 2 až 3 minúty, kým vajíčko nestuhne a cesto nie je po okrajoch zlatohnedé.

5. Opatrne ho uvoľnite pomocou paletového noža a udržiavajte ich v teple, zatiaľ čo budete pokračovať vo vytváraní ďalších hoppers so zvyšným cestom a vajíčkami. Namiesto celého vajíčka môžete pridať aj jemne rozmiešané vajcia.

6. Dochuťte soľou a korením a podávajte s najrôznejšími sambolmi, ako je luni miris (pochutina z chilli cibuľky), pol sambol (sambol z kokosu a limetky), cibuľové a chilli chutney a/alebo kiri hodi (kokosová omáčka). Srílančania tiež pridajú kari, čerstvé ovocie a dhal do misiek na raňajky.

BUBO vás pozýva na jedinečný streetfood, ktorý môžete ochutnať na našom zájazde Srí Lanka - rajská záhrada, idete do toho?

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2042 3141€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

10290 13720€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

11950
Zvieratá Srí Lanky
Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 35 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka
Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 23 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 34 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: