Čo sú Hoppers?
Hoppers, známe tiež ako „appam", sú tradičné srílanské palacinky vyrobené z fermentovaného ryžového cesta a kokosového mlieka. Sú veľmi obľúbené ako street food a často sa konzumujú na raňajky alebo večeru. Hoppers majú chrumkavé okraje a mäkký, trochu nadýchaný stred. Niekedy sa do stredu pridáva aj vajíčko, čo vytvára „egg hoppers".
Pôvod Hoppers
Hoppers pochádzajú zo Srí Lanky a južnej Indie, kde majú dlhú históriu a sú súčasťou tradičnej kuchyne oboch regiónov. V južnej Indii sú známe najmä v štátoch Kerala a Tamil Nadu.
Prečo sú jedným z top srílanských street foodov?
Hoppers sú považované za jeden z najlepších srílanských street foodov vďaka svojej jedinečnej chuti a textúre. Sú ľahké, chutné a môžu sa podávať s rôznymi prílohami, ako sú kari, sambal alebo čatní. Ich všestrannosť a chuťové variácie ich robia veľmi populárnymi medzi miestnymi obyvateľmi aj turistami.
Ako si ich pripraviť?
Ingrediencie:
400 ml jemného kokosového mlieka (100 ml odložených)
1 čajová lyžička ľahko rýchleho sušeného droždia
1 čajová lyžička jaggery (alebo trstinového cukru)
150 g bielej ryžovej múky
50 g kukuričnej múky
100 ml perlivej vody alebo sódovej vody
soľ a čierne korenie
6 až 8 vajec z voľného výbehu (ak chcete egg hoppers)
kokosový olej
Postup:
1. Sušené droždie zmiešajte so 100 ml kokosového mlieka a rozdrveným trstinovým cukrom a nechajte 30 minút „kysnúť“. Pridajte zvyšné kokosové mlieko a dobre premiešajte.
2. Do misky dáme ryžovú múku a kukuričnú múku a múku zalejeme zmesou kokosového mlieka a droždia, šľaháme, kým nám nevznikne hladké cesto, prikryjeme ho (fóliou) a necháme cez noc odstáť.
3. Hodinu predtým, ako plánujete uvariť a podávať násypky, pridajte bublinkovú vodu (sódovú vodu) a šľahajte, aby sa cesto rozriedilo – bude to podobné ako na palacinky alebo crepes. Dochutíme soľou.
4. Rozohrejte panvicu na strednom ohni a pridajte lyžičku kokosového oleja, zohrejte, a pomaly do panvíc pridajte naberačku zmesi zásypového cesta; nakloňte panvicu a krúživým pohybom cesto premiešajte, aby sa dostalo až po okraj panvice. Do panvice rozbite vajce a potom panvicu prikryte a varte asi 2 až 3 minúty, kým vajíčko nestuhne a cesto nie je po okrajoch zlatohnedé.
5. Opatrne ho uvoľnite pomocou paletového noža a udržiavajte ich v teple, zatiaľ čo budete pokračovať vo vytváraní ďalších hoppers so zvyšným cestom a vajíčkami. Namiesto celého vajíčka môžete pridať aj jemne rozmiešané vajcia.
6. Dochuťte soľou a korením a podávajte s najrôznejšími sambolmi, ako je luni miris (pochutina z chilli cibuľky), pol sambol (sambol z kokosu a limetky), cibuľové a chilli chutney a/alebo kiri hodi (kokosová omáčka). Srílančania tiež pridajú kari, čerstvé ovocie a dhal do misiek na raňajky.
BUBO vás pozýva na jedinečný streetfood, ktorý môžete ochutnať na našom zájazde Srí Lanka - rajská záhrada, idete do toho?
Tipy a zážitky - Srí Lanka
- Srílanské makaky
- Dambulla - srdce Srí Lanky
- Srí Lanka - Pol Sambol
- Srí Lanka - slzy rajskej záhrady
- Srí Lanka - návrat do rajskej záhrady
- Arrack - tradičné pitie na Srí Lanke
- Srí Lanka - sloní raj
- Polonnaruwa - opičie kráľovstvo Srí Lanky
- Srí Lanka - Posvätný strom Bódhi
- Galle - Srí Lanka
- Pinnawala - domov sloních sirôt
- Srí Lanka sa otvára
- Srí Lanka - jaskynné chrámy v Dambulle
- Srí Lanka - národný park Yala
- Korenie Srí Lanky
- Čo symbolizujú budhistické stúpy?
- Oddych na pobreží Srí Lanky
- Svadby na Srí Lanke
- Farby Srí Lanky
- Ostrov drahokamov, Srí Lanka