Hotel Nacional, Havana

Hotel Nacional, Havana

Hotel Nacional je legendárny hotel, odkiaľ ovládala Havanu americká mafia. Hlavne Meyer Lansky mal v hoteli svoje neoficiálne sídlo. Okrem toho tu bolo ubytovaných množstvo významných hosti - spomínam ich vo svojom príspevku.

Kedysi tam robievali skvelé mojita, úprimne - dnes sú skôr priemerne, ale dávať si mojito v krásnom patiu s výhľadom na havanskú zátoku určite stoji za to. Espresso stoji 150 pesos. Dobrá kava je na Kube nedostatkový tovar, ale keď je, tam majú bud Cubita alebo Turquino.

Havana to sú kokteily a prémiové rumy. Káva je v zásade dobrá na veľa miestach. Ide o zážitok je dať si kávu v hoteli Nacional.

V hoteli je niekoľko barov. Bar Churchill je aktuálne zavretý (január 2024), lebo sa prerába. Ale na streche je novy bar, ktorý pomenovali podľa kubánskeho šachového majstra - Josého Raúla Capablancu.

Hotel Nacional navštevujte v tretí deň prehliadky s BUBO (štvrtý deň zájazdu), po tom, ako skončí hlavný program v centre mesta.

Hotel Nacional de Cuba, postavený v roku 1930 s kombinovaným art deco, neoklasicistickým a neokoloniálnym štýlom, bol pre svoju umeleckú a historickú hodnotu vyhlásený za národnú pamiatku. V súčasnosti jedna z ikon Havany. Nachádza sa v časti Vedado. Hotel sa nachádza na kopci na výbežku Punta Brava, na Malecóne, takže ponúka krásny výhľad na celé pobrežie a promenádu ​​Havany. Zaujímavosť je, že získal vyznamenanie World Memory udelené OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru, a je prvým hotelom, ktorý toto ocenenie získal.

Medzi jeho stálych hostí patrili desiatky osobností z rôznych profesií, ako politici, umelci, vedci, dokonca aj známi taliansko-americkí mafiáni. Niektorí z najznámejších návštevníkov, ktorí strávili pobyt v tomto hoteli, boli: Edward VIII., princ z Walesu; spisovateľ Ernest Hemingway alebo objaviteľ penicilínu Alexander Fleming; boxer Rocky Marciano, Frank Sinatra a filmoví herci ako Marlon Brando alebo Ava Gardner. Do dnešných dní sú v hoteli vystavené fotografie hostí.

V hoteli prišlo k niekoľkým historickým udalostiam: tá najznámejšia sa odohrala v decembri 1946, keď americkí gangstri Lucky Luciano a Meyer Lansky usporiadali jedno z najvýznamnejších stretnutí americkej mafie, na ktorom sa údajne konal súkromný koncert Franka Sinatru, hoci umelec to popieral.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4501 5489€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3105 4140€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3439 4299€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: