Hrad Chapultepec

Hrad Chapultepec

V parku Chapultepec v Mexico City stojí symbolická budova - hrad Chapultepec, ktorý sa nachádza v prvej časti Chapultepeckého lesa a je jednou z najnavštevovanejších turistických a kultúrnych aktrakcií v hlavom meste Mexika. Okrem toho má však pre Mexičanov aj veľkú historickú hodnotu. Vznik hradu Chapultepec sa datuje do obdobia viackráľovstva Nového Španielska, keď v roku 1785 Bernardo de Gálvez nariadil jeho výstavbu z dôvodu, že vicekráli často navštevovali Chapultepec ako miesto odpočinku. Obýval ho Maximilián Habsburský so svojou manželkou Carlotou, a tak sa stal jediným hradom v Latinskej Amerike, ktorý oficiálne obývala monarchia.

Mladší brat cisára Františka Jozefa, Ferdinand Maximilián, vládol ako mexický cisár Maximilián I v rokoch 1864 - 1867 počas "druhého mexického cisárstva". Bolo to obdobie rýchlych politických zmien v Európe a Amerike. V 60. rokoch 19. storočia okupovali Mexiko Francúzi. Napoleon III. využil ako zámienku neschopnosť Mexika splácať zahraničné dlhy a v roku 1864 dosadil na trón cisára, habsburského arcivojvodu Ferdinanda Maximiliána. Mladého Maximiliána teda do Mexika pôvodne priviedlo Francúzsko.

Maximilián sa ukázal byť celkom nezávislý, bol liberál a považoval sa za mexického cisára, nie za obyčajný “nástroj” francúzskej vlády. Jeho prvoradým záujmom bolo Mexiko a blaho mexického ľudu a snažil sa vládnuť spôsobom, ktorý by vyriešil národné spory. Jeho trón však zostal v ohrození, pretože nepochopil, že ho vnímajú predovšetkým ako “francúzsku bábku”. 

Keď Francúzi zistili, že ich okupácia nebola úspešná, tak sa v roku 1866 z Mexika stiahli. Maximilián sa vzdať trónu a vrátiť sa do Európy odmietol. Jeho vplyv v Mexiku však rýchlo upadal, najmä v konfrontácii s občianskou vojnou a republikánskymi silami pod vedením Benita Juáreza. Dokázal sa udržať necelý rok, potom boli jeho vojská prepadnuté a Ferdinanda Maximiliána vo veku 35 rokov, 19. júna 1867, zastrelili. Jeho telo vrátili do Rakúska.

Hrad Chapultepec má viac ako ako 50 miestností, medzi nimi aj herňu, čitáreň, čajovňu či spálne. Okrem toho, že hrad Chapultepec je jediným hradom v Latinskej Amerike, ktorý obývala monarchia, na istý čas sa z hradu stala aj vojenská škola, umiestnili tu aj prvý vianočný stromček v Mexiku - vďaka monarchii; nachádzalo sa tu prvé národné astronomické observatórium, ktoré bolo slánovstne otvorené v roku 1878 a fungovalo do roku 1883; a natáčala sa tu filmová scéna pre film Romeo a Júlia v hlavnej úlohe s Leonardom DiCapriom. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: