Islam v Afrike

Islam v Afrike

Kdekoľvek v Afrike pôjdete, môže sa vám stať, že stretnete moslima. Niekde ich bude viac, niekde menej. V Afrike je v súčasnosti pomerne veľký počet moslimov a ich rozloženie sa líši v závislosti od konkrétnych krajín a regiónov.

Afrika je obrovský kontinent s rozmanitou históriou a moslimovia tam prišli rôznymi spôsobmi. Je niekoľko kľúčových udalostí a ciest, ktoré by mohli mať z historického hľadiska vplyv na prítomnosť islamu v Afrike.

Islam vstúpil do Afriky cez Arabský polostrov a obchodné trasy, ktoré mu prechádzali. Už v 7. storočí vznikli vďaka obchodným kontaktom a osídleniam prvé moslimské spoločenstvá v severnej Afrike - napríklad v dnešnom Egypte, Líbyi, Tunisku a Alžírsku.

Počas 7. až 8. storočia sa moslimskí dobyvatelia začali rozširovať smerom do vnútrozemia severnej Afriky a postupne podmanili oblasti ako Maghreb a časti Sahary. Islam sa šíril do východnej Afriky cez Arabské more, kde sa usadili moslimskí obchodníci a cestovatelia. V oblastiach ako Somálsko, Keňa, Tanzánia a Mozambik mal islam vplyv na miestne kultúry a spoločnosť.

A nakoniec Osmanská ríša, ktorá bola veľkou moslimskou mocnosťou, mala vplyv na časť severovýchodnej a východnej Afriky. Toto obdobie zanechalo stopy v niektorých súčasných afrických krajinách, ako napríklad v Sudáne a Egypte.

Kde je ich najviac? 

Nigéria je najľudnatejšou krajinou Afriky a má aj najväčšiu moslimskú populáciu na kontinente. Väčšina moslimov v Nigérii patrí k sunnitskému prúdu islamu. Ďalej Egypt je tiež domovom veľkej populácie moslimov a má významný historický vplyv islamu. Väčšina moslimov v Egypte patrí tiež k sunnitskému prúdu, ale je tam aj zastúpenie šiitskych a sufistických (vetva známa mystikou) skupín. Rovnako tak Alžírsko má veľké moslimské zastúpenie.

Kde je ich najmenej?

Južný Sudán má najmenší podiel moslimov na počet obyvateľov v Afrike. Väčšinu ľudí z Južného Sudánu tvoria kresťania a animisti. V Keni je väčšina obyvateľstva kresťanská, s menšinovou moslimskou populáciou koncentrovanou najmä v pobrežných oblastiach a na severe krajiny. V Juhoafrickej republike je väčšinou kresťanská populácia, pričom moslimovia tvoria menšinu a nádeme ich tam mnoho. V súvislosti s tým tam tiež nájdeme najväčšiu mešitu na južnej pologuli, práve v Durbane, a to Jama Musjid. 

Je dôležité poznamenať, že presný podiel moslimskej populácie v Afrike môže byť ťažké určiť, pretože demografické údaje sa menia a presné údaje o náboženskej príslušnosti môže byť niekedy problematické získať. Okrem toho môže byť samotná definícia, kto je moslim, rôzna v rôznych krajinách a prieskumy náboženskej príslušnosti môžu byť ovplyvnené rôznymi faktormi.

Na základe údajov odhadovaných na rok 2021 tvoria moslimovia v Afrike asi 47 % až 50 % celkovej populácie kontinentu. To znamená, že takmer polovica obyvateľov Afriky hlási islamskú vieru.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: