Jaffna - hlavné mesto severu Srí Lanky

Jaffna - hlavné mesto severu Srí Lanky

Jaffna, hlavné mesto severnej Srí Lanky, je mesto bohaté na históriu, kultúru a známe aj svojou živou tamilskou kultúrou. Jaffna je dôležitým kultúrnym a politickým centrom. Toto mesto má jedinečnú kombináciu koloniálnej a tradičnej architektúry, niekoľko pláží a významné náboženské miesta, čo z neho robí cieľ pre cestovateľov.

História Jaffny
Jaffna bola kedysi centrom kráľovstva Jaffna, ktoré vládlo severnej Srí Lanke po niekoľko storočí. Kráľovstvo bolo známe svojou bohatou kultúrou, obchodom a námornou mocou. Portugalci prišli na začiatku 16. storočia, nasledovaní Holanďanmi v 17. storočí a nakoniec Britmi v 18. storočí. Každá koloniálna mocnosť zanechala svoje stopy na meste, ovplyvňujúc jeho architektúru, náboženstvo a kultúru.

Kráľovstvo Jaffna
Kráľovstvo Jaffna, založené okolo 13. storočia, bolo významnou tamilskou monarchiou. Kráľovstvo dosiahlo svoj vrchol za vlády kráľa Cankiliho II., ktorý odolával portugalskej kolonizácii. V roku 1619 však Portugalci dobyli Jaffnu, čo znamenalo koniec kráľovstva.

Portugalská, holandská a britská kolonizácia priniesla kresťanstvo, západné vzdelanie a nové administratívne systémy. Jaffna pevnosť, postavená Portugalcami a rozšírená Holanďanmi, je svedkom tejto koloniálnej histórie.

V neskorom 20. storočí bola Jaffna silne postihnutá občianskou vojnou na Srí Lanke, ktorá trvala od roku 1983 do roku 2009. Mesto bolo svedkom intenzívnych bojov a značnej deštrukcie. Od konca vojny však Jaffna prechádza rekonštrukciou a rozvojom, postupne získavajúc svoju bývalú slávu.

Pamiatky v Jaffne
Jaffna pevnosť: Pôvodne postavená Portugalcami a rozšírená Holanďanmi, Jaffna Fort je jednou z najlepšie zachovaných pevností v Ázii. Ponúka panoramatické výhľady na mesto a lagúnu.

Nallur Kandaswamy Kovil: Jedna z najvýznamnejších hinduistických chrámov na Srí Lanke, známa svojou grandióznou architektúrou a živými festivalmi.

Jaffna knižnica: Kedysi jedna z najväčších knižníc v Ázii, bola zničená počas občianskej vojny, ale bola obnovená. Je symbolom tamilského kultúrneho dedičstva a odolnosti.


Nagadeepa ostrov: Ostrov Nagadeepa, tiež známy ako Nainativu, je významným pútnickým miestom pre budhistov aj hinduistov. Budhistický chrám Nagadeepa Purana Vihara a hinduistický chrám Nagapooshani Amman Temple sú hlavnými atrakciami ostrova. Ostrov je ľahko dostupný trajektom z pevniny.


Nagadeepa Purana Vihara: tento budhistický chrám je považovaný za jedno z miest, ktoré navštívil Buddha.

Nagapooshani Amman Temple: tento chrám je zasvätený hinduistickej bohyni Parvati a je významným pútnickým miestom.

Casuarina Beach: Známa svojimi čistými modrými vodami a jemným pieskom, je jednou z najkrajších pláží v Jaffne.

Keerimalai Hot Springs: Tieto prírodné horúce pramene majú liečivé vlastnosti a sú obľúbeným miestom pre miestnych aj turistov.


Ostrov Delft: známy aj ako Neduntheevu, je jedným z najväčších ostrovov na severe Srí Lanky. Je známy svojimi divokými koňmi, ktoré tam boli privezené počas holandskej koloniálnej éry. Ostrov má tiež unikátne koralové múry a starobylé baobaby, ktoré dodávajú ostrovu jedinečný charakter.

Jaffna trh: Rušné miesto, kde môžete zažiť miestny život, kúpiť čerstvé produkty a ochutnať tradičnú kuchyňu Jaffny.

Ekonomika a živobytie
Ekonomika Jaffny je primárne založená na poľnohospodárstve, rybolove a obchode. Región je známy svojimi palmovými stromami, ktoré produkujú jaggery (palmový cukor), toddy a remeselné výrobky. Podporuje sa pestovanie plodín ako ryža, cibuľa a čili. Rybolov je ďalším významným zdrojom obživy, pričom lagúna v Jaffnw poskytuje bohatý zdroj morských plodov.

Príjmy a zamestnanosť
Mnohé rodiny su zavisle od poľnohospodárstva a rybolovu, ktoré môžu byť nepredvídateľné a ovplyvnené sezónnymi zmenami. S povojnovým rozvojom došlo k postupnému nárastu pracovných príležitostí, najmä v stavebníctve, vzdelávaní a službách. Cestovný ruch sa tiež stáva významným zdrojom príjmu, pričom mnohí miestni nachádzajú zamestnanie v hoteloch, reštauráciách a ako sprievodcovia.

Vzdelávanie a kultúra
Jaffna má silnú tradíciu vzdelania s mnohými školami a vysokými školami. Univerzita Jaffna je významným centrom vzdelania, ktoré priťahuje študentov z celej krajiny. Kultúrny život mesta je živý s mnohými festivalmi, náboženskými obradmi a tradičnými umeniami, ako je tanec Bharatanatyam. Napriek pokroku čelí Jaffna výzvam, ako je nezamestnanosť, obmedzená infraštruktúra a potreba ďalšieho zmierenia a rozvoja. Avšak s pokračujúcimi snahami vlády a rôznych neziskových organizácií vyzerá budúcnosť pre Jaffnu sľubne.

My s našou BUBO skupinkou navštevujeme Jaffnu posledné dni zájazdu Srí Lanka a Tamilské Tigre.

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2855
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

9604 13720€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

8985
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 35 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 23 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: