Jahody a čokoláda - najúspešnejší kubánsky film

Jahody a čokoláda - najúspešnejší kubánsky film

Kubánske umenie má silný cveng. Nezabudnuteľná Buana Vista Social Company, salsa či balet sú uznávané po celom svete. Nie je tomu inak ani pri jej filmoch. 

Kinematografia tu je už desaťročia na špičkovej úrovni, napriek jej malým rozpočtom. Alebo možno vďaka nim? Ak čakáte bombastické akčné scény, tak Hollywood je vaším kamarátom. Keď vás zaujímajú ľudské príbehy, metafory, alegória alebo skrytá kritika režimu, tak ste v Kube našli to pravé orechové.

Nie je tomu inak ani pri kultovom filme Jahody a čokoláda. Jeden z najuznávanejších kubánskych režisérov, Tomás Gutiérrez Alea (Smrť byrokrata, Spomienky na zaostalosť, Guantanamera) sa spojil s Juanom Carlosom Tabíom, aby spolu vyprodukovali jeden z najdôležitejších filmov kubánskej moderny. Zdravie skúseného velikána ochabovalo, a podchytil si vychádzajúci talent Tabía. Námetom bola novela Sanela Paz El lobo, el bosque y el hombre nuevo (Vlk, les a nový človek).

Mladý zväzák David (Vladimir Cruz) si sadá na zmrzlinu do legendárnej zmrzlinárne Coppelia v srdci Havany. Tu si ho vyhliadne homosexuálne umelec Diego (Jorge Perugorría), ktorý sa snaží na mladého študenta zapôsobiť svojou zbierkou literatúry, ktorý komunistický režim zakazoval, ako romány čilského spisovateľa Maria Vargas-Llosu. Film sleduje prerod komunistického idealistu Davida, ktorý síce odoláva Diegovym pokušeniam zviesť ho, ale vytvoria si silné priateľstvo.

Komunistický režim silne potlačoval všetky formy protirevolučného správanie, medzi ktoré patrila aj homosexualita. Jahody a čokoláda pomohli akceptácii homosexuality v silne mačistickej kubánskej spoločnosti. Kým Fidel s Che Guevarrom posielali homosexuálov do pracovných táborov, tak Fidelova neter (dcéra Raúla Castra), Mariela, je vášnivá obhajkyňa práva gayov. Prvé pochody Pride, ale aj zakotvenie manželstva gayov sa dosiahli aj vďaka jej neúnavnej práci.

Za celým prerodom spoločnosti podľa mnohých stál film Jahody a čokoláda. Úspech na seba nenechal dlho čakať a stal sa prvým (a zatiaľ aj posledným) kubánskym filmom, ktorý bol nominovaný na Oscara. Do dnešných dní, aj po troch dekádach, je kultovým filmom nielen po celej Latinskej Amerike. Režiséri filmu definitívne potvrdili svoje ikonické kvality a jej herci sa stali najväčšími hviezdami vo svojej domovskej krajine. Obzvlášť Perugorría, ktorý si získal slávu po celom hispanickom svete. Ako pikošku spomeniem, že zdieľa deň narodenia so samotným Fidelom (13. august). 

Chcete vedieť, čo znamená názov novely Vlk, les a nový človek? Prečo sa film volá Jahody a čokoláda? Váš skvelý BUBO sprievodca vám to dôkladne vysvetlí. A nielen to. Vychutnáte si zmrzlinu v Coppelii ako naši hrdinovia? Alebo si radšej doprajete gurmánsky zážitok v bytovke Diega? Dnes je z nej vychýrená reštaurácia La Guarida, ktorá okrem množstva svetových hviezd hostila aj amerického prezidenta Baracka Obamu. Gastronomický zážitok a krásny výhľad nad ikonickým schodiskom zaručený.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

2405 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2441 3130€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2693 3590€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: