Juhoafrická republika - vlajka a význam

Juhoafrická republika - vlajka a význam

Vlajka Južnej Afriky je jednou z najrozpoznateľnejších a najzaujímavejších svetových vlajok. Je pestrofarebná a skutočne jedinečná, veď ide o symbol búrlivej histórie krajiny a popisuje jej cestu k zjednotenejšiemu národu a lepšej budúcnosti. Súčasná vlajka, ktorá má dohromady až šesť farieb, je dokonca mladšia než Slovensko - prijali ju v roku 1994. Farby sú usporiadané do špecifického vzoru, ktorý má veľký význam.

Centrálny dizajn vlajky je horizontálne položené písmeno Y, ktoré má symbolizovať konvergenciu rôznych prvkov juhoafrickej spoločnosti. Zelená farba písmena Y je symbolom poľnohospodárskeho priemyslu krajiny a prírodných krás JAR.

Horná polovica vlajky je červená - predstavuje krv preliatu počas boja za slobodu a demokraciu. Spodná polovica, ktorej dominuje modrá farba, predstavuje oceány a oblohu krajiny.

Biele lemovanie písmena Y zase predstavuje jednotu a zmierenie medzi rôznymi rasami a kultúrami Juhoafrickej republiky. Súčasťou vlajky je aj čierny trojuholník naľavo, ktorý predstavuje pôvodných obyvateľov krajiny - Khoisan. Lemovaný je z vnútorných strán žltou farbou, ktorá predstavuje nerastné bohatstvo krajiny a potenciál ekonomického rastu.

Vlajka Južnej Afriky je teda silným symbolom minulosti, súčasnosti a budúcnosti krajiny. Hovorí o obetiach, teda ľuďoch, ktorí bojovali za slobodu a demokraciu, a je symbolom nádeje inkluzívnejšieho a jednotnejšieho národa. Vlajka je pripomienkou dlhej a ťažkej cesty, ktorou Juhoafrická republika prešla. Slúži ako symbol odolnosti krajiny a odhodlania napredovať. O tom sa presviedčame na každom našom zájazde do JAR.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

4330
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: