Ostrov Bequia je preslávený vďaka svojej bohatej histórie lovu veľrýb. V roku 1876, po neúspechu rozšírenia poľnohospodárstva, mali domáci problém s nedostatkom bielkovín v ich strave, čo ich viedlo k zavedeniu lovu veľrýb. Veľryby sa tu lovia dodnes avšak čo bol kedysi živý vývozný trh pre Svätý Vincent a Grenadíny a tvoril hlavnú časť HDP, dnes klesol na nulu, aj vďaka regulácii IWC (Internationl Whaling Commission). IWC dáva od roku 2013 ostrovu kvótu na štyri veľryby ročne. Zaujímavosťou je, že ostrovania dodnes využívajú na lov techniku Yankees, ktorou pomenovali lov harpúnami z tradičných otvorených beetle člnov, privezených z amerického New Bedford, Massachusetts v 60. rokoch 19. storočia. Kedysi sa na usmrtenie veľrýb využívali po zaháknutí harpúnov rôzne výbušniny, dnes to už ale nie je možné aj vďaka regulám IWC, ktoré dokonca udeľuje kritéria na ,,čas na smrť “, ktoré sú v priemere max. do 20 minút. Podľa ustanovení IWC veľrybári nepredávajú žiadny jedlý produkt mimo Svätého Vincenta a Grenadín. Spracovanie veľryby priťahuje stovky návštevníkov a obyvateľov ostrova na Whale Cay, aby sa pripojili k slávnostiam, fotografovali, alebo aby získali časť mäsa, ktorá je v komunite vysoko cenená a považuje sa za zvláštny poklad. Trvá asi dva dni, kým sa dospelá veľryba úplne spracuje a vyčistí. Veľrybie mäso sa tradične konzumovalo buď vyprážaním na vlastnom oleji, alebo solením a sušením na slnku a následne varením so zemiakmi. Dnes sa konzumuje všetkými mysliteľnými spôsobmi, alebo sa skladuje v chladničkách. Tento bohatý zdroj bielkovín umožňuje domácim dopĺňať si stravu, čo vďaka úzkej rodinnej štruktúre im ušetrí niekoľko stoviek dolárov, ktoré by inak išli na dovoz väčšieho množstva mäsových výrobkov. Kosti sa sušia a spracúvajú na suveníry a iné remeselné výrobky a niekedy sa používajú ako zábradlia, ako aj ozdobné kúsky v reštauráciách a baroch. Posledné roky je však limit splnený len zriedka, kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam, v ktorých sa plaviť na tradičných loďkách nie je bezpečné. Poznámka: rozhovor s potomkom veľrybárov priamo na karibskom ostrove nájdete v našom blogu
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Svätý Vincent a Grenadíny
- Najkrajšie koralové útesy v Karibiku
- Bezpečnosť Karibik
- Najkrajší ostrov Svätého Vincenta – Bequia
- Túra na vrch sopky La Soufrière
- Fascinujúca Bequia
- Výbuch sopky La Soufriére
- Amazoňan Ohnivý, klenot Svätého Vincenta
- Luxusné megajachty Karibiku
- Najstaršia botanická záhrada v Karibiku