Juvénal Habyarimana - bývalý rwandský prezident

Juvénal Habyarimana - bývalý rwandský prezident

Je večer, 6. apríla 1994 a v okolí letiska v hlavnom mesta Rwandy Kigali spadne lietadlo. Nie však hocijaké lietadlo. Na jeho palube sedia vtedajší prezidenti Rwandy aj Burundi a niekoľko ďalších vládnych predstaviteľov. Tento čin sa stane zámienkou, ktorá odštartuje neslávne známu rwandskú genocídu, ktorá si podľa niekoľkých zdrojov vyžiadala až 1 milión obyvateľov.

Narodil sa v roku 1937, vo vtedajšom štáte Ruanda-Urundi, ktorý sa neskôr rozdelil na 2 krajiny, Rwandu a Burundi, tak, ako ich dnes poznáme. Vyštudoval univerzitu v dnešnom Kongu, kde získal titul v humanitných vedách a matematike. Jeho pozadie bohatšej a vplyvnej rodiny a revolúcia v Rwande, ktorá prebehla medzi rokmi 1959 až 1961 prinútili Juvénala vstúpiť do armády. Vyštudoval školu pre dôstojníkov a neskôr bol povýšený na poručíka. V roku 1963 bol vymenovaný ako jeden z veliteľov rwandskej gardy.

Jeho politická a vojenská kariéra sa naďalej vyvíjala v jeho prospech, keď bol neskôr menovaný ako veliteľ všetkých ozbrojených síl a zároveň aj minister obrany. Tieto funkcie a jeho veľká popularita medzi samotnými vojakmi mu dovolili v roku 1973 uskutočniť politický prevrat, kedy zvrhol vtedajšieho prezidenta Grégoira Kayibandu. O 2 roky neskôr založil politickú stranu Mouvement Révolutionnaire National pour le Développement (skrátene MRND), ktorá sa stala jedinou politickou stranou. Habyarimana sa automaticky stal aj jediným prezidentským kandidátom, čo mu dovolilo byť zvolený niekoľkokrát po sebe ako prezident vtedajšej Rwandy.

Jeho etnický pôvod bol Hutu, etnikum, ktoré bolo v nedávnej histórii vtedajšej krajiny údajne utláčané etnikom Tutsi, ktoré bolo síce menšinové, no väčšinou držalo moc v krajine. Napätie v štáte rástlo, Tutsi začali byť utláčaní a perzekuovaní. Z krajiny boli nútení utekať, no našli sa aj takí, ktorí proti autokracii prezidenta bojovali. RPF, alebo rwandský patriotický front, spustil v roku 1990 inváziu do krajiny s cieľom zvrhnúť prezidenta a jeho vládu. Tento útok sa označuje ako začiatok občianskej vojny, ktorá síce neskôr skončila prímerím, no plynulo sa z nej stala genocída. Hlavným spúšťačom tejto udalosti bol raketový útok na lietadlo vtedajšieho prezidenta, ktorý vyústil v jeho smrť a taktiež smrť všetkých ľudí na palube. V krajine nastali nepokoje a neistota, ktorá sa skončila po 100 dňoch s ukazovateľom takmer 1 milión obetí.

Rwanda sa po 30 rokoch dokázala z genocídy spamätať. Dnes túto smutnú udalosť pripomínajú mnohé memoriály v hlavnom meste Kigali. Bývalý prezident Habyarimana je dnes vnímaný negatívne a veľmi sa o ňom medzi ľuďmi nehovorí. My z BUBO túto krajinu navštevujeme už niekoľko rokov a je to práve kvôli jej prírodným krásam, akými sú napríklad horské gorily, ktoré sa nachádzajú v národnom parku Volcanoes. Prístup k týmto primátom, ktorých sa na svete nachádza už asi len 1000, má len niekoľko desiatok ľudí denne, preto ide naozaj o luxusný zážitok! Pridajte sa k nám na zájazd do Ugandy!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Konžská demokratická republika, Burundi, Rwanda


náročnosť

9 dní

Trvanie

3690
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6606 7340€
K

Afrika  

Rwanda, Keňa


náročnosť

11 dní

Trvanie

5013 5570€
Kigali - mesto na tisícoch kopcov Kigali

Kigali Kigali - mesto na tisícoch kopcov

Rwande prischla prezývka africké Švajčiarsko, aj vďaka jej prírodným krásam, ale aj narastajúcemu indexu ľudského rozvoja. Kigali je jej hlavným…

Erik Almáši 15 min. čítania
Genocída v Rwande - vysvetlenie a ako to vyzerá dnes? Prémiový blog

Prémiový blog Genocída v Rwande - vysvetlenie a ako to vyzerá dnes?

Dňa 6. apríla 1994 v neskorých večerných hodinách bolo zostrelené lietadlo s prezidentmi štátov Rwanda a Burundi. Tento čin bol zámienkou pre…

Erik Almáši 34 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: